top of page

Legendák nyomában Artúr király váránál

A misztikus Artúr király szülőhelyeként számon tartott Tintagel nem véletlenül vált Nagy-Britannia népszerű látványosságává. A helyi erődítmény robosztus falai, a lélegzetelállító kilátás és a rejtett, tengerparti barlangok írók százait varázsolták már el, így Trisztán és Izolda, valamint Merlin legendája összeköttetésben áll a településsel.Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Népesség: 1700 fő

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: Plymouth (70 km), Exeter (100 km)Nem sok olyan egy utcából álló faluról hallottam, amely annyi turistát vonz, mint az Észak-Cornwallban található Tintagel. Bevallom őszintén, én idén nyárig nem hallottam erről a helyről, néhány hete azonban elkezdtem Anglia legszebb tengerpartjai után kutakodni. Amikor megláttam az első képet a tintageli várról és a környékbeli túraútvonalakról, azonnal tudtam, hogy ide el kell látogatnom. Bele is vetettük magunkat a szervezésbe: autót béreltünk, foglaltunk egy szobát a falu egyik hangulatos vendégházában és meg sem álltunk a Londontól közel 400 km-re fekvő Tintagelig.ARTÚR KIRÁLY IS SÖRÖZÖTT, SÖRÖZZ TE IS


A faluban szinte mindenhol jelen van Artúr király. A legendás uralkodóról pubot, vendégházat és parkolót is elneveztek, a kocsmák hirdetőtábláira pedig olyan szlogenek is kikerültek, mint az „Artúr király is sörözött, sörözz te is!”. De mi is pontosan a kapcsolat a kerekasztal lovagjait vezető mitikus alak és a település között?


A Gallos (cornwalli nyelven: erő) nevet viselő szobor Tintagel várában

Az artúri legendák alapjául szolgáló Historia Regum Britanniae (Brit királyok története) című latin nyelvű mű Tintagelt jelöli meg Artúr király fogantatásának helyszíneként. Fontos azonban leszögezni, hogy a középkori krónikára ma már elsősorban csak fikcióként szoktak tekinteni. Egyes történészek azt is megkérdőjelezik, hogy Artúr létező személy volt. Monmouth-i Gottfried, a fent említett mű szerzője, sehol sem állította, hogy a király itt is született vagy élete során bármikor is meglátogatta az erődöt, később mégis úgy kezdtek el hivatkozni Tintagelre, mint Artúr király szülőhelyére.


Merlin barlangja a vár alatt

A vár Trisztán és Izolda mondakörével is kapcsolatban áll. Algernon Charles Swinburne angol költő a szerelmesekről szóló művében többször is Tintagelt nevezi meg a történet helyszíneként.KIRÁLYI SZÉKHELY ÉS FONTOS KIKÖTŐ


Akár itt látta meg a napvilágot a legendás uralkodó, akár nem, a tintageli várat mindenképpen érdemes felkeresni. Az erődítmény az 5. és 7. század között valószínűleg a cornwalli királyok székhelyeként szolgált és ez volt a környék egyik legfontosabb kikötője is. A ma látható maradványok nagyrészt a 13. századból származnak, amikor is Richárd, Cornwall grófja építtetett magának palotát a meredek sziklaszirten. Sokak szerint éppen azért esett a választása éppen erre a partszakaszra, hogy az artúri mondakört összekösse a cornwalli királyokkal.


A várba vezető lépcső és a középkori romok

Az építmény két részből áll: egyik fele a parton, másik fele egy szigeten helyezkedik el. A kettő között húzódó átjáró a tenger eróziójának köszönhetően mára megsemmisült, a tavalyi évben azonban egy vadonatúj hidat építettek a morajló hullámok fölé.


A várba érdemes hetekkel előre időpontot foglalni, hiszen – népszerű látványosság lévén – a jegyek (különösen a nyári időszakban) hamar elfogynak. A felnőtt belépő 15 font, de gyermekek és nyugdíjasok számára kedvezményes jegyek is válthatók.


Kilátás a várból

A VÁRFALAKON TÚL


Bár aprócska faluról beszélünk, bőven találunk látnivalót a középkori erődön kívül is. A vár lábánál fekvő öböl belépő nélkül is látogatható, így akár Merlin barlangját is felfedezhetjük. Erre csak apálykor van lehetőség, dagály idején ugyanis a barlang szinte teljesen víz alá kerül. A feszített programunk miatt nekem nem volt időm megvárni, hogy a misztikus hely teljesen felfedje magát, így átgázoltam a derékig érő vízben (a hullámok erősek lehetnek errefelé, úgyhogy ne csináld utánam).


Merlin barlangja

A főutcában álló 14. századi postaépületet szintén érdemes felkeresni, ha pedig errefelé járunk, ne hagyjuk ki a közeli teázókat sem. Az igazi cornwalli délutáni tea ára 6-7 font körül mozog, ez azonban magában foglal egy komplett étkezést, hiszen a forró ital mellé péksüteményt, eperlekvárt és tejszínt is kapunk.


A faluból több túraútvonal is indul, melyek jellemzően a tengerparton vezetnek végig. Ezek egyikén haladva akadtunk rá a Bossiney Cove nevű idilli strandra is. A meredek útvonalon megközelíthető homokos part dagály idején teljesen eltűnik, az itt található vízesés miatt azonban a nap bármely szakában érdemes lemászni ide.


Bossiney Cove

Alig néhány km-re Tintageltől egy nagyobb zuhatagot is megtekinthetünk. A közel 18 méteres St Nectans Kieve amellett, hogy népszerű turistacélpont, szakrális hely is. A vízeséshez csak a folyóban sétálva vagy a partmenti sziklákon ugrálva juthatunk közel, így érdemes vízálló öltözetben érkezni.


St Nectans Kieve

TURISTAPARADICSOM ÉS A NYUGALOM SZIGETE


Tintagel különlegessége, hogy bár számos turista fordul meg itt napközben, estére a falu szinte teljesen kiürül. Nagy szállodák hiányában az utazók jelentős része csak néhány órát tölt itt, így – különösen a reggeli és esti órákban – van lehetőségünk elvonulni a világ elől és nyugodtan élvezni a környék lenyűgöző partjait és erdeit.

Naplemente a vár felett

További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page