top of page

Bajorország tündérmesébe illő kastélya

A Bajor-Alpok szélén magasodó 19. századi Neuschwanstein kastély mintha csak egy mesekönyv illusztrációja lenne. Karcsú tornyai, impozáns trónterme és egyedülálló fekvése Walt Disney-t is megihlették, aki erről az építményről mintázta több rajzfilmjének palotáját is. II. Lajos király rezidenciájának története azonban korántsem mesébe illő.
Ország: Németország

Tartomány: Bajorország

Legközelebbi nagyváros: München (110 km)

Pénznem: euróNémetország egyik leglátogatottabb turistaattrakciója Münchentől alig 110 km-re fekszik, Hohenschwangau település szomszédságában. Építtetését II. Lajos bajor király rendelte el az 1860-as évek végén, Poroszországgal vívott vesztes háborúja után. A poroszok célja egy egységes német állam megteremtése volt, ennek értelmében pedig Lajos elvesztette valódi hatalmát, a múltidéző palota építésével azonban továbbra is királynak érezhette magát.


A Bajor-Alpok előtérben a Hohenschwangau kastéllyal

A Hohenschwangau feletti sziklaszirten korábban egy romos vár állt, ennek alapjaira kívánt II. Lajos impozáns, historizáló kastélyt emelni. Érdekesség, hogy a tervezéssel nem egy építészt, hanem egy színházi díszlettervezőt bízott meg. Az alapkövet 1869-ben tették le, négy évvel később pedig Lajos be is költözhetett a félkész épületbe. Az eredeti tervek közel kétszáz szobája közül, végül alig több mint egy tucat készült csak el, a többi azóta is dísztelen. A magyarul Új Hattyúkő kastély névre hallgató palotát a király akkor még Új hohenschwangaui kastélynak nevezte a szomszéd sziklán álló gyermekkori rezidenciája után.


II. Lajos nem sokáig élvezhette a lovagkort idéző várkastélyt, 1886-ban ugyanis egy állami küldöttség Bernhard von Gudden pszichiáter professzor vezetésével őrültnek nyilvánította és letartóztatta. A trónfosztott király ezután egy, a Starnbergi-tó partján álló kastélyba szállították. Három nappal letartóztatása után holtan találták a tó sekély vízében von Gudden professzorral együtt. Haláluk pontos körülményeit a mai napig homály fedi.


Neuschwanstein kastély

Lajos halálakor a kastély még mindig építés alatt volt, ennek ellenére utódja, Luitpold királyi herceg megnyitotta a palotát a fizető vendégek számára. A következő években átadták a hiányzó épületrészeket, bár Lajos terveinek egyes elemei – köztük például egy bálterem, vendégszobák és szökőkutak – végül sosem valósultak meg.


Félreeső fekvése ellenére a Neuschswanstein kastély évente közel másfél millió látogatót fogad, ezzel pedig Európa egyik leglátogatottabb attrakciója. A nyári hónapokban nem ritka, hogy napi hatezer ember keresi fel. Ősszel és télen jóval kevesebben érkeznek II. Lajos rezidenciájához, ám ekkor is érdemes időben (online) jegyet váltani, ha belülről is megtekintenénk a kastélyt. A palota belső termeit kb félórás vezetett túra keretében tekinthetjük meg, fotózni azonban itt tilos.


A kaliforniai Disneyland megnyitása előtt maga Walt Disney és felesége is felkereste a bajor kastélyt. Egyes források szerint a legendás filmes erről az épületről mintázta a Hamupipőke című rajzfilm palotáját és a disneylandi Csipkerózsika-kastélyt is.


A kastély főbejárata

Megközelítés


A kastélyhoz számos szervezett buszos kirándulás indul München városából, de önállóan is egyszerűen eljuthatunk ide. Autóval körülbelül két óra az út a bajor fővárosból, ezután pedig Hohenschwangauban parkolhatunk le. Innen egy körülbelül 45 perces lejtőkben bővelkedő sétával érhetjük el a mesebeli várkastélyt. Vonattal Füssen települést érdemes célba venni, ahonnan helyi buszokkal tudunk feljutni az előbb említett Hohenschwangauba. Ha a tömegközlekedés mellett döntünk van lehetőség egynapos bajorországi jegy vásárlására, amely érvényes vonatokon és buszokon is (a müncheni tömegközlekedést is beleértve).


Kilátás a kastélyból

Legszebb fotópontok a Neuschwanstein kastély körül

Bár a képeslapokon is szereplő, szemből fotózott képek jelentős része drónnal készült, nem feltétlenül kell a levegőbe emelkedni, hogy megcsodálhassuk és megörökíthessük a Walt Disney-t is megihlető palotát. Ebben a posztban a legszebb kilátással rendelkező helyszíneket szedtem össze.

Commenti


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page