top of page

A Skót-felföld legszebb tájai I. – Loch Ness és Glenfinnan

A világ egyik leghíresebb taváról a legtöbben csak Nessie-re, a legendás szörnyre asszociálnak, pedig a Loch Ness körüli meredek hegyoldalak, látványos vízesések és festői partok legalább ekkora figyelmet érdemelnek. Ha eddig nem szerepelt a bakancslistádon ez a legendás tó, most megmutatom, miért érdemes felírnod.


Skócia különleges helyet foglal el a szívemben. Többször jártam már Edinburgh-ban, amely szerintem Európa egyik legszebb és legérdekesebb városa, bejártam Glasgow-t, felkerestem kis, vidéki falvakat, de a Skót-felföldre eddig nem jutottam el. Idén tavasszal azonban jól megpakoltam a hátizsákom és elindultam felfedezni ezt a különleges tájat.


Inverness és a jakobita felkelés öröksége


Invernessben, a felföld fővárosában foglaltam szállást (ide vonattal 3 és fél óra az út Edinburgh-ból). A közel 60 000 fős település kb. 200 km-re fekszik Edinburgh-tól és Glasgow-tól is. Ez Európa egyik leggyorsabban növekvő városa és egyben az egyik legélhetőbb és legboldogabb hely is Skóciában. Nevének jelentése: a Ness-folyó torkolata. A várost kettészelő folyó a Loch Ness vizét vezeti a Beauly Firth nevű tengeri öbölbe.


Beauly Firth

Ness-szigetek

Egy kicsi, de annál különlegesebb város ez. Mindenképpen érdemes legalább egy napot eltölteni itt, ha a Skót-felföldön jár az ember. A folyóparti sétány és a Ness-szigetek tökéletes helyszínek egy hosszabb vagy rövidebb sétához, a könyvek szerelmeseinek pedig kötelező betérni Skócia legnagyobb antikváriumába, a Leakey's Bookshopba.


Leakey's Bookshop

A település fölé magasodó vöröses színű vár sajnos éppen felújítás alatt volt, amikor itt jártam, így csak kívülről csodálhattam meg. A 19 századi épületben egy modern látogatóközpontot és múzeumot alakítanak itt ki, amely előreláthatólag 2025-ben nyit meg. A kecses tornyok lábától mindenesetre remek kilátás nyílik a folyóra és szemközti katedrálisra.


Inverness vára

A Ness-folyó és Inverness katedrálisa

Ha már itt tartunk, nem lehet elmenni szó nélkül a régi templomkert mellett sem. A dombtetőn fekvő temető azon kívül, hogy rendkívül látványos, szomorú történeteket is hordoz. Itt végezték ki ugyanis az 1745-46-os jakobita felkelés vezetőit.


Inverness öreg temploma (balra) és egy újabb protestáns templom (jobbra)

Nehéz úgy beszélni a Skót-felföld múltjáról, hogy ne említenénk meg a jakobita felkelőket. Sokan szeretik ezt angol-skót konfliktusként beállítani, pedig sokkal inkább volt ez két uralkodóház küzdelme. A trónjától megfosztott és száműzött Stuart-házi, katolikus vallású II. Jakab király évtizedeken át verbuválta támogatóit, hogy visszaülhessen Anglia, Skócia és Írország uralkodói székébe. Az uralkodó ekkor a Hannover-házi és protestáns II. György volt. Végül Jakab unokája, Károly Eduárd herceg (Bonnie Prince Charlie) volt az, aki partra szállt Skóciában és több csatát is megnyert az angol seregek ellen. Az ifjú hercegnek számos skót klán bizalmát sikerült megnyernie, ám a kezdeti sikerek után fokozatosan visszaszorult a felföldre. II. György végül Inverness határában, Culloden Moornál vért végső vereséget a felkelőkre.


Felföldi táj

Miért olyan fontos ez a felkelés? Elsősorban azért, mert ennek hatására tiltották be Skóciában a népviseletet, a skót dudát, sőt a skót gael nyelvet is. Megszűnt a klánrendszer és a terület fokozatosan „elangolosodott”. Ma már többen beszélik a skót gael nyelvet Kanadában, mint itt, az óhazában. Ennek tükrében talán jobban érthető, miért is annyira büszkék a titokban őrzött hagyományaikra és szokásaikra a skótok.


Körutazás a Loch Ness partján


Inverness tökéletes bázis, ha a Loch Ness partvidékét fedeznénk fel, a tó ugyanis alig 16 km-re fekszik a várostól. Edinburgh-ból és Glasgow-ból is szerveznek buszos kirándulásokat a Loch Nesshez, de ezek általában igen kis időt hagynak a hely felfedezésére. Egy hatalmas állóvízről beszélünk: 36 km hosszú, legszélesebb pontja közel 3 km-es, mélysége pedig a 227 métert is eléri. Több víz van benne, mint Anglia és Wales összes tavában együttvéve. Fürdésre nem alkalmas, hiszen a hőmérséklete egész évben 5 fok körül mozog.


