top of page

Szantorini, a leglátogatottabb görög sziget

A sziklafalba épített településeiről híres Szantorini egy klasszikus nászúti helyszín. Gyönyörű naplementékből és hangulatos utcákból itt biztosan nincs hiány. A sziget egyetlen hátránya, hogy csodálatos adottságai miatt ma már a fél világ itt szeretne nyaralni.


„Szantorinire tényleg rettentően sokan jönnek, de az a helyzet, hogy itt van is mit csinálni” – mondta a becsekkolásunkkor Anna, a szállásadónk. Ő egyébként ausztrál, és görög férjével együtt üzemeltetnek egy vendégházat Imerovigli központjában. A telek a férfi édesanyjáé volt, egyébként biztosan nem tudták volna megvásárolni - osztották meg velünk. Kis családi vállalkozásként ők is küzdenek azzal, hogy külföldi befektetők hatalmas luxusapartmanokat építenek a környéken, de az sem segít, hogy minden héten tucatjával érkeznek ide a nagy óceánjáró hajók. Ez persze plusz turistákat jelent a sziget számára, ezek a látogatók azonban a hajóikon éjszakáznak, és maximum napközben keresik fel a helyi éttermeket és bárokat. A szállásadóknak kevés hasznot, de annál több fejtörést okoznak.



Ez Szantorini kevésbé képeslapra illő valósága. Hatalmas tömegek tudnak kialakulni Fíra és Oia utcáin, így talán nem véletlen, hogy sokak számára csalódás ez a hely. Ha azonban kicsit távolabb megy az ember, csendben és nyugalomban is meg lehet tapasztalni azt a szépséget, amelyet a klasszikus sziklafalas, kék kupolás fényképeken lát az ember. Szantorini ugyanis valóban meseszép és tényleg érdemes ellátogatni ide. Nézzük is sorban a legfontosabb helyszíneket és tudnivalókat.


Fíra

A sziget legnépesebb városa az alig néhány ezer fős lakosságú Fíra. Korábban így hívták magát a szigetet is, a Szaloniki Szent Irénre utaló nevet csak a 12. században kapta, az akkor a területet uraló velenceiektől.



Itt összpontosulnak a helyi buszok és ide érkeznek be a környéket járó óceánjárók is. A kikötőből a legtöbben felvonóval közelítik meg a 400 méteres magasságban fekvő települést, sokan azonban szamárháton kapaszkodnak fel a meredek úton. Számtalan étterem és bár található itt, illetve a sziget egyik jelképe, a három harangjáról ismert katolikus boldogasszony templom (Google Térképen Three Bells of Fira néven található meg).



Oia

Oia (ejtsd Ía) a sziget legnépszerűbb turistacélpontja. Sokan csak emiatt az egy település miatt utaznak ide. A szantorinis képeslapok 90%-án is itt készült fotók szerepelnek.



Oia szűk utcái és meredek sziklafalai valóban rendkívül hangulatosak, ám, csak úgy, mint Fírában, itt is hatalmas tömegek tudnak kialakulni, különösen naplementekor. A sziget talán legnépszerűbb kilátópontjánál, a velencei uralom alatt épült vár romjainál több százan gyűlnek össze minden este, hogy megcsodálják az Égei-tengerbe ereszkedő napkorong látványát.



Napközben egy picivel jobb a helyzet, de az ikonikus kék kupolák mellet elhaladó lépcsőknél ekkor is gyakran várakoznak hosszú sorokban a turisták, hogy elkészíthessenek egy-egy fotót. Ez elvesz egy kicsit a hely varázsából, de ettől még Oia tagadhatatlanul szép hely.



Fíra és Oia között egy látványos, sziklafalak tetején haladó túraútvonal is halad, így akár át is sétálhatunk egyik településről a másikra. Hozzá kell azonban tenni, hogy ez egy 12 km hosszú, emelkedőkben bővelkedő út, amelynek megtétele nagyjából 2-3 órát vesz igénybe.



Imerovigli

Számomra egyértelműen Imerovigli volt az abszolút kedvenc település Szantorinin. Elfogult vagyok, mert a szállásunk is itt volt, így egyértelműen itt töltöttem a legtöbb időt. Imerovigli a sziget egyik legmagasabb pontján helyezkedik el, fantasztikus kilátást biztosítva a tengerre. Neve is a „vigla” szóból ered, amely kilátót jelent. Jóval kisebb, mint Fíra vagy Oia, és sokkal kevesebb turista is érkezik ide.




Az itt található Skaros-sziklán egykor egy grandiózus vár állt, amely a sziget adminisztrációs központjaként is funkcionált. Az 1800-as években egy hatalmas földrengés rázta meg a területet, amely sajnos ezt az építményt is elpusztította. Ekkor vált Fíra a régió legjelentősebb városává.



