top of page

Top 10 látnivaló Torontóban és környékén

Kanada legnépesebb városa egy igazi nyüzsgő metropolisz, amely percre sem hagyja unatkozni az embert. Számos múzeum, különleges étterem és bohém utca várja az ide látogatókat. Ebben a cikkben a tíz kedvencemet gyűjtöttem össze.


2022 nyarán lehetőségem volt tíz nagyszerű napot eltölteni Torontóban. Négy évvel ezelőtt már jártam itt, akkor azonban alig 48 órám volt felfedezni az Ontario-tó partján fekvő nagyvárost. Most volt időm bepótolni mindent, ami akkor nem fért bele a szoros útitervbe. Keresztül-kasul bejártam a belvárosi utcákat, felfedeztem minden izgalmas épületet és a legfontosabb múzeumokba is betértem. Mutatom is, hogy mi az, amit semmiképpen nem szabad kihagyni Torontóban és környékén.


CN Tower

Az 553 méter magas CN Tower (Canadian National Tower) két évtizeden át volt a világ legmagasabb építménye. Ezt a címet 2007-ben vette át a dubaji Burj Khalifa, amely közel 300 méterrel lett magasabb az 1976-ban átadott kanadai toronynál.



A belváros szívében, az Ontario-tó partjától nem messze álló ikonikus épület még ma is uralja a torontói panorámát és a város szinte minden részéről látható. A közel 350 méteres magasságban található kilátószint 2022 nyarán 50 kanadai dollár ellenében volt látogatható, de külön jeggyel a 450 méter magasan fekvő Sky Podba is felmehetünk.


Old Toronto

Toronto belvárosában elsősorban nem macskaköves utcákat és többszáz éves templomokat fogunk találni, viszont számos régi középületet figyelhetünk meg. A Gooderham Building, avagy a “Torontói Vasalóház” például egy 1892-ben átadott irodaház a város pénzügyi negyedének szélén.



Ez a különleges háromszög alaprajzú dizájn inspirálta a New York-i Vasalóház tervezőit is. Az épület mögötti tér sokáig parkolóként szolgált, a 2000-es években azonban hangulatos parkká alakították. Az itt található szökőkútban 27 öntöttvas kutya szájából spriccel a víz, az alkotás tetején pedig egy arany csontot is elhelyeztek. A hely hamar a helyi kutyabarátok kedvencévé vált. A tervező, Claude Cormier egy ijedt macskát is elrejtett a szökőkút peremén.



Toronto Islands

Ha képeslapokról ismert torontói látképet szeretnénk megcsodálni, akkor a vízen át vezet az út. A belvárostól délre fekvő szigeteket komppal közelíthetjük meg a Jack Layton Ferry Terminalról.



Összesen 15 sziget található itt, alig néhány km-re a szárazföldtől. Ezek legtöbbje ligetes, parkos zöldterület, de van itt strand, jachtkikötő és repülőtér is. 2022 nyarán egy retúr kompjegy ára 8.70 dollár volt.



Kensington Market

A belváros szélén fekvő bohém negyed számos hangulatos vendéglátóhelynek, vintage boltnak és kiállítótérnek ad otthont. Ez Toronto egyik legismertebb és legszínesebb környéke. A multikulturális üzletek sokaságában találhatunk egy magyar-thai éttermet is, ahol a keleti különlegességek mellett csirkepaprikást vagy töltött káposztát is rendelhetünk.



Casa Loma

Észak-Amerikába kevés lehetőség adódik neogótikus kastélyok látogatására, a torontói Casa Loma azonban egy üdítő kivétel. Az 1914-ben átadott épület Sir Henry Pellatt befektető és katona rezidenciája volt, ma pedig múzeum működik benne.



A látogatók bejárhatják a grandiózus kastély belső tereit, valamint régi autókat, egy hadtörténeti kiállítást és hírességek viaszbábujait is megtekinthetik. Olyan, mintha három múzeumot próbáltak volna egy helyre sűríteni, de legalább van mit nézni a borsos jegyár mellé (43 dollár). Az időszakos kiállítás Diana hercegnőről már csak hab volt a tortán.



Scarborough Bluffs

A 15 km hosszú festői partszakaszon hatalmas mészkőfalak magasodnak az Ontario-tó víztükre fölé. A környéken számos park és egy hatalmas homokos strand is található, így, ha meguntuk a nyüzsgő belvárost, ide bármikor elvonulhatunk egy kis feltöltődésre.



Distillery District

A Disillery District 19. századi épületei egykor szeszfőzdének adtak otthont, ma pedig ez Toronto egyik legfelkapottabb negyede. Az ipari létesítmények a 2000-es évek elején éledtek újjá kiállítótérként vagy éppen színházként, de számos étteremet és kávézót találunk a hangulatos macskaköves utcákban.



Art Gallery of Ontario

Toronto számtalan múzeuma közül az egyik legnagyobb és legismertebb az Art Gallery of Ontario. Közel százezer alkotást tekinthetünk meg itt, köztük Picasso, Rubens és Rembrandt műveit is. A kiállítóterek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Az 1817-ben épült The Grange nevű villa a város egyik legrégebbi épülete. E köré húzták fel a galéria további szárnyait, a legújabbat 2008-ban adták át.



Graffiti Alley

A street art szerelmeseinek is akad látnivaló Kanada metropoliszában. A közel egy kilométer hosszan zúzódó Rush Lane vagy Graffiti Alley a torontói graffitisek központi helye. Számos izgalmas alkotást tekinthetünk meg itt színes tengeri halaktól komolyabb politikai üzenetekig is.



Niagara-vízesés

A grandiózus zuhatag 130 km-re fekszik Torontótól, így akár egy néhány órás kirándulás során is ellátogathatunk ide. Az vízesésegyüttes az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán fekszik, ám az ikonikus Patkó-zuhatagot a kanadai oldalról tudjuk igazán jól szemügyre venni.




A látványos természeti csodáról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page