top of page

Chicago, a felhőkarcolók hazája

Az USA harmadik legnagyobb városa kiváló példa arra, hogy miért érdemes a partvidékeken túl az ország belseje felé is kalandozni. Chicagóban lenyűgöző épületek, hatalmas partok és hangulatos utcák sokasága vár, és turisták tömegeivel sem kell megküzdeni azért, hogy lőhess egy fotót.

A downtown látképe a John Hancock Centerből

Chicago volt az első amerikai város, ahova ellátogattam még 2016-ban. Akkor még nem sokat tudtam a metropoliszról azon kívül, hogy több kultikus produkció (pl.: a Reszkessetek betörők vagy a Vészhelyzet) is itt játszódik. Emlékszem a pillanatra, amikor a downtown szívében először sétáltam fel a metrómegállóból és megpillantottam a fölém magasodó épületeket. Azonnal szerelembe estem a hellyel. Azóta a zord chicagói telet is többször megtapasztaltam, a szerelem viszont továbbra is tart.


Faházakból a világ legmagasabb épületei


A 18. század végén alapított Chicago néhány évtized alatt vált az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb városává. 1848 itt is egy kulcsfontosságú évszám, ekkor adták át ugyanis Chicago első vasútvonalát, valamint a Nagy-tavakat a Mississippi folyóval összekötő csatornát, amely megnyitotta az utat egészen a Mexikói-öbölig. A gazdasági fellendülés következtében a város lakossága megsokszorozódott. Az 1840-ben még csak alig néhányezer főnek otthont adó Chicago 1890-re milliós nagyvárossá duzzadt.



A Chicago-folyó és a fölé magasodó épületek

A nem mindennapi fejlődésnek egy tragikus esemény is a motorja volt. 1871-ben egy hatalmas tűvész gyakorlatilag a teljes belvárost elpusztította. A jellemzően fából készül épületek romjain azonban addig nem látott acélvázas toronyházak épültek: a világ első felhőkarcolói. Bár az úttörőnek számító Home Insurance Building (melyet 1885-ben adtak át) sajnos már nem áll, a korai felhőkarcolók számos példája megcsodálható a városban.



A Wrigley Building és a Tribune Tower

A legikonikusabb épületek a Chicago-folyó mentén sorakoznak, ahol a nyári szezonban építészeti hajótúrákat is szerveznek, de gyalogosan is megéri végig sétálni a partmenti sétányon. Itt áll a neogótikus stílusban épült Tribune Tower, melynek homlokzatán a világ leghíresebb épületeiből látható egy-egy apró darab. A relikviákat a Chicago Tribune nevű újság külföldi tudósítói hozták haza, hogy azok az irodájuknak is otthont adó toronyházat ékesítsék. Találunk itt egy-egy darabot a párizsi Notre Dame-ból, Edinburgh várából, a gízai piramisokból és a Taj Mahalból is. A Tribune Tower, akárcsak a szomszédban magasodó hófehér Wrigley Building az 1920-as évek kiemelkedő építészeti alkotásai közé tartozik.


Trump Tower

Alig száz méterrel arrébb már egy égbe nyúló üvegépület áll a 2000-es évekből. A későbbi elnök, Donald Trump 2001-ben még úgy harangozta be épülő hotelét, hogy az a világ legmagasabb épülete lesz, a szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után azonban jelentősen módosítottak a terveken. A 357 méter (antennával 423 méter) magas Trump Tower végül a város második legmagasabb toronyháza lett. Tervezője az az Adrian Smith, aki a dubaji Burj Khalifát is megálmodta. Ez a felhőkarcoló 2009-es átadása óta rekorder a maga 830 méteres magasságával.


Chicago két legmagasabb épülete: a Trump Tower és a Willis Tower

Ha pedig a világ legmagasabb épületeiről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Willis Tower mellett. A Loop kerületben található 108 emeletes toronyházat 1973-ban nyitották meg és 25 éven át volt a világ legmagasabb épülete. A trónról 1998-ban taszították le a Kuala Lumpurban épült Petronas ikertornyok. Ma ez Amerika harmadik legmagasabb épülete, kilátószintje pedig a város egyik legnépszerűbb látványossága. Ha fentről is szeretnénk megcsodálni Chicago városát, akkor én inkább a John Hancock Center kilátóját javaslom. Ez ugyan egy alacsonyabb felhőkarcoló, viszont remek kilátás nyílik a belvárosi felhőkarcolókra és a Michigan-tóra is.



A John Hancock Center (fent középen) és a kilátás a 94. emeletéről

Közel a természethez a város szívében


A nagy chicagói tűz nemcsak a felhőkarcolók építésének adott teret, hanem a város partvidékének és zöld területeinek újragondolását is lehetővé tette. A gondos tervezésnek köszönhetően egy olyan metropolisz épült fel, ahol minden lakos könnyen hozzáfér valamilyen parkhoz, ez pedig egy rendkívül élhető várost eredményezett. A Michigan-tó partja is új formát öltött. Megépült a Lake Shore Drive, amely eredetileg egy tóparti sétány volt, később viszont egy soksávos autóúttá vált. A vízpart közvetlen környezete azonban ma is az embereké, itt strandok és fasorok terülnek el.


