top of page

Meseszép kisváros a hidak lábánál

A Forth-folyó torkolatánál fekvő idilli Queensferry ugyan csak 10 mérföldre van Edinburgh központjától, az embernek mégis olyan érzése lesz itt, mintha a világ másik végére utazott volna.Ország: Egyesült Királyság (Skócia)

Népesség: 9000 fő

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: Edinburgh

Februárban harmadik alkalommal látogattam el Edinburgh-ba, most először fordult azonban elő, hogy kötöttségek nélkül tudtam felfedezni a skót fővárost. Korábban egy legénybúcsú, majd az azt követő esküvő miatt jártam itt, most viszont a városnézés volt elsődleges cél. A klasszikus attrakciók mellett végre eljutottam távolabb fekvő városrészekbe, így Queensferrybe (hivatalosan South Queensferry) is.


Queensferry főutcája
A Forth-torkolat déli partján fekvő kisváros az egykor itt működő kompról kapta nevét, melyet Margit királyné (III. Malcolm skót király felesége) kérésére indítottak el még a 11. században.

A komp végpontjain kiépült két települést ma South Queensferrynek, illetve North Queensferrynek hívják. Az északi faluban alig párszázan laknak, így érdemes a déli települést célba venni. Az itteni főutcán ugyanis hangulatos kávézók és étteremnek sorakoznak, a vízparti sétányról pedig remek kilátás nyílik az öbölre és a víz felett átívelő hidakra.


Queensferry háztetői és a Forth Bridge

A három monumentális híd, három különböző évszázadot képvisel. Az 1890-ben átadott Forth Bridge ma már a világörökség részét képezi.

A két és fél km hosszú vöröses színű vasúti hídon naponta átlagosan 200 vonat halad át. Építésén közel 4000 ember dolgozott, 57-en épedig letüket is vesztették a munkálatok során.

A Forth Road Bridge (elől) és a Queensferry Crossing (hátul)

A vasúti hídtól nyugatra fekvő Forth Road Bridge már az autóforgalom számára épült. Átadásakor, 1964-ben ez volt a világ leghosszabb függőhídja az Egyesült Államokon kívül. Az öböl legújabb és egyben leghosszabb hídja pedig a Queensferry Crossing, melyet 2017-ben nyitottak meg.


Queensferry látképe

Tömegközlekedéssel ugyan egy órába telt eljutni Edinburgh központjából Queensferrybe, a látvány azonban minden utazással töltött percet megért. A buszjegy nem kerül többe 2,5 fontnál, így, ha van időnk, mindenképpen adjuk hozzá az idilli települést skóciai útitervünkhöz!


Még több fotóért lapozz oldalra


bottom of page