top of page

Amit mindenképpen látnod kell Londonban

Európa egyik legnagyobb és leglátogatottabb városához hűen, könyveket lehet megtölteni arról, mit érdemes megnézni Londonban. Legyen szó történelmi emlékekről, modern építészeti alkotásokról vagy hangulatos pubokról, az Egyesült Királyság fővárosában mindent megtalálhatunk.Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Népesség: 8 900 000 fő (elővárosokkal 10 millió)

Nyelv: angol

Pénznem: brit font


2018-ban költöztem Londonba, azóta pedig szerencsére sok látogatót fogadtam és vezettem körbe a városban. A közel 9 milliós metropoliszt nehéz (ha nem lehetetlen) teljesen kiismerni, hiszen hatalmas és folyamatosan változik. Ebben a bejegyzésben a legnépszerűbb, legikonikusabb látványosságokat gyűjtöttem össze, melyeket érdemes lehet felkeresni, ha a brit fővárosban járunk. 


TOWER OF LONDON

A 12. században királyi palotának épített Tower (akkor még csak a Fehér Torony) a város egyik legrégebbi épületegyüttese. Az idők során volt börtön és fegyverraktár is, de egyes részeiben vadállatokat is tartottak.

I. Erzsébet idején (16. század) például bárki betérhetett és megtekinthette a Tower oroszlánjait vagy struccait, III. Henrik (13. század) pedig egy jegesmedvét tartott itt a várfalhoz láncolva.

VIII. Henrik hat felesége közül kettőt fejeztek a Tower területén, de összesen alig egy tucat kivégzést hajtottak itt végre. Az erőd ma múzeumként funkcionál és itt őrzik a brit koronaékszereket is. A belépő 25 font, ezért cserébe viszont órákon át barangolhatunk a várfalak között.


TOWER HÍD

A város jelképévé vált híd a mellette álló Towerről kapta nevét, bár jóval fiatalabb, mint a szomszédos erődítmény. A 19. század során a megnövekedett forgalom miatt vált szükségessé egy újabb, keletebbre fekvő híd építése, a parlament ugyanakkor azt is előírta, hogy a belvárosi hajóforgalmat is biztosítani kell. Annak érdekében, hogy a nagyobb vízi járművek is zavartalanul áthaladhassanak, a középső nyílás szárnyai felemelhetők. A híd belsejében múzeum működik, ahol megtekinthetjük az egykor még gőzzel hajtott berendezéseket és üvegpadlón sétálhatunk át a két torony között. A belépő ára 10 font, de ha előre megváltjuk online, egy fonttal olcsóbban juthatunk hozzá.


CITY OF LONDON

London történelmi belvárosa mára a világ egyik üzleti és pénzügyi központjává vált. A középkorban ez az alig egy négyzetmérföldnyi terület volt maga London, mára azonban ez csak egy nagyon kis része a metropolisznak.


Naplemente a Sky Gardenből

Alig 10 000 ember él itt, viszont közel félmillióan járnak ide dolgozni.

2000 után számos felhőkarcoló is felépült a city területén, melyek különleges formájuknak megfelelő beceneveket kaptak: uborka, sajtreszelő, walkie-talkie vagy szike.

A 20 Fenchurch Street (walkie talkie) tetején található Sky Garden London legmagasabban fekvő nyilvános kertje. A belépés ingyenes, ugyanakkor érdemes hetekkel előre időpontot foglalni (itt). Ha azonban elkerülnénk a tömeget, a közeli Fen Court Gardenbe is ellátogathatunk, bár ez csak hétköznapokon van nyitva. Az irodaház tetőkertje alig egy éve látogatható, és szerencsére még nem sokan tudnak róla.

SZENT PÁL-SZÉKESEGYHÁZ

Az 1666-os nagy londoni tűzvész során a város öt napon át lángokban állt. Bár a feljegyzések alapján mindössze hat ember vesztette életét, az épületek többsége, köztük a katedrális is, porig égett.

