top of page

10 különleges londoni hely, amely nincs benne az útikönyvekben

Ha már elkészítetted a szelfidet a Tower híddal és a Buckingham-palotával, majd átverekedted magad a parlament melletti tömegen, akkor itt az ideje, hogy magad mögött hagyd a turistáktól nyüzsgő utcákat és felfedezd London egy másik arcát.



Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Népesség: 8 900 000 fő (elővárosokkal 10 millió)

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)






London egy igazán színes és izgalmas város, ezt azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, amikor a Westminster hídon kerülgetjük a lépten-nyomon fotózgató turistákat. Persze a legtöbben kíváncsiak vagyunk a Big Benre és Towerre, és ez jól is van így. A város azonban sokkal többet nyújt ezeknél a látványosságoknál, és egy-két helyszín még talán izgalmasabb is lehet a klasszikus belvárosi utcáknál.


1. NEASDEN TEMPLOM

A Nyugat-londoni BAPS Shri Swaminarayan Mandir (ismertebb nevén Neasden templom) a legnagyobb hindu templom Indián kívül. A bolgár mészkő és olasz márvány elemeket egyébként Indiában faragták ki, ezután szállították őket Londonba. A projektet teljes egészében a helyi hindu közösség finanszírozta.


A templom ingyenesen látogatható, néhány szabályt azonban be kell tartanunk: a cipőnket a bejáratnál kell hagynunk, semmilyen táska nem lehet nálunk és fényképezni sem szabad. Ennek ellenére (vagy inkább pontosan ezért) igazán különleges élmény a hindu faragványok alatt sétálni. A templomból kilépve azonban hamar arcon csapja az embert a valóság, hiszen az utca végén egy hatalmas IKEA várja a megtisztult lelkű vásárlókat.


2. MOUNT STREET GARDEN

Az eldugott park egyike azon kevés belvárosi zöld területeknek, ahová bármely napszakban elvonulhatunk egy nyugodt félórára. Az egykori temetőt ma már pálmafák és virágágyások díszítik, a sétányok menti padokat pedig olyan személyek adományozták, akik szívesen üldögélnek/üldögéltek az eldugott kertben.


3. GARDEN AT 120

A 15 emelet magasan fekvő tetőkert bár jóval alacsonyabb, mint a szomszédos Sky Garden vagy a Temze túloldalán álló Shard, a kilátás ugyanakkor így is lenyűgöző. A hely egyetlen szépséghibája, hogy csak hétköznapokon van nyitva. Talán ennek is köszönhető, hogy szinte soha nincs tömeg, így nyugodtan élvezhetjük a magaslati levegőt.


4. ST DUNSTAN-IN-THE-EAST TEMPLOM

A City városrészben megbúvó templom alapjait 1100 környékén tették le, ám az 1666-os nagy londoni tűzvész, majd az 1941-es német bombatámadások is komoly károkat okoztak az épületben. A városvezetés a '60-as években döntött úgy, nyilvános parkká alakítja a romokat, így a hely mára igazi mesébe illő kertté vált.


5. STAVE HILL

Londonban számos kilátóhely van, ha azonban elkerülnénk a London Eye-nál vagy Shardnál kígyózó tömeget és inkább madárcsiripelés közepette élveznénk a látványt, akkor Rotherhithe felé vegyük az irányt. A csendes lakóövezetben található idilli Stave Hill tetejéről remek kilátás nyílik a környező felhőkarcolókra, és nem is kell arrébb lökdösnünk a fotózkodó turistákat.


6. REGENT'S CSATORNA

A közel 14 km hosszú csatorna London belső kerületeit köti össze a Temzével. Az 1800-as évektől a 20. század közepéig hajók ezrei szállították itt rakományukat, mára azonban a lakóhajók vették birtokukba a vízi utat. A part menti sétányok kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy felfedezzük London kevésbé nyüzsgő arcát (bár Camden Town és a parkok menti részek tudnak forgalmasak lenni, különösen szép időben).


7. LIMEHOUSE MEDENCE

A Regent's csatorna torkolatánál fekvő kikötőt eredetileg azért építették, hogy a Londonba érkező nagyméretű vitorlásokról kisebb, a csatornákon közlekedő hajókra pakolják át a rakományt. Forgalma azonban a vasút kiépülésével - ahogy az egész csatornahálózaté - jelentősen visszaesett. London a '80-as években vágott neki a dokkok "újrahasznosításának", melynek során a Limehouse medence környéke elsősorban tehetős családok otthonává vált.


8. WAPPING

Míg a dokkok egyes részein új épületeket húztak fel, addig Wapping utcáin a korábbi raktárakat alakították át lakóházakká és irodákká. A környék nemcsak az itt parkoló Jaguárok és BMW-k gazdáinak ad otthont, hanem a város talán leghangulatosabb pubjainak is. Karnyújtásnyira a Temzétől, igazi kikötői hangulatban élvezhetjük a ropogós fish and chipset és gyöngyöző sört.


9. CROSSRAIL TETŐKERT

A londoni régiót átszelő 117 km hosszú vasútvonal, az úgynevezett Crossrail 2008 óta épül és - ahogy az ilyen gigaprojekteknél lenni szokott - átadását számtalan alkalommal elhalasztották. Az egyik központi megálló (Canary Wharf) épülete azonban már 2015-re elkészült, tetején pedig egy hangulatos tetőkertet alakítottak ki. A növények olyan vidékekről származnak, ahonnan korábban rakományok érkeztek az egykor itt működő dokkokba.


10. MILLWALL DOKK

Az Isle of Dogs nevű félsziget közel 150 éven át szolgált a város fontos kikötőjeként. A terület a II. világháború német bombatámadásainak kiemelt célpontja volt, így a raktárépületek és a környező lakóházak többsége is megsemmisült. A dokkok forgalma az 50-es évektől kezdett jelentősen csökkeni, 1980-ra pedig végleg bezártak. Ezután jelentős várostervezési munkálatok indultak a félszigeten: felhőkarcolókat és lakónegyedeket húztak fel, valamint kiépült a DLR nevű magasvasút. Az ipari múlt azonban még ma is tetten érhető, néhány rakodódarut például a helyükön hagytak, a régi raktárépületekből pedig éttermeket, múzeumokat és lakóházakat alakítottak ki. 


Érdekelnek a legnépszerűbb látványosságok is? Katt ide!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page