top of page

Expo 2020: 192 ország a dubaji sivatagban

Mi az a világkiállítás? Miért érdekes? És miért az Expo 2020 elnevezést kapta az idei dubaji esemény, ha nem is 2020-ban tartották? Ebből a cikkből kiderül.

Az Expo 2020 központi épülete, az Al Wasl Plaza

Amikor lefoglaltam a dubaji repülőutamat, még nem tudtam, hogy éppen itt tartják a világkiállítást is. Meg mondom őszintén, miután megláttam, hogy Dubaj ad otthont a grandiózus eseménynek, még akkor sem annyira izgatott a dolog, de ha már így alakult, csak beiktattam a programba. Szerencsés véletlen, hogy éppen azon a héten adott koncertet a Black Eyed Peas, ezért úgy időzítettem a látogatást, hogy elcsípjem az amerikai csapatot is. Végül kellemesen csalódtam és egy igazán izgalmas napot töltöttem el a világkiállításon.


Vízesés az expo egyik terén

A rendezvény ötlete Albert hercegtől, Viktória brit királynő férjétől származik, célja pedig az volt, hogy felvonultassa a különböző nemzetek iparának alkotásait. Az első világkiállítás (expo) helyszíne a londoni Hyde Park volt 1851-ben, ahol összesen 25 ország képviseltette magát. Az eseményt azóta ötévente rendezik meg, és a nagy sporteseményekhez hasonlóan a házigazda szerepét mindig más város tölti be. London, Párizs és Milánó többször is otthont adtak már az expónak, a 2020-as azonban az első kiállítás, amelyet a Közel-Keleten, egy arab országban rendeztek. A 192 ország részvétlével zajló dubaji Expo 2020 eredetileg 2020 októberében nyitott volna meg, a világjárvány miatt azonban erre csak egy évvel később került sor. A név ennek ellenére nem változott.


192 ország részvétele már önmagában okod ad arra, hogy felfigyeljünk a Dubajban zajló rendezvényre, a szervezők ráadásul azzal az üzenettel nyitották meg az expo kapuit, hogy ez lesz a világ legnagyobb show-ja. Összesen körülbelül 25 millió látogatót várnak a tavaly októbertől idén március végéig zajló expóra, és reményeik szerint ennek 70%-a külföldi turista lesz.


A kupolacsarnok belseje

Az Expo 2020 központi épülete egy, a világ legnagyobb 360 fokos kivetítő felületével rendelkező kupolacsarnok, ahol koncerteket és különböző ünnepségeket is tartanak. Decemberben Alicia Keys, januárban a Black Eyed Peas, februárban pedig a Coldplay zenélt itt a világkiállítás látogatóinak. Ezeket az eseményeket egyébként online is követni lehet az Expo 2020 oldalán.



Svájc és az Egyesült Arab Emírségek pavilonjai

A dubaji az első olyan világkiállítás, ahol résztvevő országok mindegyike saját pavilonnal rendelkezik. Ezekben közös, hogy hatalmas kiállító térrel rendelkeznek, ahol az adott ország bemutathatja természeti kincseit, tudományos vívmányait vagy éppen kulturális értékeit. Sok esetben maga az épület is lenyűgöző látványt nyújt, elég csak egy pillantást vetni a svájciak grandiózus tükörhomlokzatára vagy az Egyesült Arab Emírségek sasszárnyat formázó építményére. A dizájnt és a kiállításokat persze nagyban befolyásolja az is, hogy az adott ország mennyit is tud költeni az eseményre. Kenya vagy Uganda például viszonylag kicsi teremben mutatkozott be, míg az Egyesült Államok, Japán vagy Olaszország grandiózus épületekkel és kiállítással készültek.



A magyar pavilon

A dubaji expón természetesen van magyar pavilon is, melynek témája az ország legfontosabb természeti kincse, a víz. A látogatók egy spirális, lefelé haladó lejtőn, különböző tereken áthaladva ismerhetik meg a termálvíz útját. A kiállítás bemutatja továbbá a magyar fürdőkultúrát, valamint Magyarország látnivalóit és turisztikai programlehetőségeit is. Az épület előtt kürtőskalácsot árulnak, az bisztróban pedig akár csirkepaprikást vagy halászlét is rendelhetünk.


A magyar pavilon egyik kiállítóterme

Egy nap kevés arra, hogy mind a 192 pavilont meglátogassuk, már csak azért is, mert sok helyen sorba kell állni vagy éppen időpontot foglalni. Nekem körülbelül 20-25 országra jutott idő, ezek közül pedig Szaúd-Arábia kiállítását élveztem a legjobban. Voltak itt hatalmas 3D-s kivetítők, makettek és az épület maga is rendkívül látványos volt. Az esemény mindenesetre remek lehetőség arra, hogy távoli tájakat és kultúrákat ismerjünk meg. Az Expo 2020 hivatalos célja is az, hogy összehozza a világ nemzeteit és közös gondolkodásra, alkotásra sarkallja őket.


Kiállítás Szaúd-Arábia pavilonjában

Érdekelnek Dubaj további nevezetességei is? Ebben a cikkben a tíz kedvenc látnivalómat gyűjtöttem össze.

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page