top of page

Túraútvonal a tenger fölé magasodó sziklák mentén: Seven Sisters

Londontól alig két órányira fekszik Anglia egyik legszebb partszakasza, a Seven Sisters (hét nővér). A hófehér sziklafal akár egynapos kirándulás során is felfedezhető, készüljünk fel azonban a másnapi izomlázra, a nővérek lankái ugyanis kellőképpen megdolgoztatják a látogatók lábizmait.Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Nemzeti park: South Downs Nemzeti Park

Legközelebbi nagyvárosok: London (130 km), Brighton (25 km), Eastbourne (20 km)

A La Manche csatorna – vagy ahogy az angolok hívják: Angol-csatorna – partján húzódó mészkősziklák már régóta rajta voltak a bakancslistámon, idén nyáron pedig végre sikerült összehozni a várva várt túrát. A járványhelyzet miatt nem terveztem külföldi nyaralást, helyette Anglia tengerpartjainak felfedezését tűztem ki célul. Bár a kánikula helyett erős széllökések várnak szinte mindenhol (itt is), a látványra nem lehet panasz.A Seven Sisters Country Park egyszerűen és gyorsan megközelíthető London belvárosából. Tömegközlekedéssel és autóval is körülbelül két óra az út, érdemes ugyanakkor felkészülni arra, hogy a parkolóhelyvadászat hosszas procedúra lehet. A parthoz legközelebb eső hivatalos parkoló egészen kicsi, főleg ahhoz képest, mennyire népszerű kirándulóhelyről beszélünk. A szomszédos Friston-erdőnél azonban ugyanazért az árért (napi 4,5 font) parkolhatunk és itt nem is feltétlen kell bepréselnünk magunkat két kisbusz közé.


A tömegközlekedéssel érkezőknek először Brighton felé kell venni az irányt, majd ott átszállni a Eastbourne-be tartó buszra egészen a Seaford mellett található Seven Sisters Park Centre-ig. Innen el lehet sétálni egészen Eastbourne-ig (20 km), ahonnan már egyenesen Londonba visz a vonat. Aki pedig csak a Seven Sisters szikláit sétálná körbe, East Deanből (10 km) is visszajuthat a fővárosba.


Seafordnál, a kanyargó Cuckmere-folyó mentén, idilli legelőkön átvágva kezdjük a kirándulást. Bár a parkoló környéke meglehetősen forgalmas, minél távolabb jutunk, annál kevesebb túrázóval találkozunk. A legtöbben csak a folyó torkolatánál fekvő strandig vagy az első szikla tetejéig jutnak el, pedig a kilátás ezeken túl is lenyűgöző.A Seven Sisters – nevéből adódóan – hét részből áll, teljes hossza pedig közel 6 km. A túraútvonal nem különösebben megerőltető, az emelkedők és lejtők miatt azonban kellően kifárasztja az embert. Jó hír lehet, hogy a sziklafal végén húzódó Birling Gap nevű mélyedésnél egy hangulatos strand (és egy kávézó) várja a megpihenni vágyó turistákat.Mi a Birling Gaptől East Dean felé vettük az irányt, ahol egy szabadtéri pubban fogyasztottuk el jól megérdemelt ebédünket mielőtt visszaindultunk volna a túránk kezdőpontjához, a Friston-erdei parkolóhoz. Összesen kb. 20 km-t sétáltunk a sziklák mentén egészen East Deanig és vissza, de ez egyáltalán nem tűnt soknak.

A partszakasz az első métertől az utolsóig lélegzetelállító és nem is feltétlen kell gyakorlott túrázónak lenni, hogy meghódítsuk mind a hét nővért.

További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Comentários


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page