top of page

Japán első fővárosa, Nara

A ma már elsősorban hatalmas parkjáról és az ott élő szikaszarvasokról ismert Nara 1300 évvel ezelőtt Japán fővárosa volt. Hatalmas templomai még ma is meghatározó elemei a városképnek, és itt csodálhatjuk meg a világ egyik legnagyobb Buddha-szobrát is.

Todaiji
Tódaidzsi

A Kiotóban eltöltött négy nap alatt mindenképpen szerettem volna felkeresni az alig 45 km-re fekvő Narát is. A közösségi oldalakon elsősorban egy hatalmas állatsimogatónak tűnt a hely. Rengetegen érkeznek ide azért, hogy találkozzanak a város parkjában szabadon mászkáló őzekkel, engem viszont sokkal inkább érdekeltek a történelmi emlékek, mint az aranyos négylábúak. 710-től 784-ig ugyanis ez volt a japán császárok székhelye, ezzel pedig Japán első állandó fővárosa. Ezt megelőzően a trónra lépő uralkodó mindig máshol jelölte ki székhelyét.


A legek templomai

Genmei császárnő rendeletére itt épült fel Heidzsó-kjó városa, amelyhez a kínai Tang-dinasztia egykori fővárosa, Csangan (a mai Hszian) szolgált mintául. Az ezt követő évtizedekben (amit Nara-kornak is neveznek) a buddhizmus egyre nagyobb teret nyert Japánban, és ezt a császári udvar is támogatta. Hatalmas buddhista templomok épültek fel a városban, melyek közül több még ma is áll. 


Tódaidzsi és a Buddha-szobor

A 743-tól közel 20 éven át épült Tódaidzsi (Heburn-átírással Todaiji) volt Japán elsőszámú temploma. Épületeit többször is újjá kellett építeni természeti katasztrófák vagy éppen tűzvészek miatt. A ma itt álló főcsarnokot 1709-ben adták át. 1998-ig ez volt a világ legnagyobb fából készült épülete, annak ellenére, hogy ez a replika 30%-kal kisebb elődjénél. Ha már a legeknél tartunk, itt áll a világ legnagyobb bronzból készült Buddha-szobra is. 


A Kófukudzsi főcsarnoka

A Tódaidzsitól nem messze található Kófukudzsi a Fudzsivara nevű arisztokrata család temploma volt. Amellett, hogy fontos buddhista szentély volt, a Kófukudzsinak jelentős befolyása volt a kormányzatra is. Nem egy császárné került ki a Fudzsivara családból, akik több esetben is régensként uralkodtak gyermekeik nagykorúvá válásáig. Templomuk ötszintes pagodája ma Nara egyik jelképe és egyben az ország második legmagasabb fából készült pagodája. 


A Kófukudzsi pagodája

Az istenek hírnökei

Nara hatalmas, több mint 500 hektáros parkjában ezernél is több szikaszarvas él. A szelíd állatokat az istenek hírnökeinek tekintik, és egészen a 17. századig halálbüntetés járt annak, aki megölt akár egyet is közülük. A Nara Park területén több helyen is árulnak speciális szarvaskekszet, amelynek bevételeit az állatok védelmére fordítják. 


Szikaszarvasok

A szarvasok többsége egészen barátságos, és meg is hajol a látogatók előtt, mielőtt elfogadná a kezükből a kekszet. Érdemes azonban vigyázni, mert egészen agresszívak is tudnak lenni, ha úgy érzik, nem kaptak elegendő ételt. 


Nara Park

Zöld finomságok 

Mocsi

Narában található Japán egyik leghíresebb mocsit áruló üzlete. A Nakatanidou nevű hely előtt a nap szinte bármely szakában hosszú sor kígyózik, de nem is csoda, hiszen a rizslisztből készült, babpasztával töltött süteményük tényleg zseniális. Ráadásul be is pillantanthatunk a konyhájukba, ahol hatalmas kalapáccsal gyúrják a nyúlós tésztát. 


Érdemes betérni a Saryo Zeze nevű teaházba is, amely eredetileg a Tódaidzsi templomhoz tartozó szentély volt. Maga az épület is rendkívül hangulatos és a maccsa teájuk is isteni. Ezt jellemzően egy vagasi (wagashi) nevű süteménnyel tálalják. 
Maccsa tea és a Saryo Zeze folyosója

Közlekedés

Kiotóból kevesebb mint egy óra alatt meg lehet közelíteni Narát. A városban két állomás található: a JR Nara állomásra a JR, míg a Kintetsu Nara állomásra a Kintetsu cég vonatai közlekednek. Én a Kintetsu állomásra érkeztem, amely valamivel közelebb van a nevezetességekhez. Ezt vonalat igénybe lehet venni Suica kártyával is, akárcsak a kiotói buszokat és vonatokat. A gyorsvonatokra külön helyjegyet is kell váltani, de ezt általában ki szokták írni. Narán belül pedig a fent említett látnivalók gyalogosan is könnyen megközelíthetők. 


További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is! 

댓글


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page