top of page

Bristol kihagyhatatlan látnivalói

Délnyugat-Anglia legnépesebb városa elsősorban élénk kulturális életéről és hangulatos folyóparti helyszíneiről ismert. Bristol egy percre sem hagy unatkozni, hiszen minden sarkon vár valami újdonság, legyen az egy újraálmodott ipari létesítmény, egy középkori épület vagy egy elgondolkodtató falfestmény.



Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Népesség: 460 000 fő

(elővárosokkal kb 670 000)

Nyelv: angol

Pénznem: brit font (GBP)




Bristol Londontól 185 km-re, az Avon folyó partján fekszik. Vonattal és autóval is gyorsan megközelíthető a brit fővárosból, a legköltséghatékonyabb opció azonban a buszos utazás. Én is alig hittem el, de sikerült egy (1!) teljes fontért lefoglalni egy oda-vissza utat, ami 35 font körül jött volna ki, ha a vonatot választom. Ezért persze vállalni kellett a korai kelést és késői visszautat, de azt gondolom, így is megérte. Két napom volt felfedezni Bristolt, és a zord esőfelhők ellenére megtapasztalhattam, miért is imádják annyian ezt a színes és nyüzsgő várost.



A helyi vendéglátóhelyek biztosan nem okoznak csalódást a gasztronómia szerelmeseinek, de nem szabad kihagyni a város egyedülálló építészeti alkotásait sem. Az alábbiakban bemutatom kedvenc látnivalóimat, melyeket mindenképpen érdemes felkeresni, ha Bristolban járunk.


A kikötő és az SS Great Britain

Bristol évszázadokon át szolgált Nyugat-Anglia egyik legfontosabb kikötőjeként, és bár az utóbbi évtizedekben a folyóparti dokkok nagyrésze kulturális központtá, galériává vagy étteremmé alakult, még ma is megtapasztalhatjuk a klasszikus kikötői hangulatot. A partmenti sétány mentén vitorlások, daruk és egykori raktárépületek mellett haladhatunk el, és gyönyörködhetünk a város színes házaiban.



A kikötő leghíresebb lakója minden bizonnyal az SS Great Britain nevű óceánjáró, amely korának legnagyobb és leggyorsabb hajója volt. Az Isambard Kingdom Brunel tervei alapján épült mérnöki csoda 1845-ben indult első tengerentúli útjára, és azonnal meg is döntötte az Atlanti-óceán átszelésének rekordját azzal, hogy 14 nap alatt érte el New Yorkot. A viktoriánus kor egyik legkiemelkedőbb alkotása ma múzeumként üzemel.


Bristoli székesegyház

Az óváros közepén álló katedrális meghatározó eleme Bristol látképének. A székesegyház helyén egykor egy Szent Ágoston nevét viselő apátság állt, az évszázadok során azonban az épületeket többször is átépítették. A 1200-as évekre datálható kapuház és káptalanház azonban szinte érintetlenül vészelték át az elmúlt évszázadokat.


Cabot-torony

A Brandon Hill tetején magasodó torony Bristol legmagasabb pontja, mesés kilátást biztosít a városra és környékére. Nevét John Cabotról (eredeti nevén Giovanni Caboto) olasz származású felfedezőről kapra, aki 1497-ben hajózott el Bristolból Észak-Amerikába, egészen pontosan a kanadai Új-Fundlandra. A torony a mérföldkőnek számító út négyszázadik évfordulójára készült el.


Castle Park

A folyóparton fekvő park Bristol tökéletes kvintesszenciája. A középkori romok és újépítésű toronyházak határolta zöldterületen egyaránt megtapasztalhatjuk a természet nyugalmát és a belváros nyüzsgését. Az itt található St Peter’s templom a II. világháborúban vált bombázás áldozatává.



Clifton

Bristol festői városnegyede a György-kori építészet mintapéldája. A többségében 18. századi háromszintes sorházakban jellemzően előkelő családok és szolgálóik éltek. Nem meglepő módon még ma is ez a város egyik legdrágább környéke.



Clifton függőhíd

A Bristol szimbólumává vált hidat ugyanaz az Isambard Kingdom Brunel tervezte, akinek a nevéhez az SS Great Britain is köthető. Bár gyalogos és a lovas közlekedés számára építették, gépjárművel is biztonságos átkelést biztosít a 76 méteres szakadék felett. 1864-es megnyitása óta fizetős híd, gyalogosan azonban ingyenes átsétálhatunk Cliftonból a szomszédos Leigh Woodsba.



Banksy falfestményei

Bansky alkotásai ma már milliókat érnek, egykor azonban csak egy volt Bristol utcai művészei közül. Valódi neve és személyazonossága a mai napig ismeretlen. Szatirikus falfestményei a város számos pontján feltűnnek, és akár szervezett túra során is felkereshetjük őket. A leghíresebb falfestményei közé tartozik a 1999-ben készült „The Mild Mild West” című alkotás és a városháza szomszédságában található 2006-os „Well Hung Lover”.



További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page