top of page

Brighton, az angol tengerpart gyöngyszeme

Brightont Anglia egyik legfiatalosabb, legnyitottabb városaként tartják számon. Trendi sétálóutcák, hangulatos bárok és pezsgő kulturális élet várja az idelátógatókat, a belvárosi házak között pedig egy indiai palota is megbújik.

Royal Pavilion


Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Népesség: 290 000 (Brighton és Hove)

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)


London belvárosában dolgozom, és bevallom, sokszor lesz elegem a nagyvárosi pezsgésből. A nyár folyamán többször is előfordult, hogy hétvégén vonatra szálltam és az alig 75 km-re fekvő Brighton tengerpartján hevertem ki a hét fáradalmait. A város azonban nem csak egy üdülőhely: sokak szerint ez a legvidámabb hely az Egyesült Királyságban és ez az ország nem hivatalos LMBTQ fővárosa is.


A település a 18. század végén kezdett jelentősen fejlődni és rövid idő alatt kicsiny halászfaluból a régió kedvelt üdülővárosává vált. Ehhez nagyban hozzájárult IV. György, aki szívesen töltötte szabadidejét Brightonban. A király még uralkodása előtt, 21 évesen járt itt először, később pedig egy nyári rezidenciát is kialakított magának a tengerparton. A főherceg ekkoriban köszvénnyel küszködött és orvosai javasolták, hogy minél több időt töltsön a friss levegőn, sós víz közelében. A csendes partmenti ház tökéletes helyszínt biztosított titkos találkáihoz is Maria Fitzherberttel. A herceg 1787-ben elrendelte a rezidencia bővítését, 1823-ra pedig elkészült a Royal Pavilion. A különleges indiai stílusú épület mára a város jelképévé vált.


West Pier

Az 1800-as évek második felében különösen nagy divatja volt a mólók építésének Nagy-Britanniában. Ezek az építmények a hajók fogadása mellett szórakoztató funkciót is elláttak. Brighton alig 100 km-re fekszik Franciaország partjaitól és fontos kikötőként szolgált évszázadokon át, a viktoriánus korszakban azonban már elsősorban turisztikai célú építkezések zajlottak a város tengerpartján. Az 1866-ban elkészült West Piert, fénykorában évi kétmillió turista kereste fel, az idők során azonban állapota leromlott 1975-ben pedig végleg bezárt. A mólón 2000-es évek elején többször is tűz ütött ki, mára pedig csak az épület váza árválkodik a tenger szélén.

Palace Pier

Az 1899-ben átadott Palace Pier, azonban még ma is a város egyik legforgalmasabb pontja.

Az 500 méter hosszú mólón éttermek, kávézók, játékterem és egy vidámpark is helyett kapott, így itt akár közvetlenül a tenger felett is hullámvasutazhatunk.

Elég csak néhány fontot felváltani ahhoz, hogy akár egy egész estén keresztül szórakozzunk a játékgépeknél. Én körülbelül öt fontnyi pennyt dobáltam be a minyonos gépbe és kemény munkával nyertem is egy felespoharat.

Tengerparti sziklák Peacehavennél
A város központjától kelet felé haladva a kavicsos tengerpartot meredek sziklafalak váltják fel. Brightontól egészen a Peacehaven nevű elővárosig a fehér sziklák tövében, a hullámzó tenger mellett sétálhatunk vagy éppen biciklizhetünk.

Egy könnyed biciklitúra során mi is felfedeztük ezt az idilli környéket. Egy applikáció segítségével (BTN BikeShare) a város számos pontján kölcsönözhetünk kerékpárt, melyet utána bármikor letehetünk egy citybike állomáson.  Persze a teljesen automatizált rendszerben is lehetnek hiányosságok, ezeket én meg is találtam. A biciklim ugyanis egy negyedórás pihenő alatt lezárta magát és nem szerette volna, hogy tovább rajta utazzak, így magára kellett hagynom egy sétálóutca közepén. Jó hír azonban, hogy  a rendszer telefonos ügyfélszolgálattal is rendelkezik, így nemcsak segítettek a problémámon, hanem kárpótlást is kaptam a hibás járgányért. Végül kb. 7 fontot (2500 Ft) fizettünk a közel négyórás túránkért. 


A város felfedezéséhez azonban biciklire sincs szükség. A vasútállomástól húsz perc alatt kényelmesen le lehet gyalogolni a tengerpartra, ahol számos étterem és kávézó sorakozik egymás mellett. Érdemes még barangolni a belváros szűk utcáiban (The Lanes) is. A régi móló (West Pier) szomszédságában pedig a British Airways i360 nevű kilátó áll, ahonnan 160 méter magasból csodálhatjuk meg Brightont és a tenger hullámait.


Görgess oldalra!

 

Ne hagyd ki:

- Palace Pier - Royal Pavilion

- Tengerparti sétány

Comentarios


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page