top of page

Chefchaouen, Marokkó kék városa

A Rif-hegység völgyében fekvő Chefchaouent Marokkó egyik legszebb városaként szokták emlegetni. Kékre festett homlokzatai és kanyargó macskaköves utcái képeslapok és Instagram fotók ezrein köszönnek vissza. Tényleg annyira idilli azonban a valóság, mint a képeken?


Marokkói utazásom során nem hagyhattam ki az ország egyik legnépszerűbb helyszínét, Chefchaouent. A „kék város” Fez és Tangier között fekszik Marokkó északi részén. Számos utazási iroda szervez ide egynapos kirándulásokat mindkét nagyvárosból. Mi Fezből indultunk, és bár a térképen nem tűnik olyan nagynak a távolság, végül közel négy órába telt megtenni a hegyeken és völgyeken átívelő utat. A kirándulást a szállásadónk foglalta nekünk, de Tripadvisoron is számos szervezett utat találhatunk.





Chefchaouen felé két kilátópontnál is megálltunk, majd a városba érve négy óránk volt a festői utcák felfedezésére. Túl sok klasszikus látnivaló itt nincs, így ez pont elég idő volt ahhoz, hogy andalogjunk az azúrkék házak között.



A várost 1471-ben alapították. Akkor még csak egy kisebb erődítmény állt itt, amelyet egy esetleges portugál invázió elleni védekezés céljából építettek. A következő évszázadokban muzulmán és zsidó menekültek ezrei érkeztek ide az Ibériai-félszigetről, ahol a keresztény erők vették át az uralmat. Az itt letelepedett családok többsége az andalúz stílust követve építette fel otthonát, így talán nem meglepő, hogy Chefchaouen épületei hasonlóak például Granada arab negyedének házaihoz.




Számos legenda kering arról, hogy miért festették a homlokzatokat kékre. Egyesek szerint ennek praktikus okai voltak, az azúrkék szín ugyanis távol tartja a szúnyogokat. Mások szerint a 20. században ide menekülő zsidók kezdték el kékre festeni otthonaik falát. Számukra ez a szín az eget és egyben az Istenhez való közelséget szimbolizálja. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy Chefchaouen lakói a forró nyarak miatt használták előszeretettel ezt a hideg színt. Bárhogy is legyen, az azúrkék óváros lenyűgöző látványt nyújt.






Érdemes a városnézést a főtéren kezdeni (Uta el Hammam), ahol nem mellesleg számos tetőterasszal rendelkező étterem is van. Innen alig néhány perc az út a csendesebb El Haouta nevű térig. A tértől északra fekvő utcák köszönnek vissza a legtöbb képeslapon és interneten található fotón. A legnépszerűbb egyértelműen egy színes virágcserepekkel díszített szűk lépcsősor, melyet Derb El Assri néven találsz meg a Google térképén.




További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page