top of page

A kanadai Dinoszaurusz-völgy különleges látnivalói

Hogyan vált az alig párezer fős lakosságú prériváros Kanada egyik népszerű turistacélpontjává? A Szikás-hegységtől 250 km-re fekvő Drumheller környékén tonnaszámra kerültek elő dinoszauruszmaradványok, ma pedig már a világ dínófővárosának tartják. A településen található Kanada egyik leglátogatottabb múzeuma és egy rekordméretű dinoszauruszkilátó is.Ország: Kanada (Alberta tartomány)

Lakosság: 7000 fő

Nyelv: Angol

Pénznem: Kanadai dollár (CAD)

Legközelebbi nagyváros: Calgary (120 km)
Alberta tartomány elsősorban hegyvidéki nemzeti parkjairól híres, pedig a területének háromnegyed részét adó préri is szolgál érdekességekkel. A Red Deer folyó völgyében, az úgynevezett Dinoszaurusz-völgyben fekvő Drumheller például igazi különlegesség. A kisváros amennyire komoly presztízzsel bír elképesztő leleteinek köszönhetően, éppen annyira komikus is. Az utcasarkokon fröccsöntött dínószobrok integetnek, a táblákon dínók mosolyognak rád, és a város fölé magasodó kilátó is dínó alakú. Babits után mondhatnánk azt is, hogy

minden dínó, de nem csak kívül: csontig, velőig dínó, dínó, dínó, dínó, dínó.

Nem szeretnék persze senkit megtéveszteni. Az eredeti versben Babits egy fekete országról ír.


A világ legnagyobb dinoszaurusza


A település információs központjaként működő 26 méter magas T-rex hivatalosan is a World’s Largest Dinosaur (Világ Legnagyobb Dinoszaurusza) nevet viseli. Nemcsak a névválasztás, hanem a funkció is faék egyszerűségű: megváltod a belépődet, felmászol 106 lépcsőfokon, és megcsodálhatod felülről is Drumheller utcáit és várost körülölelő dombokat. Azt azonban senki ne gondolja, hogy egy Tyrannosaurus rex valóban ekkora volt, az építmény ugyanis közel 4,5-ször nagyobb a 65-68 millió évvel ezelőtt élt hüllőnél.


Royal Tyrrell Museum


A kilátóval ellentétben a Royal Tyrrell Museum már sokkal valósághűbben mutatja be az egykor itt élő dinoszauruszokat. Ez Kanada egyetlen múzeuma, amely kizárólag őslénytanra szakosodott. Nevét egy 19. században élő geológus, Joseph Tyrrell után kapta, aki szénlelőhelyet keresett a területen. Tyrrell sikerrel is járt, alig kéthónappal a bányászat kezdete után azonban egy 70 millió éves dinoszaurusz koponyát tárt fel, amely örökre megváltoztatta a kisváros életét.

A múzeumban akár 4-5 órát is el lehet tölteni, anélkül, hogy egy pillanatra is unatkoznánk. Gigantikus ősmaradványokat, csontvázrekonstrukciókat és mozgó dínórobotokat láthatunk itt kilátva, de a helyi műhelyekbe is bepillanthatunk.


Az albertai tündérkémények


A környék kihagyhatatlan látnivalói közé tartoznak még a város szélén található úgynevezett tündérkémények (hoodoo-k). Hasonló természeti képződményeket a világ számos pontján megcsodálhatunk, elsősorban kiszáradt vízgyűjtő területeken alakulnak ki. Bár Drumheller sziklatornyai kevésbé monumentálisak, mint például az amerikai Bryce Canyon Nemzeti Parkban található nagytestvéreik, mégis érdemes felkeresni őket.

Még többet olvasnál Kanadáról? Klikk ide!

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page