top of page

Mesébe illő városnézés Edinburgh-ban

Vulkanikus sziklák, macskaköves utcák és nyüzsgő fesztiválélet - Skócia fővárosában megvan minden, amit egy tökéletes turistahelyszíntől elvárhatunk. Elmentem, megnéztem és kiderítettem, mi az a haggis és hogy hordanak-e alsónadrágot a skótszoknya alatt.

Edinburgh-i vár


Ország: Egyesült Királyság (Skócia)

Népesség: 488 000 fő (elővárosokkal 520 000)

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)






Vannak városok, melyeknek minden utcája olyan, mintha egy filmdíszletben sétálnánk. Számomra ilyen például Prága, Párizs és Edinburgh (ejtsd edinboró vagy ahogy a skótok mondják edinbra) is. A homlokzatok, az utcafronti üzletek tökéletesen passzolnak egymáshoz, minden épület belesimul a látképbe. Skócia fővárosa azonban több, mint egy 1800-as évekbeli díszlet: kulturális és pénzügyi központ és London után az Egyesült Királyság második leglátogatottabb városa.


Eddig kétszer volt lehetőségem ellátogatni Einburgh-ba. Júliusban egy legénybúcsú miatt utaztam fel, szeptemberben pedig már az esküvőre érkeztem. Szerencsére mindkét alkalommal volt alkalmam várost nézni, a lagzi miatt, pedig skótszoknyát is húzhattam. És hogy volt-e alsónadrág a skót vőlegényen a szoknya alatt? A bejegyzés végén elmondom. De nem ám leugrani az aljára!




LÁTNIVALÓK

Edinburgh belvárosa szinte teljes egészében az UNESCO világörökségének részét képezi, így gyakorlatilag minden utcasarkon felfedezhetünk egy-egy látványosságot.

A leghíresebb ezek közül minden bizonnyal a vulkáni eredetű sziklacsúcson magasodó edinburgh-i vár, melyet évente 1-1,5 millió turista látogat meg. Itt található a város legrégebbi épülete, a közel 900 éves Szent Margit-kápolna, a Skót Nemzeti Hadtörténeti Múzeum és itt tekinthetők meg a skót koronaékszerek is. Egy felnőtt belépő a bejáratnál 19.50 font (kb. 7000 Ft), online viszont 2 fonttal olcsóbban hozzájuthatunk.


A középkori hangulatú Óváros (Old Town) számos kávézóval, étteremmel és szuvenírbolttal várja a turistákat. Itt húzódik a Royal Mile, vagyis a vártól egészen a királyi rezidenciáig (Holyrood Palota) elnyúló útvonal, melynek hossza körülbelül egy skót mérföld (ez kicsivel hosszabb egy angol mérföldnél).


Az óvárostól északra fekvő Újváros (New Town) már egyáltalán nem mondható újnak. A 18-19. századi neoklassziciszta utcák mára Edinburgh bevásárlónegyedévé váltak H&M-mel, Zarával és társaival.


National Monument

Az Újváros szélén áll a Calton Hill nevű domb, Edinburgh egyik legszebb pontja. A helyet észak akropoliszának is nevezik, utalva az itt álló Pantheonra hajazó emlékműre, a National Monumentre (Nemzeti Emlékmű), melyet a napóleoni háborúkban elesett skót katonák tiszteletére emeltek. Tisztelet ide vagy oda, az építményt a pénz szűke miatt valójában sosem fejezték be. Dugald Stewart filozófusnak viszont egy jóval szerényebb emlékművet álmodtak ide (ezt be is fejezték) és ez lett a város egyik legtöbbet fotózott pontja.


Dugald Stewart emlékműve a Calton Hillen

A két világörökségi városnegyed közötti völgyben, az egykori Nor Loch nevű tó helyén fekszik a Waverly pályaudvar. Az épületegyüttes nem feltétlenül szép, viszont igazán kényelmes, hogy vonattal egyenesen Edinburgh szívébe érkezhetünk. Az állomás szomszédságában álló Balmoral Hotelben fejezte be egyébként J. K. Rowling a Harry Potter-sorozatot, az épület azonban nem csak erről a híres. A szálloda óratornyának szerkezete 1902 óta 3 percet siet annak érdekében, hogy az utasok időben elérjék a vonatukat.


Waverly pályaudvar háttérben a Balmoral Hotellel és a Calton Hillel

A különleges építészet mellett Edinburgh természeti értékekben sem szűkölködik. A Holyrood Parkban megmászhatjuk a szintén vulkáni eredetű Arthur's Seat (Artúr Széke) nevű 250 magas dombot vagy a Salisbury Crags sziklafalat. A kilátás mindkettőről lélegzetelállító.


A Salisbury Crags és az Arthur's Seat

ÉGHAJLAT

Az edinburgh-i időjárásról sokat elmond, hogy a valaha mért legmagasabb hőmérséklet 31,6 fok volt. Az óceán közelsége miatt a város igencsak szeles és csapadékos, így jobb, ha viszünk magunkkal vízálló ruházatot.


KÖZLEKEDÉS

A belváros területe nem túl nagy, így gyalogosan is bejárható. Ha messzebbre kalandoznánk, a buszjáratokat paypass-os kártyával is igénybe vehetjük. Egy felnőtt jegy 1.70 font (kb 700 Ft) , de napijegyet is válhatunk 4 fontért (kb 1500 Ft). Foghatunk ugyanakkor taxit vagy rendelhetünk Übert is. Ezek ára változó, de általában viszonylag olcsón megúszhatjuk.


GASZTRONÓMIA

A klasszikus haggis

Skóciába általában nem a kulináris élmények miatt utazik az ember. Nem sok minden terem meg itt, a zord északon, viszont vadhúsokban és tengeri halakban nincs hiány.

Érdemes kipróbálni az elsőszámú nemzeti ételt, a haggist, amely birkagyomorba töltött aprított belsőség (szív, tüdő, máj).

Általában fehérrépapürével és tört burgonyával fogyasztják, de része a hagyományos skót reggelinek is. Bizarrul hangozhat, de finom.


ALSÓNADRÁG

A válasz nem. A férfiak valóban nem hordanak alsónadrágot a skótszoknya alatt, mivel a ruházat önmagában annyira meleg. És nem, még az esküvői ceremónia alatt sem volt a vőlegényen alsónemű.

A Salisbury Crags csúcsán

 

Ne hagyd ki:

- Calton Hill

- Edinburgh-i vár

- Holyrood Park


Ne hagyd otthon:

- Esőkabát

- Vízálló cipő


Próbáld ki:

- Haggis


 

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page