top of page

Kelet-London a korona idején

Bár az Egyesül Királyságban csak egy hónapja jelentettek be komolyabb kijárási korlátozásokat, én már az nyolcadik hetemet töltöm otthon, home office-ban. Meghiúsult több kirándulásom is, de egyelőre bizakodom és megpróbálom élvezni a napi egészségügyi sétáimat Kelet-London utcáin.


Lassan két éve, hogy Londonba költöztem. Egy évet húztam le a Canary Wharf nevű üzleti negyed felhőkarcolóinak árnyékában, nyolc hónapja pedig East End-i lakos vagyok. A város ezen részén egykor ipari létesítmények és munkások számára épített lakótelepek álltak, mára azonban igazi bohém környékké vált kávézókkal, vintage boltokkal, galériákkal és persze számos kocsmával. Március végétől a legtöbb helynek be kellett zárnia a járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően, így lakat került a legtöbb vendéglátóhelyre, közel két hétig pedig a parkokba sem lehetett belépni.Ahogy sok más országban, itt is csak akkor hagyhatod el az otthonod, ha
- vásárolni mész
- napi egy testmozgás céljából (ezt egyedül vagy a háztartásod egy tagjával teheted meg)
- orvosi szükséglet miatt
- munkavégzés céljából (ha otthonról nem dolgozhatsz)

A brit fővárosban nincs komolyabb pánik, persze egy ideig itt sem volt wc-papír és liszt a boltokban, az utcákon azonban továbbra is egészen sok járókelőt lehet látni. Hozzá kell azonban tenni, hogy amióta a kormány otthon maradásra szólított fel mindenkit, azóta különösen szép az idő Nagy-Britannia szinte minden részén. A briteket pedig nehéz otthon tartani, ha kisüt a nap, ez ugyanis viszonylag ritkán fordul elő errefelé.


Húsvét óta újra nyitva vannak London nagyobb parkjai, ahol megafonos parkőrök felügyelik a rendet. Tilos például ücsörögni vagy biciklizni, és minden sarkon tábla figyelmeztet a két méteres távolság betartására.Nehezebb azonban rendet tartani a folyó- és csatornapartokon. A környéket behálózó szűk vízparti sétányokon gyakran alakul ki tömeg, a helyzetet pedig nehezíti, hogy sok helyen lakóhajók is sorakoznak közvetlenül a járda mellett. A parton haladva az ő ablakuktól szinte lehetetlen megfelelő távolságot tartani, így több lakos bójákat helyezett ki, hogy elterelje a gyalogos és biciklis forgalmat.


Gumicsónakkal egyszerűbb a távolságtartás

A korlátozások feloldásának itt még nyoma sincs, persze később is kezdődtek a szigorítások, mint Olaszországban, Németországban vagy Ausztriában. A következő két hétben még biztosan itthon leszünk, ami ugyan lehetőséget ad a saját készítésű sütemények és kenyerek tökéletesítésére, de azért már szívesen kimozdulnék a környező utcákból.Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page