top of page

Egynapos városnézés Canterburyben

Képeslapra illő macskaköves utcáival, Tudor-kori épületeivel és a világörökség részét képező katedrálisával Canterbury tökéletes helyszín egy rövid kiránduláshoz, ha már meguntad London nyüzsgő utcáit.




Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Megye: Kent

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: London (100 km)





Canterbury elsősorban a katedrálisa kapcsán lehet ismerős, amely Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, nem mellesleg pedig 1988 óta a világörökségi helyszín is. Ez az épület volt a mi elsőszámú célpontunk is, amikor egy kellemes őszi napon autóba pattantunk, hogy felfedezzünk a Londontól 100 km-re fekvő Kent megyei várost.


Canterburyi katedrális


A templomot és az ahhoz kapcsolódó kolostort 597-ben alapította Szent Ágoston, Canterbury első érseke, akit I. Gergely pápa küldött Angliába misszionárius útra. A román stílusú alapokon álló gótikus katedrális több ütemben épült fel, az évszázadok során jelentős bővítéseken és átalakításokon is átesett. Ma is ez az anglikán egyház központja; naponta átlagosan három misét tartanak itt.



Több száz éves épület révén a katedrálisban folyamatosan zajlanak kisebb-nagyobb felújítási munkálatok. A főbejárat környéke ottjártunkkor is fel volt állványozva, ez azonban nem szabad, hogy elriasszon bárkit is a templom felfedezésétől. Belépőt 12 és fél fontért válthatunk a katedrális honlapján vagy személyesen a jegypénztárban. Ez nem olcsó, de érdemes hozzátenni, hogy az épület fenntartási költsége napi 18 000 font körül mozog, ennek pedig csak közel egyharmadát fedezik a jegybevételek. A katedrális területe hatalmas, így akár egy-két órát is kellemesen el lehet tölteni a gótikus falak között.




Canterbury festői óvárosa


A katedrális mellett Canterbury belvárosát is érdemes felfedezni. A szűk macskaköves utcák mentén számos Tudor-kori épület sorakozik, köztük a leghíresebb a közvetlenül a folyóparton álló The Old Weaver’s House, valamint az enyhén előre dőlő John Boy’s House. Előbbi mellől indulnak a népszerű városnéző csónakok is.



A nyugati városkapu szomszédságában terül el Anglia egyik legrégebbi parkja a Westgate Gardens. A Great Stour folyó mentén húzódó zöldterületen már a középkorban népszerű volt, de ma is szívesen pihennek meg itt Canterbury frisslevegőre vágyó lakói.



Érdemes betérni az 1370-ben alapított The Parrot nevű pubba is. Ez nemcsak Canterbury legöregebb pubja, hanem az egyik legrégebbi épülete is egyben. Ha tradicionális helyi ételeket és italokat kóstolnál, ez a hely biztosan nem okoz csalódást.



További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page