top of page

Los Angeles és ami a díszletek mögött van

Az Egyesült Államok második legnagyobb városa kedvelt turistacélpont. Milliók látogatnak ide minden évben, hogy végigsétálhassanak a Hollywood Boulevard-on vagy részt vegyenek egy stúdiólátogatáson. Napos időjárás, homokos tengerpart, pálmafákkal szegélyezett utcák - kell ennél több?


Ország: Amerikai Egyesült Államok (Kalifornia állam)

Népesség: 4 millió fő (elővárosokkal 13 millió)

Nyelv: Angol, spanyol

Pénznem: Amerikai dollár (USD)





Venice Beach

Sokak bakancslistáján szerepel az "angyalok városa". A filmipar központjának utcái számos hollywoodi szuperprdukcióban feltűnnek, így már-már azt érezzük, hogy ismerjük ezeket a helyeket. Mégis talán pont ez a "hollywoodiság" teszi a metropoliszt kiábrándítóvá. A díszletek mögött ugyanis ott van a szmogba borult valóság, amelyről már jóval kevesebbet tudunk. Nem állítom, hogy pár nap alatt sikerült megismernem ezt a metropoliszt, de megpróbálkozom azzal, hogy bemutassam a város kettősségét.


Nem egy embertől hallottam, hogy nem érdemes ide utazni. Ezt persze mindig figyelmen kívül hagyom, hiszen ahogy sok minden más, egy város megítélése is szubjektív. Ugyanakkor egyetértek azzal, hogy ha csak Los Angeles miatt utaznánk a tengerentúlra, akkor inkább válasszunk más úticélt vagy iktassuk be az innen 400 km-re fekvő Las Vegast is az útitervünkbe. Lássuk, mit kínál L.A., a szórakoztatóipar fellegvára.


A Los Angeles folyó

TÖRTÉNELEM

Kalifornia évezredek óta lakott terület. Gondolom, nem okozok nagy meglepetést azzal, hogy lakossága jelentős változásokon esett át a 16-18. századi kolonizáció során. Az őslakosokat először a spanyolok kezdték kiszorítani. Ők nevezték el a települést "El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúncula"-nak, magyarul "A mi úrnőnknek, az Angyalok királynőjének faluja a Porciúncula folyón". Ez az angyali folyó ma már egy betonárokban folydogál és többek között itt játszódott a Grease híres autóversenyes jelenete. Kalifornia Mexikó részeként 1821-ben vált függetlenné Spanyolországtól, majd 1846-ban egy felkelés után az Egyesült Államok része lett. Legnagyobb városa, Los Angeles az ország egyik legsokszínűbb városa, lakosainak közel fele spanyol anyanyelvű.


Koraesti dugó

KÖZLEKEDÉS

Los Angelesben nem is utak, inkább autópályák vannak. A tömegközlekedési hálózat igencsak hiányos, így szinte mindenki autóval közlekedik.

Ennek eredménye, hogy hatsávos utakon haladhatunk a városközpont szomszédságában is (és gyakran fuldokolhatunk a szmogtól).  



LÁTNIVALÓK


A filmek szerelmesei biztosan találnak maguknak elfoglaltságot a városban. A Universal, a Paramount és Warner Bros. is lehetőséget biztosít stúdiólátogatásra, csak hogy a legnagyobbakat említsem. A méreteket jól mutatja, hogy akár többnapos belépőket is lehet vásárolni. A Universal Studiosba az egynapos jegyek 110-130 dollár (30-35 000 Ft), a Paramounthoz és a Warner testvérekhez pedig már 50-60 dollárért (15-17 000 Ft) is benézhetünk. Van a városban Disneyland, Legoland, Aquapark és minden, ami szem-szájnak ingere. Tényleg. Engem azonban jobban érdekelt a város maga, mint az említett attrakciók.


Hollywood Walk of Fame

Az utcákon sétálva hamar kiderül, hogy a hétköznapi valóság nem is annyira csilli-villi, mint a hollywoodi filmekben. A Hollywood Walk of Fame (Hollywoodi Hírességek Sétánya) egy igazi zarándokhely. Itt találhatóak a hírességek nevét viselő csillagdíszítéses járdalapok. Ne számítsunk rá, hogy gyorsan végig tudunk itt sétálni, hiszen jellemzően méterenként fényképezgető turisták pózolnak kedvenceik nevével, illetve nagyon sok a hajléktalan is a környéken.

Kiábrándító lehet, hogy Marilyn Monroe csillaga éppen egy McDonald's bejáratában van és Gábor Zsazsáén is találhatunk egy pár elhullott hagymaszeletet vagy rágógumit.

Mindez persze nem egyedi eset, hiszen szinte minden nagyvárosban találkozhatunk hasonló disszonanciával. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy a hollywoodi díszletek mögül néha kikacsintanak a zord hétköznapok.



Los Angeles központja, a downtown igazi nagyvárosi látképet szolgáltat. New Yorkkal vagy Chicagoval ellentétben itt viszonylag kevés felhőkarcolót húztak fel, viszont, ahogy az a szórakoztatóipar fellegvárától elvárható, élményekben itt sincs hiány. A város második legmagasabb épületének tetején található az OUE Skyspace kilátó, ahol a merészebb látogatók egy üvegcsúszdán is lecsúszhatnak a 70. emeletről a 69.-re. Ez az alig 5 másodperces élmény 8 dollárba (2300 Ft) kerül az általános 25 dolláros (7000 Ft) belépő mellé. Az én csúszásom így nézett ki:



Mindenképpen érdemes ellátogatni a Griffith Csillagvizsgálóhoz, amely a környék kevés ingyenesen látogatható attrakciója közé tartozik. A közeli dombokon akár túrázni is lehet (vigyázzunk, mert néhol csörgőkígyók is lehetnek) és nem mellesleg remek kilátás nyílik a városra és a híres Hollywood feliratra. János barátom kiválóan megfogalmazta, hogy

Los Angeles a "signok" (táblák és feliratok) városa, ahol a turisták hírességek nevével vagy városrészeket és utcákat jelző táblákkal (Hollywood, Beverly Hills, Rodeo Drive) fotózkodnak.

Griffith Park

Természetesen mi is megnéztük, hol vásárolhatnak méregdrága krokodilbőrtáskákat a tehetős kaliforniaiak, de ez minden, amit írni tudok a Rodeo Drive-ról. Szívesebben csodáltam a naplementét az óceánparton, hiszen, ha valamire nem lehet panasz, akkor az az idilli, homokos part. Mi Venice Beach-et választottuk, hogy kipihenjük a fáradalmakat.


Venice Beach

LA LA LAND?


Nem állíthatom, hogy beleszerettem Los Angelesbe. Sőt, amikor elkezdtem írni ezt a bejegyzést, azt gondoltam, hogy a "Miért ne utazzunk Los Angelesbe?" címet fogom neki adni. Közben azonban rájöttem, hogy minden hibájával együtt baromira élveztem az itt eltöltött időt. Ha kicsit erőlködve is, de akár a Kaliforniai álomban (La La Land) is érezhetjük magunkat néhány nap erejéig. Napos időjárás, homokos tengerpart, pálmafákkal szegélyezett utcák - azért ez nem rossz, igaz?



 

Ne hagyd ki:

- Griffith Csillagvizsgáló

- Venice Beach


Próbáld ki:

- Végigautózni a városon idegeskedés nélkül


Ne hagyd otthon:

- Fürdőruha

- Napszemüveg

 

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page