top of page

Mallorca télen? Kipróbáltuk!

Spanyolország legnagyobb szigete az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja is egyben és egyike azoknak a helyeknek, melyeket lassan tönkre is tehet a turizmus. Szerettük volna elkerülni a tömeget, úgyhogy a tél közepén fedeztük fel a Baleár-szigetek fővárosát, Palmát.


Ország: Spanyolország (Baleár-szigetek)

Népesség: 400 000

Nyelv: katalán és spanyol

Pénznem: euró (EUR)


Imádok repülőjegyeket nézegetni. Általában persze nem veszek végül semmit, de jó tudni, hova, mennyiért tudnék elrepülni. Ezen a télen viszont mindenképpen el szerettem volna menni egy mediterrán tengerpartra. Úri mulatságnak tűnhet, pedig olykor egészen olcsón megúszhatjuk a téli napfürdőzést. Találtam is kedvező árú repjegyet, majd szállást a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, Mallorcán.


A sziget elképesztő turistaforgalmat bonyolít le: évente közel 10 millióan utaznak ide és élveziek a helyiek vendégszeretetét (összehasonlításképpen Budapestre kb. fele ennyien érkeznek).

Mallorcát humorosan a tizenhetedik német szövetségi tartományként is szokták emlegetni a német turisták nagy száma miatt.

Mi is szinte több német szót hallottunk, mint katalánt vagy spanyolt. Szerencsére volt alkalmam megcsillogtatni limitált spanyoltudásom, de hozzá kell tenni, hogy a frekventáltabb vendéglátóhelyeken természetesen angolul is jól beszélnek.


LÁTNIVALÓK


Mindössze egy hétvégére érkeztünk Palmába (korábbi nevén Palma de Mallorca), így nem volt sok időnk a város felfedézésére. A repülőtérről egyenesen az óvárosba robogtunk be egy helyi busszal. Erre a manőverre alig fél órát és néhány eurót kellett szánnunk, úgyhogy frissen és üdén kezdtünk el andalogni a szűk, macskaköves utcákon.


Görgess oldalra!

Palma belvárosában szinte minden sarkon van egy hangulatos bár, kávézó vagy étterem, a tél közepén pedig attól sem kell tartanunk, hogy nem lesz szabad asztaluk.

Nem mintha a mallorcai tél annyira fogcsikorgató lenne, hogy az emberek nem mozdulnának ki - mi is kellemes 18-20 fokban és napsütésben iszogattuk a sangriánkat - mindössze nincs szezon.


Ha pedig a tenger helyett inkább Mallorca történelmében merülnénk el, még jól is jöhet, hogy nem a 35 fokos melegben kell ezt megtennünk. A sziget volt római és mór uralom alatt is, ezek pedig mind nyomot hagytak a mai városképen.


La Seu katedrális a belvárosi öböl felől

Jól példázza ezt a római kori erődítményre épített gótikus La Seu katedrális.

A Palma jelképévé vált épületet a 13. század elején kezdték el építeni és 40 méteres magasságával kitűnt az akkori székesegyházak közül is (a párizsi Notre Dame például "csak" 33 méter magas).

A XX. század eleji restaurációban a katalán építészet egyik legnagyobbja, Antoni Gaudí is részt vett, ám a főépítésszel való nézeteltérései miatt végül otthagyta a projektet.


Nem messze innen egy mór fürdőbe is ellátogathatunk

A Banyl Arabs (arab fürdő) a sziget X-XII. század közötti időszakát idézi meg. Ezek a kamrák az egykori arab város, Medina Mayurqa (Palma korabeli elnevezése) utolsó maradványai.

A hely nem a leglátványosabb turistacélpont, de ha erre járunk mindenképpen érdemes benézni. A belépő mindössze 2,5 euró, vagyis kb. 800 forint.Egy, a történelmi városközponttól távolabbi hegytetőn magasodik a Bellver kastély. A különleges kör alakú erődítményt II. Jakab mallorcai király számára építették, majd börtönként is szolgált a 18. századtól egészen a 20. század közepéig. Ma múzeumként funkcionál, ahol Mallorca történelmét ismerhetjük meg. A felnőtt jegy ára 4 euró, de a belépés vasárnaponként ingyenes. Ha pedig a múzeum miatt nem is másznánk fel a hegyre, a kilátásért mindenképpen megéri.  

Kilátás a Bellver kastélyból

TURISTÁK, HAZA!


Nem véletlen, hogy Palma ennyire népszerű a turisták körében. A város meseszép, az éghajlat kellemes és a vendéglátóhelyek is kifogástalanok (volt, ahol azt is megengedték, hogy másnap fizessünk, amikor nem volt nálunk készpénz).


Bár Mallorca gazdasága nagymértékben függ a turizmustól, a látogatók megnövekedett száma egyre nagyobb fejtörést okoz a helyieknek.

A forgalmi dugók, a tengerpartot és a városközpontot elöntő szemét és az egekbe ugró bérleti díjak miatt tüntetések is zajlottak Palmában.

A városvezetés bejelentette, hogy csökkenteni szeretnék a városba érkezők számát, hogy a Baleár-szigetek központja ne váljon "saját sikerének áldozatává".

Bellver kastély

JÓ, HA TUDOD


  • A szállóhelyekre vonatkozó idegenforgalmi adót mindig a helyszínen kell kifizetni (a foglalás ezt nem tartalmazza). Ez 1 és 4 euró között mozog éjszakánként.

  • Ahogy Spanyolország (és a mediterrán térség) más részein, Mallorcán is bezárnak az éttermek késő délutántól estig. 8 óra előtt nem igazán van lehetőség vacsorázni.

  • A Google Maps nem a legmegbízhatóbb forrás, ha a helyi buszokról van szó. Érdemes egy információs pultot/irodát keresni.


コメント


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page