top of page

Észak Velencéje, Amszterdam

Az idilli csatornapartjairól, virágpiacairól és vöröslámpás negyedeiről ismert város az egyik leglátogatottabb desztináció Európában. Valakit az egyedülálló múzeumok vagy a világörökség részét képező belváros, másokat a coffeeshopok vagy az erotikus show-k vonzanak a holland fővárosba. Egy biztos, ha ide látogatunk, unatkozni nem fogunk.


Amszterdam számomra a kettősség városa. Történelmi központja egy igazi kis ékszerdoboz festői utcákkal, gyönyörű 17. századi épületekkel és csatornaparti sétányokkal. Amikor azonban lenyugszik a nap, a tulipános kirakatok elsötétülnek és a neonfényekkel kivilágított szexshopok és erotikus szolgáltatásokat kínáló üzletek kerülnek a középpontba.A holland főváros egy híresen toleráns hely, így talán nem meglepő, hogy turistaként is mindenki megtalálhatja a maga számára legvonzóbb elfoglaltságokat. Én egy kellemes őszi hétvégét töltöttem el itt, és úgy érzem sikerült is felfedezni a legfontosabb látnivalókat. Mutatom, melyek fogtak meg leginkább.Jordaan

Az Amszterdam központjában fekvő negyed a 17. században épült, akkoriban elsősorban bevándorlók népesítették be. Hollandia a szabadság ígéretével csábította ide a vallásuk miatt elnyomásban élő kisebbségeket, itt ugyanis a polgári berendezkedés egyik alapelve volt a vallási türelem. Ezt a körülbelül százéves időszakot (kb. 1588 – 1672) szokás a holland aranykornak nevezni, amely korábban nem tapasztalt gazdasági, kulturális és művészeti fellendülést hozott az újonnan megalakult országba.Jordaan sokáig szegény és zsúfolt környéknek számított, ma viszont ez Amszterdam egyik legfelkapottabb városrésze. Szűk csatornapartjai, bohém üzletei és hangulatos éttermei miatt mindenképpen érdemes felkeresni.
Begijnhof

Amszterdam egyik rejtett kincséhez egy szűk utcán keresztül vezet az út. A 16. századtól ez a tér adott otthont a város egyetlen katolikus közösségének. Amszterdam vezetése ekkor minden nem protestáns intézményt felszámolt, a Begijnhof házai azonban az itt élő nők magántulajdonában voltak. A templomukat ugyan fel kellett adniuk, de a tradicionális homlokzatok mögött kialakították saját, rejtett imahelyüket. A tér házai ma is magántulajdonban vannak és csak napközben, 9 és 5 óra között lehet megtekinteni őket.
Anne Frank-ház

A Prinsengracht partján álló 263-as ház, csak úgy, mint a környék legtöbb épülete, az 1600-as években épült. A 20. század első felében a földszintet raktárként használták, míg a felsőbb szinteken irodák működtek. 1940-től itt dolgozott Otto Frank, később pedig itt, egy hátsó épületrészben rejtőzött el feleségével és két lányával. Az alig 45 négyzetméteres lakrészt még négy másik emberrel osztották meg 25 hónapon át.A zsidó család Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült Frankfurtból Amszterdamba. 1942-ben, közel két évvel Hollandia német megszállása után Otto idősebb lánya, Margot behívót kapott egy munkatáborba. A család ekkor döntött a bujkálás mellett. Otto fiatalabb lánya, Anne naplót vezetett az itt töltött időről. Utolsó bejegyzését 1944. augusztus 1-jén írta. Három nappal később a rendőrség átkutatta a házat és megtalálták a titkos rejtekhelyet is. A családot deportálták és csak Otto élte túl a munkatábor szörnyűségeit.A 263-as házban ma múzeum működik (az évek során a szomszédos épülettel is kiegészítették). Érdemes megemlíteni, hogy a legtöbb szoba üresen áll, csak a képen sorakozó fotók dokumentálják, hogyan is nézhettek ki a 40-es években. Ha csak egy múzeumot néznénk meg a városban, akkor én inkább a Rijksmuseumot ajánlanám. Ide egyszerűbb is bejutni, az Anne Frank-házba ugyanis hetekre előre elfogynak a helyek.


Rijksmuseum

Hollandia nemzeti múzeumát, a Rijksmuseumot 1798-ban alapították Hágában. Az intézmény mai épülete 1885-ben nyitotta meg kapuit. Ez az ország legnagyobb területű és egyben leglátogatottabb múzeuma is. Közel 1 millió műkincset tekinthetünk meg itt, köztük Rembrandt, Vermeer és Van Gogh alkotásait is.
Itt állították ki többek közt Rembrandt híres Éjjeli őrjárat című festményét és Van Gogh önarcképeinek egyikét is. Érdemes betekinteni a múzeum könyvtárába is. Bár csak az erkélyről csodálhatjuk meg a többszintes termet, a régi könyvespolcok és kanyargó csigalépcsők így is egészen látványosak.A múzeumba online lehet jegyet venni. Itt van lehetőség időpontot is foglalni.


De Wallen

A De Wallen Amszterdam legnagyobb és legismertebb vöröslámpás negyede. A környék már a 14. században is az örömlányok elsőszámú munkahelye volt, kuncsaftjaik pedig nagyrészt a közeli kikötőből érkeztek ide. A prostitúció ma már legális Hollandiában. A De Wallen kabinjaiban dolgozó lányok, csak úgy, mint évszázadokkal korábban, elsősorban bevándorlók, ma azonban már adót fizetnek és hozzáférnek az egészségügyi szolgáltatásokhoz is.A környéken számos szexshop, sztriptízbár, de marihuánát árusító coffeeshop is található. A neonfényes utcák egyébként teljesen biztonságosak és bárki nyugodtan végigsétálhat rajtuk. A kirakatban dolgozó lányokat tilos fotózni, ezt pedig a legtöbb helyen biztonsági őrök is felügyelik.Hajós kirándulás Amszterdam csatornáin

A várost behálózó csatornarendszernek köszönhetően akár a vízről is felfedezhetjük Amszterdamot. A központi pályaudvar mellől például számos cég indít hajós kirándulásokat, többségük körülbelül egy órát vesz igénybe. Van lehetőség sörözéssel vagy koktélozással egybekötött túrára is, de a sima városnéző túrákra már 15 euró körül is foglalhatunk helyet.További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

ความคิดเห็น


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page