top of page

Így fedeztük fel a Grand Canyont

Az USA lenyűgöző természeti csodája nem véletlenül szerepel a legtöbb utazó bakancslistáján. A közel 500 km hosszú és helyenként 30 km széles kanyon valóban nem mindennapi látványt nyújt és az odavezető út is tartogathat néhány meglepetést.


Ország: Amerikai Egyesült Államok (Arizona állam)

Nemzeti Park: Grand Canyon Nemzeti Park

Legközelebbi nagyvárosok: Las Vegas (Nevada), Phoenix (Arizona)Amerikai kirándulásaim közül egyértelműen a Grand Canyon túra volt az egyik legemlékezetesebb. Sokat készültünk rá, utána kellett ugyanis néznünk a legjobb kilátóhelyeknek, útvonalterveknek és az autóbérlés számomra akkor még ismeretlen fortélyainak is. Végül sikeresen összeállt a túracsapatunk és két hónappal később meg is csillant a napszemüvegünkön a Las Vegas-i napfény.


VIVA LAS VEGAS

A Las Vegas Strip kezdetét jelző tábla

A Grand Canyon – már csak elképesztő méretének köszönhetően is – számos lehetőséget kínál a felfedezéshez. Mi is több opciót számba vettünk, végül úgy döntöttünk, Las Vegasból indítjuk a túrát.

A kaszinók városa alig párszáz km-re fekszik a Grand Canyon Nemzeti Parktól, így akár egynapos kirándulás keretében is ellátogathatunk a kanyonhoz.

Las Vegasból indul sétarepülő és turistabusz is, mi azonban az autózás mellett döntöttünk.

Ha már itt jártunk, természetesen betértünk egy-két kaszinóba is. A híres Las Vegas Strip, ahol az ikonikus hotelek és plázák sorakoznak valójában Las Vegas határán kívül helyezkedik el, mégis sokan ezzel az úttal azonosítják a várost. Mi is ide foglaltunk szállást, így az Eiffel-torony és az Empire State Building másolatainak szomszédságában hajthattuk álomra fejünket, napközben pedig élvezhettünk a medencét és a 30 fokos levegőt.

Las Vegas Strip

Bár a Stripen minden a csillogásról és a pénzről szól, mi meglepően keveset költöttünk. A legtöbb kaszinóban szabadon fogyaszthatsz játék közben, így mi kellemesen elitalozgattuk az aprópénzzel működő gépek mellett. Vegasi éjszakánk annyira jól sikerült, hogy másnap reggel néhány órás késéssel és hasogató fejjel vágtunk neki a közel ötórás autóútnak.


A HOOVER-GÁTON ÁT

A Grand Canyon nyugati vonulata ugyan csak 200 km-re van Las Vegastól, mi mégis a 450 km-re fekvő déli szurdokot jelöltük meg úticélként. Nem azért, mert mazochisták vagyunk, hanem mert a kiépített üvegkilátók helyett inkább a kanyon vadregényes arcára voltunk kíváncsiak.

A városból kiérve vöröses sziklák között suhantunk első megállónk, a Hoover-gát felé. A Colorado folyóra épült vízerőmű 1936-ban készült el és még ma is közel 1,3 millió ember számára elegendő áramot termel. A Nevada és Arizona államok határán fekvő monstrum ezen kívül a vízellátásban is fontos szerepet tölt be, hiszen nem kevesebb mint 20 millió lakos édesvízellátását biztosítja.


Az art deco stílusú építményt nem csak ezek a hihetetlenül nagy számok teszik érdekessé, hanem a látvány is. A több mint 210 m magas monstrumról lélegzetelállító a kilátás a Colorado folyóra és a gát mögötti Mead-tóra.


Rövid gasztronómiai megálló az arizonai országút szélén

A KANYON PEREMÉN

Miután átszeltük a kietlen sivatagot és egy semmi közepén álló éttermet is kipróbáltunk, nem maradt más hátra, mint a nap fő attrakciója, a Grand Canyon. A nemzeti park kapujában kifizettük a belépőjegyünket (8 dollár/fő), pár perccel később pedig elénk tárult az elképesztő természeti csoda. Szerencsére éppen elcsíptük a naplementét és a nem mindennapi élményt igazán szűk körben élhettük át – alig volt ugyanis turista a környéken.


Megpróbálhatnám szavakba önteni, milyen volt ott állni a Colorado folyó által kivájt szakadék szélén, de azt hiszem, a fotók jobban leírják ezeket a pillanatokat.JÓ, HA TUDOD


  • A kanyon déli vonulata (South Rim) viszonylag messze van minden nagyvárostól, így érdemes lehet a környéken éjszakázni (főleg, ha a naplementében is gyönyörködnénk).

  • A Las Vegashoz közel eső nyugati rész a hualapai indián rezervátum része, így oda külön belépőt kell fizetnünk.

  • A kanyon elképesztően nagy, számos fantasztikus kilátóhellyel, így ha tehetjük, tervezzünk több napra.

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page