Ma már csak egy-két faldarab emlékeztet az itt álló várra, a sziklát azonba így is érdemes körbejárni. Imerovigli központjából egy meredek lépcső vezet ide, a romok mellett elhaladva pedig egy sziklafalba épített templomot is megcsodálhatunk.



Akrotiri

Ha már Szantorini múltjánál tartunk, akkor érdemes megemlíteni Akrotirit is. Az aprócska falu határában egy bronzkori település maradványait tekinthetjük meg. 1967 óta zajlanak itt ásatások, azóta pedig egy kiterjedt utcarendszert sikerült feltérképezni.



A település egy vulkánkitörés következtében pusztult el valamikor az i. e. 16. században. A hamu alatt agyagedények és falfestmények is maradtak ránk, amelyek mind arra utalnak, hogy itt egy fejlett, a környező szigetekkel kereskedő civilizáció élt. A régészeti terület ma jegy ellenében látogatható.


Pyrgos

Sokak kedvence ez a dombtetőre épült csendes falu. Pyrgos a sziget belsejében található, viszonylag távol Fíra nyüzsgő városától. Jóval kevesebb turista érkezik ide, mint a nyugati, sziklaszirtek tetején fekvő településekre, éppen ezért itt valóban magunkba tudjuk szippantani az autentikus görög falvak hangulatát. Érdemes betérni a Penelope's Ouzeri nevű helyre, ahonnan remek kilátás nyílik a szűk középkori utcákra.



A falu környékén több kiváló borászat is található, köztük a Santo Wines, ahol több száz helyi termelő termékeit kóstolhatjuk meg. Bónusz, hogy a kilátás (innen is) fantasztikus.



Megalochori

Megalochori egy igazi kis rejtett gyöngyszem alig néhány km-re Pyrgostól. Keskeny, kanyargó utcák, fehérre meszelt homlokzatok és kék kupolás templomok várják az ide látogatókat.



A falu jelképe a főutca fellett magasodó harangtorony. Az alig néhány utcából álló települést nagyon gyorsan körbe lehet járni, így érdemes összekötni egy pyrgosi látogatással.



Környező szigetek és strandok

Szantorini legnagyobb vonzereje a kilátás. A 300-400 méter magas vulkáni eredetű sziklafalak tetejéről nemcsak fantasztikus naplementékben lehet részünk, de megcsodálhatjuk a környező településeket és közeli kisebb szigeteket is. Szantorini keleti, lapos oldalán találhatók a híres fekete homokos strandok (ezek közül a leghíresebb Perissa), de van itt vörös és klasszikus fehér homokos part is.




Látogatásunk egyik csúcspontja egy hajós kirándulás volt, melynek során elhajóztunk a kis szigetek mellett, útba ejtve Szantorini híres meleg vizű forrását Nea Kamenin. Az apró szigetnek mindössze egy lakója van, viszont több száz turista látogat ide nap mint nap, hogy megmártózzanak az itteni öböl vízében. A vulkáni forrásból feltörő víz csak néhány fokkal melegebb a tengervíznél, így őszintén szólva alig lehet érezni a különbséget. A víz azonban egyértelműen sötétebb itt, és be is foghatja a bőrünket és a fürdőruhánkat, úgyhogy érdemes lemosni magunkat úszás után.



Közlekedés

Szantorini egy egészen apró sziget, így viszonylag gyorsan be lehet járni. Méretét és lakosságát tekintve is egy közepes magyarországi városnak feleltethető meg. A helyi buszok mind Fírába futnak be, a jegyek ára pedig 2 euró között mozog. Készpénzben, a buszon lehet fizetni. Van a szigeten Uber és taxi is, ezek azonban jóval drágábbak. Szinte minden településen van lehetőség quadot vagy robogót is bérelni.


Szállás és éttermek

Szantorini nem olcsó hely. Szállás tekintetében a magasan fekvő, szép kilátással rendelkező városokban (Fíra, Oia, Imerovigli) az áraknak csak a csillagos ég szab határt. Természetesen olcsóbb helyeket is lehet találni, különösen a sziget keleti, lapos felén.




Mi a Langas Villas nevű kicsi, családilag üzemeltetett vendégházban szálltunk meg Imerovigliben. Ez tökéletes választásnak bizonyult: egészen közel voltunk Fírához, de mégsem volt tömeg, a kilátás pedig ötcsillagos volt. A legfinomabbakat is ezen a településen ettem (nem volt nehéz, szinte mindig itt vacsoráztunk). Az Anogli és 4 Seasons nevű helyeket csak ajánlani tudom.



További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page