top of page

Skandináv idill Oslóban

A norvég főváros nem egy tipikus turistacélpont és egyáltalán nem pénztárcabarát helyszín. Megéri mégis Európa Zöld Fővárosába utazni? Ebből az írásból kiderül.Ország: Norvégia

Népesség: 700 000 fő (elővárosokkal 1 millió)

Nyelv: norvég (szinte mindenki beszél angolul)

Pénznem: norvég korona (NOK)


Az Oslo-fjord északi végén fekvő norvég fővárost, a világ egyik legdrágább városaként tartják számon. Én is olvastam erről mielőtt megvettem volna a repülőjegyemet Oslóba, ám az árak még így is megleptek. Hol árulnak még 1600 forintért egy doboz sört? Jó, persze a Szigeten vagy más fesztiválokon, de még egy Nyugat-európai élelmiszerboltban sem kérnek érte 600 forintnál többet. Norvégiában azonban igen. A folyékony kenyér mellett pedig a sima kenyérért is 1000 forint körüli összeget fizethetünk. Ez azért tud fájni.Hogyan töltöttünk el itt mégis egy kellemes hosszúhétvégét anélkül, hogy teljesen eladósodtunk volna? Igyekeztünk okosan turistáskodni. Első lépésként kivettünk egy airbnb-t Oslo egyik külvárosában, Bjølsenben. Busszal alig fél óra alatt benn is voltunk a központban, így a közlekedés egyáltalán nem jelentett gondot, még éjszaka sem. Találtunk egy viszonylag olcsó élelmiszerboltot (Kiwi) és előre betáraztunk tojással és virslivel reggelire, lazaccal és egyéb finomságokkal pedig vacsorára. Ezután már csak a várost kellett felfedezni. Ez így sikerült:LÁTNIVALÓK

Oslóban megtapasztalhatjuk az igazi skandináv idillt. Rengeteg parkban és kellemes vízparti sétányon andaloghatunk vagy éppen sétahajózhatunk az Oslo-fjord szigetei között. Nem véletlen, hogy 2019-ben az Európa Tanács Európa Zöld Fővárosának választotta a norvég fővárost.

Az ország emellett komoly pénzeket fordít a fenntartható turizmussal kapcsolatos fejlesztésekre, többek között azért, hogy Norvégia ne váljon a "tömegturizmus" áldozatává.

Norvégiában ugyanis a törvény szerint egy éjszaka erejéig bárhol, bárki birtokán kempingezhetünk (természetesen az alapvető normákat betartva).


Operaház

Ez a szabad életérzés Oslo belvárosában is tetten érhető. Bár csak 22-23 fok körül volt a hőmérséklet, mégis a város számos pontján botlottunk fűben ücsörgő, tengerben fürdőző helyiekbe. Többször ellátogattunk a Sørenga Sjøbad nevű szabadstrandra, ahol egy széles stégen élvezhettük a napsütést és a nem mindennapi kilátást.


A SALT Skroget nevű szaunája

A belvárosi öböl túloldalán egyedülálló kulturális projekt részesei is lehetünk.

A SALT alkotói a hesjer nevű hagyományos, háromszög alakú halszárító eszközt vették alapul és építettek ki egy mini városrészt koncerttermekkel, kávézókkal, street food éttermekkel és egy szaunaparkkal.

Oslo egyébként csak egy állomás a sok közül, 2020-ban a projekt továbbáll és északabbra költözik.


Tökéletes vacsora: kagyló és fish & chips

Szerencsére mi még élvezhettük a SALT kínálta szolgáltatásokat a norvég fővárosban. Kipróbáltuk a norvég fish & chipset (ugyanolyan volt bármilyen rántott hal és sült krumpli) és egy háromórás szaunázásra is befizettünk. Talán ez volt nyaralásunk csúcspontja: közvetlenül a tengerparton, az operaház szomszédságában izzadhattunk, majd hűthettük le magunkat egy dézsa jéghideg vízben. A háromórás élményért 195 koronát (kb. 6500 Ft) fizettünk.


Oslóban pedig nemcsak a szárazföldön, hanem a vízen is szaunázhatunk. Az operaház mellől induló szaunahajókon 200 koronánál (6700 Ft) kezdődnek az árak, ezért cserébe pedig két órán át élvezhetjük a forróságot és a kilátást.


Ha egy kis szellemi felfrissülésre vágyunk, ellátogathatunk a Munch Múzeumba, ahova a legtöbben természetesen a Sikoly című festmény miatt váltanak jegyet. Az intézmény nem túl nagy (jövőre új épületbe költözik), és valójában csak egy Sikoly látható itt az öt elkészült festményből. Munch ugyanis öt verziót is festett a szörnyülködő alakról. Érdemes még ellátogatni a Frogner Parkba is, ahol Gustav Vigeland norvég képzőművész szobrai között barangolhatunk.


Frogner Park

Olso belvárosát a modern, monumentális épületek uralják. A különleges formájú, vízbe nyúló operaház, a még épülő Munch Múzeum és a "Vonalkód" becenevű új üzleti negyed mellett a múlt század épületei is magukra vonzzák a tekintetünket (kiét ezért, kiért azért). Az Aker Brygge kikötő mellett magasodó városháza nemcsak egyedülálló külsejével hívja fel magára a figyelmet, itt adják át a Nobel-békedíjakat is.

Mathallen

A város legkúlabb városrésze egyértelműen a Vulkan és környéke. Az Akerselva folyó partján fekvő ipari létesítményeket az utóbbi években iroda- és lakóházakká alakították, valamint megnyitották a Mathallen csarnokot is, ahol a legkülönbözőbb streetfood éttermek és piaci árusok kínálatát kóstolhatjuk végig, köztük egy magyar lángososét is.

Ezen a környéken akadtunk rá a Blå nevű szórakozóhelyre is, ahol egy afrikai koncert részesei lehettünk.


A NAGY KÉRDÉS: MEGÉRI?

Oslo valóban nagyon drága és nem is feltétlenül ajánlanám mindenkinek. Nincsenek olyan klasszikus látványosságok, mint például Párizsban, Londonban vagy Rómában, viszont nem is kell órákat sorban állnunk vagy nyomorognunk a tömegben.

A város tökéletes célpont lehet azoknak, akik a klasszikus turistás élmények helyett megtapasztalnák a skandináv életérzést, jókat ennének, sétálnának és felfedeznék a múzeumok kínálatát.
 

Ne hagyd ki:

- Munch Múzeum

- Frogner Park

- Operaház környéke

- SALT (2020 áprilisáig)

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page