top of page

Korea ősi városa: Kjongdzsu

Szöul modern metropoliszától 350 km-re Korea több ezer éves múltjába tekinthetünk be. Az egykori Silla királyság központja, Kjongdzsu számos világörökségi helyszínnel és történelmi emlékkel várja az idelátogatókat. 

Tonggung-palota (Donggung)

Az egyhetes dél-koreai utam során mindenképpen szerettem volna Szöulon kívül is szétnézni. Hosszas kutakodás és egy baráti javaslat hatására végül Kjongdzsu (angolosan Gyeongju) városát adtam hozzá az útitervemhez. Az ország délkeleti részén fekvő település népszerű úticél. Dél-Koreában sehol máshol nem találunk ennyi történelmi emléket, mint itt. Kjongdzsu ugyanis közel ezer éven át (i. e. 57 – i. sz. 935) volt a Koreai-félsziget jelentős részét uraló Silla királyság központja. 


Cseresznyefa-virágzás

A város pályaudvara nagysebességű vonattal két óra alatt megközelíthető Szöulból. Innen egy helyi busszal fél óra alatt érhetünk a központba, ahol a látványosságok nagy része is található. Igazi kisvárosi hangulat uralkodik itt. Hatalmas parkokat és hangulatos utcákat látogathatunk meg, és bár Korea más részeihez képest egészen sok turista fordul meg itt, tömegről egyáltalán nem lehet beszélni. Annak ellenére sem, hogy éppen cseresznyefa-virágzáskor jártam itt. Míg Japánban szinte minden virágzó fánál tucatnyian fotózkodtak, itt egészen nyugodt körülmények között lehetett élvezni ezt a nem mindennapi látványt. 


Cshomszongde (Cheomseongdae)

Kjongdzsu egyik fő látványossága a Cshomszongde (Cheomseongdae), egy 7. századi csillagvizsgáló. Ez az alig 9 méter magas torony a legrégebbi ilyen funkciójú építmény a Távol-Keleten. Bár méretei egészen megmosolyogtatók, azt el kell ismerni, hogy nem sok ilyen régi épülettel találkozik az ember ebben a régióban. 


Tonggung-palota (Donggung)

A csillagvizsgáló környéke Kjongdzsu Történelmi Körzet néven 2000 óta az UNESCO világörökségi helyszínei között szerepel. Bár az itt álló hatalmas paloták és templomok jelentős része a Koreát ért inváziók során elpusztult, az utóbbi évtizedekben több épületet is rekonstruáltak.


A palota kivilágítva

Ilyen a Voldzsi-tó partján álló Tonggung-palota (Donggung), amely Silla fő királyi palotájának egyik szárnya volt. A területet az 1970-es években állították helyre. Ez Kjongdzsu azon kevés látnivalóinak egyike, amely csak belépővel látogatható. A jegy ára így is csak kb. 2 euró. Éjszakánként az épületek díszkivilágítást is kapnak. 


Voldzsung-híd (Woljeong Bridge)

Néhány perc sétára a palotától található az impozáns Voldzsung-híd (Woljeong Bridge). Eredetileg a 8. században épült, később azonban szinte teljes egészében elpusztult. Csak a hídfő néhány darabja maradt meg. 


A híd és a nyugati oldalán található átkelő

A ma itt álló építményt 2018-ban adták át, így ez Kjongdzsu egyik legújabb látványossága. Ha másolat, ha nem, nekem ez volt a kedvenc helyszínem a városban. A híd nyugati oldalán húzódó kövek, amelyeken át lehet kelni a sekély folyón, különösen tetszettek. 


Tradicionális házak

A parton egyébként tucatnyi tradicionális ház sorakozik, melyekben kávézók és éttermek működnek. Ilyen környezetben különösen ízlett a koreai specialitás, a bibimbap.


Silla-kori szobrok és Szeongdeok király harangja

A helyi nemzeti múzeumban számos Silla-kori ereklyét tekinthetünk meg, köztük Korea egyik legfontosabb történelmi emlékét, Szeongdeok király harangját. A közel 19 tonnás bronz harang a 8. században készült, ma pedig a múzeum kertjében van kiállítva. Egy ismert legenda szerint egy gyermeket is beleolvasztottak a bronzba, hogy elérjék a tökéletes hangzást, bár erre nincs történelmi bizonyíték.


Pulguksza (Bulguksa)

A Kjongdzsu határában magasodó Thohamszan-hegyen két további világörökségi helyszín is megbújik. Az egyik a Pulguksza (Bulguksa) nevű buddhista templom, amely szintén a Silla-korszakban, 751 és 774 között épült. A jelenleg itt álló épületek nagy része csak rekonstrukció, az alapkövek és a kőből készült pagodák viszont eredetiek. A templomtól kb. 4 km-re található a buddhista szobrászat egyik legkifinomultabb alkotása, a Szokkuram (Seokguram). A mesterséges sziklabarlang és az ott helyet foglaló gránit Buddha-szobor Dél-Korea egyik legjelentősebb nemzeti kincse. 


Szokkuram (Seokguram)

Bevallom őszintén, a koreai utam előtt nem hallottam Kjongdzsuról. Végül talán éppen ezért ez a hely okozta a legkellemesebb meglepetést az utazás során. Bár a legtöbb történelmi épület csak rekonstrukció, így is rendkívül látványosak, a település különleges hangulata pedig azonnal megfogott. 


További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is! 

Kommentarer


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page