Az újjáépítés lehetőséget adott volna arra, hogy a középkori utcaszerkezet helyett modern sugárutak létesüljenek a brit fővárosban is (akárcsak Párizsban vagy Barcelonában), viszont a földterületek akkori tulajdonosai ehhez nem járultak hozzá.

London új, klasszicista stílusú székesegyházát is eredeti helyén építették újjá és egészen 1962-ig ez volt a város legmagasabb épülete. A szomszédos pláza tetejéről egyébként remek kilátás nyílik a katedrálisra, és itt még belépőt sem kell fizetnünk.


WESTMINSTER-PALOTA

Már a 11. században is egy királyi palota állt a mai épület helyén, az évszázadok során azonban ezt többször újjá kellett építeni. A 19. században épült "új palota" ma az Egyesült Királyság parlamentjének ad otthont.


Az épület óratornya – melyet főharangja után a legtöbben csak Big Benként ismernek – 1859-es átadása óta a város, sőt egész Nagy-Britannia jelképévé vált.

2012-ig a torony hivatalos neve simán Clock Tower (óratorony) volt, ám II. Erzsébet uralkodásának hatvanadik évfordulója alkalmából átkeresztelték Elizabeth Towerre. 

LONDON EYE

A Temze túloldalán áll a London Eye, vagyis hivatalos kapitalista nevén lastminute.com London Eye. Az óriáskereket 2000-ben adták át és eredetileg öt év után elbontották volna, ám a nagy sikerre való tekintettel még ma is felülhetünk rá. Egy felnőtt jegy ára 30 fontnál kezdődik, de egy egyszerű trükkel féláron is felülhetünk rá.A National Express nevű busztársaság ugyanis – sok más céggel egyetemben – ad egy kuponkódot a vásárlóinak, amellyel kettő jegyet válthatunk egy áráért. A National Express oldalán ráadásul egészen olcsó utakat is lehet találni (egyszer Bristolba is eljutottam egy teljes fontért), így még úgy is érdemes jegyet váltani és a kedvezményt igénybe venni, hogy nem is szállunk fel a buszra. London Stratfordról a Victoria Stationre általában 3 font körül van jegy, ha esetleg csak alibiből vennénk jegyet.


WESTMINSTERI APÁTSÁG

A parlament épülete mögött található a westminsteri apátság, az angol uralkodók koronázási és temetkezési helye. 1065-os alapítása óta 39 koronázási ceremóniát tartottak az épületben, a legutóbbit – II. Erzsébetét – 1953-ban. 17 brit uralkodó mellett itt nyugszik Isaac Newton és Charles Dickens is. A gótikus műemlék ma is látogatható. Egy felnőtt belépő ára a helyszínen 23 font, de érdemes megkérdezni az utcai információs pultoknál is, hiszen előfordulhat, hogy kedvezményesen juthatunk hozzá.


BUCKINGHAM-PALOTA

Ez a palota a brit uralkodók hivatalos rezidenciája Viktória királynő trónralépése óta. Az épületegyüttest többször átépítették, legutóbb a 19-20. század fordulóján. Ekkor adták át a keleti szárnyat, ahol az a jellegzetes erkély is található, ahol a királyi család tagjai integetni szoktak a publikumnak. Általában kétnaponta, délelőtt 11 órakor tartanak nyilvános őrségváltást (időpontokért katt ide), ahol hatalmas tömegben nézhetjük a jellegzetes fekete szőrmesapkában vonuló őröket.


NOTTING HILL

London egyik legtrendibb negyede az 50-es években karibi bevándorlóknak adott otthont. A XX. század másod felében a dzsentrifikáció ezt a környéket is elérte, és ma már csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak, hogy Notting Hill színes házaiban lakjanak. Itt rendezik meg a világ második legnagyobb karneválját, a Notting Hill Carnivalt (az első a New Orleans-i Mardi Gras), szombatonként pedig a Portobello Road Market nevű kirakodóvásárt.


