top of page

Dél-Anglia rejtett kincse: Rye

A sussexi kisvárosban minden megvan, amit egy tökéletes turistacélponttól elvárhatunk: történelmi épületek, hangulatos vendéglátóhelyek és még a tengerpart is könnyen megközelíthető. Rye idilli utcái mégsem váltak a tömegturizmus áldozatává, így lökdösődés és sorbanállás nélkül fedezhetjük fel a mesés angol települést.


Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Megye: Kelet-Sussex

Népesség: 9000 fő

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: London, Dover
Rye egykor egy tengerparti öbölben feküdt és fontos kikötőként szolgált. A középkori térképeken még látszik, hogy a La Manche csatornától egészen az akkori városfalig lehetett hajózni, az évszázadok során azonban az öböl fokozatosan feltöltődött, elzárva ezzel a települést a tengeri kereskedelemtől. Bár a Rother folyó továbbra is hajózható volt, a nagyobb tengerjárók már nem fértek el rajta, ezt pedig város gazdasága is megsínylette. Rye lakossága ezután elsősorban halászatból és csempészetből élt. Mára a turizmus is fontos szerepet játszik a település életében, a helyi múzeumok mellett a régiségboltok és a történelmi pubok is sok látogatót vonzanak (és nem túlzás azt állítani, hogy itt minden sarkon van egy antik kereskedés).


A Church Square homlokzatai

A kisváros egyszerűen megközelíthető autóval is tömegközlekedéssel is. Londonból bő egy óra az út és óránként indulnak vonatok, az egyetlen kellemetlen tényező, hogy a legtöbb esetben egyszer át kell szállnunk félúton. Ennek ellenére a vasút így is gyorsabb, mintha autóval indulnánk útnak.


Utcakép (Watchbell Street)

Akár egy napra, akár egy egész hétvégére érkezünk Rye-ba, az idilli angol település egy percre sem hagy unatkozni. A történelmi óváros meredek, macskaköves utcáiban számos hangulatos teázó, kávézó és pub sorakozik. Ezek közül a leghíresebb minden bizonnyal a 1156 óta üzemelő Mermaid Inn, amely a legenda szerint a helyi csempészek találkozóhelye volt. A Mermaid Streeten álló épületet ugyan az 1400-as években újjáépítették (majd az 1600-as években ismét megtoldották), a borospincéi valóban közel 900 évesek. A középkori hangulatú belső térben ráadásul ropogó tűz mellett fogyaszthattuk el a vacsoránk. Kell ennél több egy hűvös őszi estén?


Mermaid Street és a Mermaid Inn

Érdemes felkeresni a dombtetőn magasodó St Mary’s templomot és szomszédban álló Ypres Towert is, amely a franciáktól volt hivatott megvédeni a város lakosságát. A torony egyébként Rye egyik legrégebbi épülete, ma pedig múzeumként funkcionál.


St Mary's és az Ypres Tower

A belvárostól alig félórányi sétára egy másik várromot is megcsodálhatunk. A Rye és Winchelsea között fekvő Camber várat VIII. Henrik építtette, hogy az védelmet biztosítson a helyi kikötőnek. Az erődítmény környezete az évszázadok során igencsak megváltozott, a terület fokozatosan feltöltődött, ma pedig már csak bárányok legelésznek errefelé. A vár az év jelentős részében nem látogatható (idén októberben például csak egy napra volt nyitva), kívülről azonban bármikor körbejárhatjuk.


Camber Castle

Ugyancsak legelőkön át vezet a tengerpartra tartó túraútvonal. Rye központjából gyalog egy óra alatt juthatunk el a Camber Sands nevű strandig, de természetesen buszok is közlekednek erre (busszal kb. 20 perc az út). A homokdűnék mentén húzódó partszakasz nyáron kifejezetten népszerű célpont, de az év bármelyik szakában érdemes ellátogatni ide egy hangulatos sétára.

Camber Sands

Ha érdekelnek Kent tengerpartjai is, klikk ide!

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page