top of page

10 kihagyhatatlan látnivaló az angliai Cornwallban

A festői tájairól, homokos strandjairól és enyhe klímájáról híres vidék nemcsak Európa szörfparadicsoma, hanem igazi kulturális és gasztronómiai fellegvár, ahol szinte minden sarkon érdemes lőni egy fotót.

Kynance Cove

Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Megye: Cornwall

Székhely: Truro

Nyelv: Angol

Legközelebbi nagyváros: Plymouth, Exeter

Cornwall kanyargó tengerparti útjain autózva az ember azt is hihetné, hogy a Földközi-tenger partvidékén jár. A domboldalakban pálmafák és színes virágok sorakoznak, az egykori halász- és bányászfalvakban pedig hangulatos éttermek és kávézók várják az erre látogatókat. Nehéz kiemelni néhány látnivalót, hiszen ez a vidék rendkívül gazdag természeti kincsekben, így akár véletlenszerűen is ráakadhatunk lélegzetelállító partszakaszokra vagy vízesésekre. Az alábbiakban a tíz kedvenc úticélomat mutatom be a félsziget nyugati csücskétől kelet felé haladva.


1. MINACK THEATRE

A sziklába vájt színházat a két világháború között építette a tengerparti telek akkori tulajdonosa, Rowena Cade kertésze, Billy Rawlings segítségével. Az első bemutató 1932 nyarán volt, amikor egy helyi társulat Shakespeare A vihar komédiáját állította itt színpadra.

A szabadtéri létesítmény még ma is üzemel, jellemzően májustól szeptemberig, ez idő alatt pedig közel 100-150 ezer vendéget fogad. Az előadások mellett van lehetőség színházbejárásra is jegyet foglalni, mellyel a kertet és a nézőteret fedezhetjük fel. Mi egy gyerekelőadást néztünk itt meg, a belépő ugyanis pontosan annyi volt, mint egy szimpla színházbejárós jegy. További információ a jegyárakról és műsorról itt érhető el.


2. MOUSEHOLE KIKÖTŐJE

Nem csalás, nem ámítás, a déli parti falu neve valóban azt jelenti, hogy egérlyuk. Egyes történészek szerint az elnevezés a cornwalli „Moeshayle” szóból (jelentése: fiatal nő patakja) származik, míg mások szerint a név szimplán a település aprócska, egérlyuk szerű kikötőjére utal. Bárhogy is legyen, a szűk, macskaköves utcák és a benne megbúvó boltok, kávézók és éttermek tökéletes turistacélponttá teszik a helyet.3. PENZANCE BELVÁROSA

Anglia legnyugatabbra fekvő városa tengerparti sétányáról és egyedülálló art deco stílusú uszodájáról is híres. Az itt található Morrab Gardens továbbá az egyetlen hely Nagy-Britanniában, ahol szabadtéren tekinthetünk meg különleges, szubtrópusi növényfajokat.

Annak ellenére, hogy mi elsősorban csak azért iktattuk be Penzance-t az útitervünkbe, mert itt jóval olcsóbban találtunk szállást, mint a 15 km-re fekvő St Ivesban, kellemesen csalódtunk a városban. Jókat sétáltunk, a környék legrégebbi pubjában, az 1233-ban alapított The Turks Headben pedig egy helyi különlegességet, a hal pitét is kipróbálthattam.


4. ST IVES BELVÁROSA ÉS STRANDJAI

A Cornwall északi partján fekvő települést nem véletlenül tartják az Egyesült Királyság egyik legszebb üdülővárosának. St Ives festői strandjai és macskaköves utcái azonnal elvarázsolnak, egy idő után pedig azon kapod magad, hogy soha nem akarod elhagyni ezt a mesebeli helyet.

A város pezsgő kulturális központ is, itt található Cornwall egyik leglátogatottabb múzeuma a Tate St Ives és számos kisebb galéria is. Ez a szörfösök egyik legkedveltebb célpontja is, hiszen az enyhe időjárásnak köszönhetően gyakorlatilag egész évben szelhetik a hullámokat.5. ST MICHAEL’S MOUNT

A hivatalosan Marazion településhez tartozó gránitszikla alkotta sziget csak árapálykor közelíthető meg, dagály idején ugyanis az ide vezető út víz alá kerül. A francia Mont-Saint-Michel kistestvéreként számon tartott szigeten egykor kolostor működött, az 1600-as évektől pedig a terület a St Aubyn család tulajdonába került, akik 1954-ben bérbe adták a jelenlegi fenntartónak, az örökségvédelemmel foglalkozó National Trustnak.

A fent említett apály-dagály jelenség miatt a sziget csak napi néhány órára látogatható. A kastélyba és a domboldalban húzódó kertekbe külön kell jegyet váltani. További információ a töltésút nyitvatartásáról és a jegyárakról ide kattintva érhető el.


6. LIZARD POINT

A Lizard Point a Brit-sziget legdélebbre fekvő pontja, egyúttal az Egyesült Királyság legdélebbi pontja, ha nem számítjuk a Scilly-szigeteket. A partmenti túraútvonalon haladva felfedezhetjük a robosztus sziklákat, az elhagyatott csónakházat és az 1700-as évek óta itt működő világítótornyot is. Aki pedig nem szeretne sétálni, megpihenhet a félsziget csúcsán elhelyezkedő kávézóban. A kilátás innen is lenyűgöző.


7. KYNANCE COVE

A türkizkék vizéről és aranyszínű homokjáról híres partszakaszt Anglia egyik legszebb strandjaként szokták emlegetni. A Lizard Pointtól 3 km-re fekvő medence már a viktoránius korban is népszerű nyaralóhely volt, maga Viktória királynő és Albert herceg is járt itt. A strand a legegyszerűbben autóval közelíthető meg, de a Lizard nevű falucskából akár el is sétálhatunk idáig a partmenti, emelkedőkben és lejtőkben bővelkedő sétányon (ez körülbelül egy órát vesz idénybe).


8. TINTAGEL VÁRA

Az aprócska tengerparti falu elsősorban Artúr király és a kerekasztal lovagjainak legendája miatt vált híressé. Monmouth-i Gottfried középkori angol krónikás Tintagelt nevezi meg a misztikus király fogantatásának helyszíneként, későbbi írások szerint pedig az uralkodó itt is született. Akárhogy is legyen, a sziklaszirten magasodó tintageli várat mindenképpen érdemes felkeresni. A településről és az egyedülálló erődítményről ebben az írásomban olvashatsz részletesebben.


9. BOSSINEY COVE

A Tintagel szomszédságában található mesebeli kis öblöt teljesen véletlenül fedeztük fel a tengerparti túránk során, mégis (vagy talán pont ezért) ez lett az egyik kedvencünk. A vízesés lábánál fekvő strand egy egészen meredek útvonalon közelíthető csak meg, a látvány azonban minden izzadságcseppet megér. Nem tartozik a különösen népszerű turistacélpontok közé, így általában teljes nyugalomban élvezhetjük a hullámokat.


10. ST NECTAN’S GLEN

A különleges név egy Észak-cornwalli erdőt takar néhány mérföldnyire Tintageltől. A terület legfőbb látványossága a St Nectan's Kieve nevű 18 méter magas vízesés, melyet az Egyesült Királyság egyik legspirituálisabb helyének tartanak. A zuhatagot csak a vízben sétálva vagy az abból kikandikáló sziklákon ugrálva lehet megközelíteni, így érdemes megfelelő öltözetben érkezni.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page