top of page

Megnéztük a Niagarát

Az Egyesült Államok és Kanada határán fekvő monumentális vízesésegyüttest mindkét országból megtekinthetjük, a klasszikus, képeslapokról ismert látványért azonban a kanadai oldalt érdemes felkeresni.


Ország: Kanada (Ontario tartomány) / Amerikai Egyesült Államok (New York állam)

Város: Niagara Falls (Ontario) /

Niagara Falls (New York)

Legközelebbi nagyváros:

Toronto (Ontario) / Buffalo (New York)



Niagara Falls városa alig 130 km-re van Torontótól, így akár egy néhány órás kirándulás során is ellátogathatunk ide. Ez a kanadai Niagara Falls, a zuhatag túloldalán ugyanis egy azonos nevű település áll, amely már az Amerikai Egyesült Államok része. Érdemes a kanadai oldalt választani, innen ugyanis sokkal szebb a kilátás a híres Patkó-zuhatagra.


Torontóból a legegyszerűbben busszal juthatunk el a vízeséshez. Vannak klasszikus turistabuszok, melyek „háztól házig” visznek, vagyis Toronto belvárosából egészen a zuhatagig, ezekért azonban jellemzően elég borsos árat kell fizetnünk. Járnak hagyományos helyközi járatok is, melyek Niagara Falls buszállomásán tesznek le. Innen körülbelül 40 percet kell sétálnunk a vízesésig, ennek nagy része azonban a Niagara folyó partján vezet, úgyhogy a kilátásra nem lehet panasz.



A folyó az Eire-tó vizét vezeti az Ontario-tóhoz, útközben azonban megtörik és hatalmas zuhatagokat formál.

Ez a vízesésegyüttes két fő részből áll: a kisebb Amerikai-zuhatagból és a nagyobb Patkó-zuhatagból (Kanadai-zuhatag), melyeket a Kecske-sziget válszt el egymástól.

Az amerikai oldalon található még egy kisebb vízfolyás, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag.

Mára a folyó mindkét oldala igazi turistaparadicsommá vált. Lehet sétahajókázni a vízesés lábánál, zipline-on átsuhanni a folyó felett és kilátótoronyból vagy helikopterről is megcsodálhatjuk az egyedülálló természeti csodát.

Mi a klasszikus megoldást választottuk és csak a partról szemlélődtünk. A kilátás innen is elsőosztályú; pont olyan, ahogy azt a képeslapokon láthatjuk.



Közvetlenül zuhatagok mellett kaszinók, hotelek és éttermek épültek, így kellemes vízpermetben, hangos turisták és akaratos sirályok társaságában fogyaszthattuk el az ebédünket. Ez tehát nem az a hely, ahova magányosan elvonulhat az ember és gyönyörködhet a morajló folyóban. A partmenti sétány éjszaka is zsúfolt lehet, hiszen ilyenkor a zuhatagok színpompás kivilágítást kapnak. Mindenképpen megéri azonban felkeresni a Niagarát, hiszen ilyen látványban sehol máshol nem lehet részünk. Nem ez a világ legnagyobb vízesése, de minden bizonnyal az egyik leglátványosabb; nem hiába szerzett ekkora hírnevet magának a világ minden táján.



Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page