top of page

Meseszép kisváros a hidak lábánál

A Forth-folyó torkolatánál fekvő idilli Queensferry ugyan csak 10 mérföldre van Edinburgh központjától, az embernek mégis olyan érzése lesz itt, mintha a világ másik végére utazott volna.



Ország: Egyesült Királyság (Skócia)

Népesség: 9000 fő

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: Edinburgh





Februárban harmadik alkalommal látogattam el Edinburgh-ba, most először fordult azonban elő, hogy kötöttségek nélkül tudtam felfedezni a skót fővárost. Korábban egy legénybúcsú, majd az azt követő esküvő miatt jártam itt, most viszont a városnézés volt elsődleges cél. A klasszikus attrakciók mellett végre eljutottam távolabb fekvő városrészekbe, így Queensferrybe (hivatalosan South Queensferry) is.


Queensferry főutcája
A Forth-torkolat déli partján fekvő kisváros az egykor itt működő kompról kapta nevét, melyet Margit királyné (III. Malcolm skót király felesége) kérésére indítottak el még a 11. században.

A komp végpontjain kiépült két települést ma South Queensferrynek, illetve North Queensferrynek hívják. Az északi faluban alig párszázan laknak, így érdemes a déli települést célba venni. Az itteni főutcán ugyanis hangulatos kávézók és étteremnek sorakoznak, a vízparti sétányról pedig remek kilátás nyílik az öbölre és a víz felett átívelő hidakra.


Queensferry háztetői és a Forth Bridge

A három monumentális híd, három különböző évszázadot képvisel. Az 1890-ben átadott Forth Bridge ma már a világörökség részét képezi.

A két és fél km hosszú vöröses színű vasúti hídon naponta átlagosan 200 vonat halad át. Építésén közel 4000 ember dolgozott, 57-en épedig letüket is vesztették a munkálatok során.

A Forth Road Bridge (elől) és a Queensferry Crossing (hátul)

A vasúti hídtól nyugatra fekvő Forth Road Bridge már az autóforgalom számára épült. Átadásakor, 1964-ben ez volt a világ leghosszabb függőhídja az Egyesült Államokon kívül. Az öböl legújabb és egyben leghosszabb hídja pedig a Queensferry Crossing, melyet 2017-ben nyitottak meg.


Queensferry látképe

Tömegközlekedéssel ugyan egy órába telt eljutni Edinburgh központjából Queensferrybe, a látvány azonban minden utazással töltött percet megért. A buszjegy nem kerül többe 2,5 fontnál, így, ha van időnk, mindenképpen adjuk hozzá az idilli települést skóciai útitervünkhöz!


Még több fotóért lapozz oldalra


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page