top of page

A mesebeli afrikai sziget: Zanzibár

Nehéz elhinni, de Zanzibárban tényleg olyan kék a víz és olyan fehér a homok, mintha egy photoshoppolt katalógusfotóban lennénk. Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb afrikai helyszín a turisták körében. A sziget ráadásul többet is tartogat, mint képeslapra illő strandokat.



Tanzánia régóta vonzott már. A hatalmas területű kelet-afrikai ország egyre előkelőbb helyet vív ki magának a turistacélpontok között köszönhetően festői nemzeti parkjainak és óceánpartjainak. A legnépszerűbb helyszín egyértelműen Zanzibár, amely az utóbbi évtizedekben a téli hidegtől menekülő európaiak nagy kedvencévé vált. A szigetcsoport két nagyobb szigetből áll, melyek hivatalosan a Pemba és Unguja nevet viselik. Utóbbi a köztudatban csak Zanzibárként él. Ez a fő sziget, ahol a lakosság nagy része is él, valamint a látványosságok és szállodák is itt összpontosulnak.


Világörökségi helyszínek és fűszerfarmok


Zanzibár nemcsak egy nyaralóhely, gazdag történelme is van. Volt portugál gyarmat, majd az Ománi Birodalom része is. Omán a 17. század végén hódította el a területet, 1824-ben pedig az akkori szultán át is tette székhelyét a sziget nyugati oldalán fekvő Stone Townba (ez ma Zanzibár City óvárosa). Ezután a város gyors ütemben növekedett. A szultán halálával fiai között trónutódlási harc kezdődött, melynek következtében Zanzibár elszakadt a birodalomtól és önálló államként működött tovább.



Stone Town utcái és régi erődítménye

A sziget virágzó kereskedelmi központtá vált, és tömegével vonzotta a bevándorlókat. A legtöbben Ománból és Indiából érkeztek ide. Stone Town építészete jól tükrözi ezt a sokszínűséget: az arab térségre jellemző minaretekkel, valamint indiai stílusú erkélyekkel is találkozhatunk. A város híres faragott ajtóiról is. Ezeknél szintén keverednek az indiai és arab elemek.



Indiai és arab stílusú faragott ajtók

Zanzibárnak kulcsszerepe volt kelet-afrikai rabszolga-kereskedelemben. A 19. század közepén a sziget lakosságának közel kétharmada rabszolga volt, és Stone Townban működött a régió egyik legnagyobb rabszolgapiaca is. Az emberkereskedelmet a britek számolták fel, miután Zanzibár 1890-ben brit protektorátus lett. A rabszolgapiac helyén ma egy anglikán templom áll. Az itt megforduló rabszolgákról egy kiállítás és egy szoborcsoport is megemlékezik. A kiállítás részeként két egykori cellát is meg lehet tekinteni. Az apró helységekben tucatszámra zsúfolták össze a rabszolgákat, akik sokszor napokig várakoztak ott étel és víz nélkül.




Érdemes a magasból is megcsodálni a világörökségi helyszínek közé is beválasztott Stone Townt. Erre tökéletes helyszín lehet a Swahili House nevű szálloda vagy a Zanzibar Coffee House nevű kávézó tetőtéri terasza. Itt akár egy helyi fűszeres kávét is elszürcsölhetünk.



Kilátás a Zanzibar Coffee House (fenn) és Swahili House (lenn) tetőteraszáról

A szigeten számos fűszerfarm is működik. Zanzibár legfontosabb exportcikke a szegfűszeg, de termesztenek itt kurkumát, vaníliát és szerecsendiót is. Mi a Jambo Spice Farmot látogattuk meg, ahol bejárhattuk az ültetvényeket és vásárolhattunk is az itt termesztett fűszerekből.


Banán és bors a fűszer farmon

Türkizkék vizek és pálmafák


Strandok tekintetében szinte nem lehet mellé lőni. A sziget bármely részén találhatunk meseszép homokos partokat. Népszerű helyszín az északi részen található Kendwa és a közeli Nungwi. Itt számos nagyobb szálloda is működik, és jóval pezsgőbb az éjszakai élet is, mint a sziget többi részén. Nem véletlenül választják sokan ezt a környéket. Az hiszem, sosem láttam még olyan türkizkék vizet, mint Kendwa partjainál.




Kendwa óceánpartja

Mi a sziget keleti felén, a csendesebb Jambianiban szálltunk meg, de felkerestük a közeli Pajét és Pingwit is. Utóbbi partán áll Zanzibár egyik leghíresebb étterme, a The Rock Restaurant. Ezt a helyet dagály idején csónakkal tudjuk megközelíteni, alacsony vízálláskor viszont akár át is lehet sétálni. Az éttermet az egyedülálló helyszín és fantasztikus kilátás mellett az ételek miatt is érdemes felkeresni. Egy falat is elég volt a homáros tagliatellémből, hogy tudjam, olasz a tulaj.



Jambiani (fenn) és a The Rock Restaurant (lenn)

Beutazás és hasznos tudnivalók


Zanzibár a maga afrikai sármjával egy igazán különleges úticél, ráadásul biztonságos is. Hátránya, hogy ma már gyakorlatilag nyugat-európai árakkal találkozunk a legtöbb partszakaszon.


Mint mindig, utazás előtt érdemes felkeresni a Konzuli Szolgálat honlapját, hogy tájékozódjunk az aktuális vízum- és oltáskötelezettségekről. Én 2024 januárjában 50 USA dollárért tudtam igényelni turistavízumot, oltási igazolást pedig nem kértek. Tanzánia jelentős részén előfordulhat a szúnyogcsípéssel terjedő malária, így ennek megelőzése érdekében szedtem malária gyógyszert.



Sok esetben olcsóbb, ha nem közvetlenül Zanzibárba, hanem a közeli Dar es Salaamba veszünk repülőjegyet. Tanzánia legnagyobb városából rendszeresen járnak a szigetre kompok, a menetidő pedig alig két óra. Nem mondom, a beszállás és kiszállás a tolakodó tömeggel nem a legfelemelőbb élmény, de aki szívesen megismerné Tanzánia egy másik arcát is, annak jó opció lehet.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is! 

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page