top of page

Ilyen ma a világ első iparvárosa

Innen indult az ipari forradalom, itt épült az első személyszállító vasút és itt dolgozott együtt Marx és Engels is. Manchester még ma is az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb városa és nem csak futballcsapatai miatt.Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Népesség: 550 000 fő

(elővárosokkal 2,7 millió)

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)


Manchester több szempontból is úttörő volt. A textilipar fellendülésének hatására ez az észak-angliai település vált a világ első igazi iparvárosává. Itt épült meg Nagy-Britannia első mesterséges vízi útja, a Bridgewater-csatorna, később pedig az Ír-tenger felé is kiépült az összeköttetés. A 19. századra Manchester környéke a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiójává vált.

"Amit ma tesz Manchester, azt teszi holnap a világ"

- állították sokan akkoriban, a város pedig azóta is az élen jár.A "MÁSODIK VÁROS"


Manchester médiavállalatokat tömörítő városrésze

Az elmúlt közel háromszáz évben vissza-visszatérő kérdés, hogy melyik Nagy-Britannia második legfontosabb városa. Ezt a nem hivatalos titulust több település is szeretné magáénak tudni, legnagyobb eséllyel azonban mégis Birmingham, Glasgow és Manchester indul. Ezen városok mérete, népességszáma, kulturális és gazdasági súlya nagyjából azonos, így valóban nehéz megállapítani, melyik állhat a képzeletbeli dobogó második fokán.


A briteket olyannyira foglalkoztatja ez a kérdés, hogy rendszeresen készülnek közvéleménykutatások is a témában, melyeken egyébként rendszerint Manchester jön ki győztesként.

LÁTNIVALÓK


ALBERT SQUARE


Manchester igazi fénykora egyértelműen a 19. század második felében volt, amikor is igazi kozmopolita várossá vált. Ennek a kornak az emlékét őrzi az Albert Square-en álló neogótikus stílusú városháza. A téren szinte folyamatosak a rendezvények, így nagy eséllyel futhatunk bele egy kirakodóvásárba vagy egy koncertbe.


NORTHERN QUARTER (ÉSZAKI NEGYED)


A Manchester szívében fekvő bohém negyed számos butiknak, lemezboltnak és hangulatos kávézónak ad helyet, de ez az éjszakai élet egyik központja is. A '90-es években gyakorlatilag teljesen újragondolták a lerobbant környék funkcióját, így az egykori raktárépületekben ma már élőzenei koncerteket tartanak, a vörös téglafalakat pedig street art festmények borítják.
CHETHAM'S KÖNYVTÁR


Az angol nyelvterület legrégebbi nyilvános könyvtára több, mint 350 éve üzemel Manchesterben, a gyűjteménynek otthont adó épület azonban közel 600 éves. Ez volt Karl Marx és Friedrich Engels találkozóhelye, ahol többek közt az 1848-ban kiadott Kommunista kiáltványon is dolgoztak. A könyvtár csak kísérővel látogatható, a túravezetés azonban ingyenes.


JOHN RYLANDS KÖNYVTÁR


Ki gondolná, hogy a világ első ipari nagyvárosa kapcsán könyvtárakról fogok ömlengeni? Manchester azonban sosem volt egy gyárkémények füstjében úszó lakótelep. Volt persze sok kémény és munkásszálló, ezekhez azonban egy pezsgő kulturális élet is társult. Kiváló bizonyíték erre az 1900-ban átadott John Rylands Könyvtár.

A neogótikus épület önmagában is lenyűgöző látványt nyújt, az olvasótermek polcain sorakozó antik könyvek azonban még izgalmasabbá teszi a helyet. További érdekesség, hogy igazi Viktória korabeli illemhelyen könnyíthetünk magunkon.

Már a bejáratnál felhívták rá a figyelmem, hogy az épületben bizony a WC is történelmi.


ROCHDALE-CSATORNA


A várost átszelő csatornahálózat ma már nem bonyolít le számottevő forgalmat, leginkább csak lakó- és turistahajók közlekednek itt. A partmenti sétányok azonban remek lehetőséget kínálnak Manchester felfedezésére.


Az 1800-as évek elején kiépült Canal Streeten már kétszáz éve sorakoznak a pubok és éjszakai bárok, az ipar leépülésével azonban a közönség igencsak megváltozott.

Az 1950-es évekre az elhagyatott utca piroslámpás negyeddé vált. A központi fekvésű, mégis sötét és kihalt csatornapart pedig a meleg férfiak elsődleges találkozóhelye lett. Nem véletlen, hogy a környék ma a "Gay Village" nevet viseli és ez a város LMBTQ közösségének központja. 

CASTLEFIELD


Manchester városa valószínűleg a Mamucium nevű római kori erősítményről kapta a nevét, amely a mai Castlefield nevű városrész területén helyezkedett el.

A várfalak egészen az ipari forradalomig álltak, ekkor azonban helyet kellett csinálni egy sor új beruházásnak és a kétezer éves köveket sajnos el kellett pakolni az útból.

Az erődítmény romjai helyén haladt ugyanis át a Rochdale-csatorna, ezen kívül vasúti hidak és raktárak is épültek a területen. Az ipar hanyatlásával ez a környék is átalakult. A régi téglaépületekből éttermeket, bárokat, lakó- és irodaházakat alakítottak ki, a csatornák mentén pedig sétányok és közösségi terek létesültek.KÖZLEKEDÉS


Bár a manchesteri városvetetés többször megpróbálkozott egy londonihoz hasonló földalatti vasút kiépítésével, ez végül sosem valósult meg. Helyette villamossíneket fektettek le, így hét vonallal itt működik az Egyesült Királyság legnagyobb villamoshálózata. Ezt paypassos bankkártyával is igénybe vehetjük: a megállókban elhelyezett érzékelőkhöz kell érinteni a kártyát, a rendszer pedig automatikus levonja a jegy árát.


 

JÓ, HA TUDOD


  • A város két első osztályú futballcsapat a Manchester United és Manchester City otthona. Nem meglepő, hogy meccsek idején hatalmas dugók tudnak kialakulni a stadionok környékén.

  • Manchester jelképe, a méh szinte bárhol feltűnhet a városban. Rajta van a köztéri kukákon, csatornafedeleken és falfestményeken is megjelenik.

 

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page