Loch Ness

A tóban élő szörny első ismert említése Szent Kolumba 6. századból származó legendájában történik. A kereszténységet hirdető bencés apátnak állítólag sikerült megállítania a bestiát, amely az egyik követőjére támadt. Az évszázadok során többen látni véltek egy dinoszauruszra hasonlító lényt a tóban, a szörny (vagy becenevén Nessie) létezését azonban tudományosan semmi nem bizonyítja.


Urquhart vára

Ha szörnyet nem is, számos különleges helyet biztosan megcsodálhatunk a Loch Ness partján. Mindenképpen érdemes megállni a 13. században épült Urquhart vár romjánál, melynek – mint sok más felföldi helyszínnek – szintén van jakobita kötődése. A 17. században az erődítmény jelentős részét megsemmisítették, hogy az ne válhasson a felkelők bázisává.




Fort Augustus

Kihagyhatatlan látnivaló még a tó déli csücskében fekvő Fort Augustus is. Az apró falucska az itt álló erődítményről kapta nevét, amelyet – most kapaszkodj meg – a jakobita felkelés miatt építtetett a brit uralkodó. Az aranyos házak mellett egy impozáns gátrendszer is található itt, amely a Skócia két partját összekötő Kaledóniai-csatorna részét képezi. A közel 19 éven tartó munkálatok során (1803-1822) egy 88 km-es vízi út készült el, amely három tavat is magában foglal (köztük a Loch Nesst).



Hajóroncs Fort Williamnél és a Ben Nevis

A csatorna nyugati végén fekvő Fort William ad otthon a felföld egyik legújabb látványosságának. A Loch Eil partján pihenő MV Dayspring (Corpach Shipwreck) egy sokat látott halászhajó volt, 2011-ben azonban nyugdíjazták. Egy hatalmas vihar miatt sodródott el Fort Williamből, azóta pedig népszerű turistacélponttá vált. A hajótest és a mögötte magasodó Ben Nevis hegycsúcs igazán lenyűgöző látványt nyújtanak, különösen tiszta időben.


Foyer-vízesés

A Kaledóniai-csatorna mentén számos kiváló túraútvonalat is találunk. Az egyik leglátványosabb ezek közül a Foyer-vízeséshez vezető ösvény. A közeli parkolóból alig 15 perc alatt eljuthatunk a zuhatagig, innen pedig lesétálhatunk egyenesen a Loch Ness partjáig. A teljes túra 1-2 órát vesz igénybe, de ha csak a vízesést tekintenénk meg, akkor elég fél órára megállnunk itt.


Kilátás a Dores Beachről

Ha szeretnénk a naplementében is gyönyörködni, akkor a Dores Beacht is be kell iktatni az útitervbe. A csendes partszakasz a Loch Ness Invernesshez közeli csücskében található és belátni innen a tó szinte teljes hosszát.


Glenfinnani viadukt és felkelésben elesettek emlékműve


Ha van időnk a kalandozni a Loch Nesstől kicsit távolabb is, akkor Glenfinnan tökéletes célpont lehet. Egyrészt itt áll a jakobita felkelés során elesett skótok látványos emlékműve, másrészt pedig egy 1901-ben átadott ikonikus viadukt is. Utóbbi egy közel 30 m magas építmény, amely a Finnan-folyó völgye felett ível át. Sokaknak ismerős lehet a Harry Potter-filmekből is, hiszen itt halad át a varázslótanoncokat szállító Roxfort Expressz is.


Glenfinnani emlékmű

A viadukton a valóságban is közlekednek múltszázadi mozdonyok. Napi kétszer csíphetjük el a Jacobite gőzöst, ahogy pöfékelve áthalad a festői völgyön. Én a húsvéti szünetben voltam itt, verőfényes napsütésben, így egészen nagy tömeg gyűlt össze a viadukt melletti domboldalban. Akkor délelőtt 10:45-kor haladt itt el a vonat, de érdemes megnézni a hivatalos menetrendet, mivel ez változhat. A fotókról ismert látványért egyébként 20 percet kell csak gyalogolni a közeli parkolóból, ahonnan a jakobita emlékmű is könnyen elérhető.



Glenfinnani viadukt

A Skót-felföld felfedezéséhez érdemes autót bérelni, így ott és akkor állhatunk meg, amikor szeretnénk. Természetesen vannak szervezett kirándulások is, elindulhatunk akár Edinburgh-ból, Glasgow-ból vagy Invernessből is. Ezek közül én elsősorban Invernesst ajánlom, ahonnan akár egynapos kirándulások alkalmával is bejárhatjuk a felföld legszebb pontjait. A Timberbush utazási irodának például több túrája is indul mindhárom említett városból. Én is velük fedeztem fel Glenfinnant és a környékbeli látványosságokat.


Felföldi út

Ajánlott felföldi útiterv


1. nap: Inverness

- Folyóparti séta, Ness-szigetek

- Inverness vára

- Katedrális


2. nap: Loch Ness és Glenfinnan

- Urquhart vára

- Glenfinnani viadukt

- Hajóroncs Fort Williamnél

- Fort Augustus

- Foyer-vízesés

- Dores Beach


3-4. nap: Eilean Donan és Skye

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page