top of page

Snowdon, Wales legmagasabb csúcsa

Nagy-Britannia ikonikus pontjára számos útvonal vezet, de melyiket érdemes választanunk, ha a legszebb kilátásra vágyunk? És ha a legkényelmesebb módon érnénk el az 1085 méter magas hegyoromra? Íme a legfontosabb tudnivalók a snowdoni túráról.



Ország: Egyesült Királyság (Wales)

Nyelv: angol, walesi

Nemzeti park: Snowdonia Nemzeti Park

Legközelebbi nagyváros: Liverpool (kb. 130 km)




Megközelítés és terepviszonyok


Snowdon Wales északi részén fekszik, a Snowdonia Nemzeti Park közepén. Legegyszerűbben autóval juthatunk el ide, de Llanberis település busszal is megközelíthető. Innen elindulhatunk a csúcs felé az azonos nevű ösvényen vagy egy serpabusszal elutazhatunk további útvonalakhoz is.


A legkevésbé megterhelő ösvény a Llanberis Path, amely körülbelül oda-vissza kb. 8 óra alatt teljesíthető. Ez a hegyi vasút nyomvonala mellett halad, amely a nyári szezon alatt közlekedik Llanberis és a csúcs között.



A Pen-y-Pass nevű parkolóból induló Pyg Track ugyan jóval meredekebb és megterhelőbb, mint a Llanberis Path, viszont a kilátás is szebb és változatosabb. Sok túrázó felfelé az azonos helyszínről induló, lankásabb Miner’s Tracket választja, majd visszafelé a Pyg Tracken ereszkednek el.



Mi odafelé és visszafelé is a Pyg Tracken haladtunk. Átlagos kondiban lévő túrázók számára ez az útvonal is viszonylag könnyen 6-7 óra alatt teljesíthető, a látvány pedig minden izzadságcseppet megér.



Parkolás


Ha a Pyg vagy a Miner’s Tracket választjuk, akkor a Pen-y-Pass nevű parkolóban kell helyet találnunk. Ez egy egészen kicsi parkoló a hegyek között, így érdemes előre helyet foglalni. Az árak borsosak, nyolc órára 18, tizenkét órára pedig 25 fontot számolnak fel. A llanberisi parkolás ennél jóval kedvezőbb, itt 5 fontot kérnek el egy egész napra.



Időjárás


Akárcsak Nagy-Britannia többi részén, az idő Walesben is egészen kiszámíthatatlan tud lenni. Egy nap alatt akár három évszakot is megtapasztalhatunk, így érdemes rétegesen felöltözni. Vigyünk magunkkal kényelmes túracipőt és vízálló kabátot is. A hegycsúcson még koranyáron is fagypont körül alakul a hőmérséklet, úgyhogy még mi is hógolyózhattunk egyet májusi kirándulásunk során.



További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page