Klasszikus turistafotó a Buckingham Fountainnel még 2016-ból

A tó belvárosi részén feltöltéssel új területeket is nyertek, így megépülhetett a Grant Park, amely otthont ad több különféle kertnek és a világ egyik legnagyobb szökőkútjának, a Buckingham Fountainnek is. A park azóta bővült is, 2004-ben például átadták a vasúti sínekre épült Millenium Parkot is, amely az utóbbi években Chicago legnépszerűbb látványossága lett.


Cloud Gate (Bean)

Találunk itt szabadtéri színpadot és egy különleges művészeti alkotást is. A babként elhíresült hatalmas szobor neve hivatalosan Cloud Gate, azaz felhő kapu. Fényes felületén visszatükröződnek a belváros felhőkarcolói, de a köré gyűlt turisták magukat is kedvükre fotózhatják benne.


Navy Pier

Nem messze innen húzódik Chicago másik népszerű célpontja, a Navy Pier. A közel egy km hosszú mólót 1916-ban adták át, elsősorban kikötőként és rendezvényhelyszínként szolgált. A Navy Pier azóta volt katonai kiképzőközpont és egyetemi épület is, ma pedig éttermek, bárok és boltok sokaságát látogathatjuk meg itt. A móló sétányáról pedig fantasztikus a kilátás a Michigan-tóra és Chicago városára.


Régi világítótorony a Navy Piernél

Múzeumok és a híres deep-dish pizza


Bár Chicago viszonylag fiatal város, mégis itt található a világ egyik legnagyobb és legrégebbi múzeuma, az Art Institute of Chicago. Az 1879-ben alapított intézmény állandó kiállításain közel 300 ezer műtárgyat tekinthetünk meg, köztük Picasso, Seurat és Van Gogh alkotásait is.


Seurat leghíresebb képe a Vasárnap délután Grande Jatte szigetén



Amerikai gótika és Van Gogh önarcképe

Az amerikai festészet kiemelkedő alkotói is képviseltetik magukat a múzeumban. Itt állították ki Grant Wood ikonikus festményét az Amerikai gótikát és Edward Hopper Éjjeli baglyok című képét. Az Art Institute-ban akár egy egész napot is el lehet tölteni, de néhány órát mindenképpen érdemes rászánni. Működik még a városban planetárium, természettudományi múzeum és kortárs galériák is, úgyhogy esőnapi (vagy hóvihari) programokból nincs hiány.


Deep-dish pizza

Ha egy klasszikus chicagói ételt is megkóstolnánk, akkor egy Giordano’s pizzériát kell útba ejteni. Az étteremlánc chicagói stílusú, úgynevezett „deep-dish” pizzákra szakosodott. A magasfalú edényben készült különlegességhez rendkívül sok sajtot és szószt adnak és általában legalább 45 percig sül. Nem a legegészségesebb étel, de egy hosszú városnézéssel töltött nap után rendkívül jól tud esni.


A szeles és bűnös város


Chicagót szeles városként is szokták emlegetni. Bár igaz, hogy télen az extrém hidegre is fel kell készülni, a város nem nevezhető kimondottan szelesnek. Bostonban például erősebb széllökéseket szoktak mérni. A becenevet valószínűleg rivális városok (New York, mások szerint Cincinnati) akasztották városra. Céljuk elsősorban az lehetett, hogy csökkentség az elképesztő gyorsasággal fejlődő Chicago vonzerejét.


Chicago Board of Trade Building

A 20. század második felétől a „bűnös” jelző kezdett ráragadni városra. Rohamos ütemben növekedett a bűncselekmények, különösen a gyilkosságok száma. A bűnesetek elsősorban még ma is bandaháborúkhoz köthetők, általában drogterjesztők keverednek harcba egy-egy terület ellenőrzése miatt. Ezek Chicago déli kerületeiben összpontosulnak, ahol a legnagyobb a szegénység és a legrosszabb az infrastruktúra. Hiába kerültek ki innen magas rangú politikusok (Chicago első fekete polgármestere vagy az ország első fekete first ladyje, Michelle Obama), a probléma azóta is fennáll.


Chicago Theatre és a belvárosra jellemző, vonat sínek alatt vezető út

A belvárosban elsősorban az autólopások száma magas, így itt nem kell tartani különösebb atrocitásoktól. A tömegközlekedés is egészen fejlett, különösen a többi amerikai városhoz képest, így viszonylag gyorsan és egyszerűen utazhatunk a fent említett úticélok között.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page