GREENWICH PARK

Az egykori vadászterület ma már egyike a város királyi parkjainak és nem mellesleg világörökségi helyszín is (Greenwich történelmi központjával együtt). A csillagvizsgálótól, ahol a 0° hosszúsági kör is áthalad, remek kilátás nyílik a cityre és a Canary Wharf üzleti negyedre. Greenwich összességében kedves, kisvárosi hangulatot áraszt, így kellemes kikapcsolódást nyújthat a belvárosi nyüzsgés után. 


Nem csak a turistalátványosságokat fedeznéd fel? London rejtett kincseiről itt olvashatsz bővebben.

 

GASZTRONÓMIA

London évszázadokon át szolgált a világ egyik legnagyobb kikötőjeként, így nem véletlen, hogy egy igazán sokszínű, multikulturális várossá vált. A londoni étlapokon mindent megtalálhatunk a currytől az eredeti olasz ravioliig. De mégis mit együnk, ha idelátogatunk?


Természetesen fish and chipset! Ez az egyszerű és nagyszerű fogás pontosan annyit ad, amennyit a neve is sugall: rántott halat és sültkrumplit (általában ez kiegészül borsópürével is). Ez volt az az étel, amely a vasút kiépülésével a szigetország minden lakója számára elérhetővé vált, hiszen ekkortól egyszerűen szállíthatták a tőkehalat az északi kikötőkből a fővárosba.


A vasárnapi ebéd itt is kiemelt figyelmet kap. Az úgynevezett Sunday roast alkalmával sült húst szolgálnak fel, de a köret sem hétköznapi (hiszen vasárnap eszik... haha): kapunk hozzá Yorkshire puddingot – amely a nevével ellentétben nem egy édesség, hanem egy kenyérszerű péksütemény – krumplit és egyéb főtt zöldséget.


Bár azt gondolhatnánk, hogy Londonban mindenki teázik, mégis több kávét fogyasztanak itt, mint például New Yorkban.

A délutáni teának persze ma is fontos szerepe van. A forró ital mellé aprósüteményeket szoktak felszolgálni, és a fekete teát a legtöbben természetesen tejjel isszák. Ez sok külföldit letaglóz, de valójában a tej nem sokat változtat az ízeken.


Érdemes még kipróbálni az espresso martini nevű koktélt, amely a legenda szerint egy 80-as évekbeli szupermodell számára készült. A hölgy állítólag egy olyan italt rendelt, amely egyszerre ébreszti fel és csapja fejbe, a pultos pedig ezt a kávés különlegességet keverte neki. Az ital azóta szinte minden londoni bár itallapján szerepel.KÖZLEKEDÉS

1863-ban Londonban nyílt meg a világ első földalatti vasútja, azóta pedig 11 vonalon szállít napi 5 millió utast. Ez metróhálózat (London Underground) adja a város tömegközlekedésének gerincét, de számos föld felletti vasútvonalat és a jól ismert emeletes buszokat is igénybe vehetjük.


Ha van paypassos bankkártyánk, jegyet sem kell vennünk, szimplán hozzáérintjük a kártyát a kapuk érzékelőjéhez, a rendszer pedig tudni fogja, hol szálltunk fel, illetve le, ez alapján pedig a megfelelő összeget vonja le a számlánkról. Az utazás ára az időponttól is függ (csúcsidőben egy kicsivel drágább). Ha sokat használjuk a metrót egy idő után megáll a számláló, így egy zónán belül egy nap alatt maximum 7 fontot, két zónán belül pedig 8 és fél fontot számítanak fel.


A busz ára nem függ a zónáktól, az minden esetben másfél font, míg az úgynevezett river bus (vízibusz) árai 4 és fél fontnál kezdődnek.


 

JÓ, HA TUDOD

  • A baloldali közlekedés szokatlan lehet, de minden zebránál ki van írva és nyilazva, merre kell néznünk.

  • A város legtöbb múzeuma ingyenesen látogatható, ugyanakkor jelentős sorbanállásra kell számítani.

  • A nagy távolságok és a gyakori forgalmi dugók miatt érdemes a földalatti közlekedést választani.

  • Vízálló cipőt és esernyőt érdemes beszerezni, mert tényleg gyakran esik.

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page