top of page

Rio de Janeiro: kihagyhatatlan látnivalók az ellentétek városában

A festői strandjairól, sziklás hegycsúcsairól és hatalmas karneváljáról híres Rio Dél-Amerika egyik legszebb és leglátogatottabb városa. A sokszínű metropolisz nem mindig mutatja a kedves arcát a turistáknak. Modern toronyházak és nyomornegyedek váltják itt egymást, az ide látogatók pedig nem győzik kapkodni fejüket az egymástól élesen eltérő utcák között.


„Rio egy sokszínű város. Rengeteg különböző ember él itt egymástól távoli világokban. A parton viszont mind együtt vagyunk, a gazdagoktól a favelák lakóiig.”

A fentieket egy brazil ismerősünk mondta a São Conrado strandról hazafelé autózva. Idillien hangzik ez a kép, de van benne igazság. Rio sokszor kelti egy mesebeli hely hangulatát, különösen akkor, amikor valamelyik festői óceánparton pihen az ember. A város belsejében viszont megmutatkoznak a hatalmas társadalmi egyenlőtlenségek, ami sokak számára riasztó lehet. Én is sok rémtörténetet hallottam Rióról, de szerencsére semmilyen atrocitás nem ért. Sőt, fantasztikus élményekkel távoztam ebből a rendkívül izgalmas városból. Az alábbiakban a tíz kedvenc látnivalómat gyűjtöttem össze.


1. A Megváltó Krisztus szobra

A világ hét új csodája közé is beválasztott szobor Brazília leglátogatottabb műemléke. Ez az egyetlen 20. századi építmény, amely felkerült a listára a Colosseum, a kínai nagy fal, Petra, Machu Picchu, a Tádzs Mahal és Chichén Itzá mellé. Évente közel 2 millió turista érkezik ide, hogy megtekintse a 30 méter magas és 700 tonna súlyú alkotást.A Rio fölé magasodó Corcovado-hegyre már az 1850-es években szerettek volna egy keresztény emlékművet állítani, ám a projekt akkor meghiúsult. 1920-ban végül riói katolikusoknak sikerült elegendő adományt gyűjteni a békét szimbolizáló, széttárt karú Jézus-szobor építéséhez.A hegycsúcsot legegyszerűbben fogaskerekű vasúttal közelíthetjük meg a Cosme Velho nevű állomástól. Egy retúrjegy ára 20-25 euró között mozog. Főszezonban (december és március között) hatalmas sorok tudnak itt kialakulni, így érdemes időben érkezni. Nekünk novemberben csak 10-15 percet kellett várakoznunk, a szobor lábánál viszont ekkor is egészen nagy volt a tömeg.A kilátásra persze nem lehetett panasz, a 710 méteres hegycsúcsról tiszta időben szinte az egész várost meg lehet csodálni. A hangsúly a tiszta időn van, hiszen a szobor igen gyakran bújik felhők mögé. Látogatás előtt mindenképpen nézz rá, milyen időjárás várható aznap.


2. Cukorsüveg-hegy

A város másik híres kilátópontja a közel 400 méter magas Cukorsüveg-hegy. Nevét különleges formájáról kapta, amely a portugál gyarmatosítókat a kúp alakú süvegcukorra emlékeztette. Ez volt 20. század elejéig a cukor szállításának és forgalmazásának elsődleges módja. A lekerekített végű kúpot a csak vásárlás után, a háztartásokban törték össze.A hegycsúcsra több részletben, felvonóval juthatunk fel. Az első megálló a 220 méteres Morro da Urca nevű magaslat, innen pedig egy másik pályán érhetjük el a híres Cukorsüveg-hegy tetejét. Akárcsak a Krisztus-szobornál, itt is lehet számítani tömegre, a jó hír viszont az, hogy az ezeken a csúcsokon nagyobb terület áll a turisták rendelkezésére.
Én személy szerint éppen ezért sokkal inkább a szívembe zártam a Cukorsüveg-hegyet, mint a híres szobornak otthont adó Corcovadót. A felvonóra a Parque Bondinho Pão de Açúcar (Cukorsüveg-hegy felvonó) nevű téren szállhatunk fel. Jegyeket előre is meg lehet váltani online, így lerövidíthető a sorban állás. Kalandvágyóknak van lehetőségük sziklamászásra is.3. Santa Teresa

Rio egyik népszerű negyedében egy évszázaddal ezelőtt még a város leggazdagabbjai éltek. A kanyargó utcáiról és egyedülálló épületeiről ismert Santa Teresa ma a helyi művészek kedvelt helyszíne. Számos galéria és kézműves termékeket árusító bolt található itt, de kiváló éttermekbe és bárokba is betérhetünk itt.A környék különlegessége, hogy a mai napig működik a 19. század végén kiépített villamoshálózat, bár a sárga szerelvények már elsősorban csak turistákat szállítanak az alig 6 km-es szakaszon. A legjobb autentikus helyi ételekért mindenképpen látogasd meg a Bar do Mineiro nevű éttermet.  


4. Escadaria Selarón

A Santa Teresa és Lapa negyed határán található lépcsősor Rio egyik legújabb látnivalói közé tartozik. Jorge Selarón 1990-ben kezdte felújítani a háza előtt futó lépcsőfokokat. A színes csempék elsőre nem feltétlen nyerték el szomszédai tetszését, Selarón viszont kitartott a víziója mellett és hosszú évek munkájával végül teljes egészében lefedte a 125 méteres utcát.Összesen több mint 2000 csempét használt fel, melyeket 60 különböző országból szerzett be. Számos darabot külföldi látogatók ajándékoztak a művésznek. Egy magyar címert ábrázoló csempét is találhatunk például a lépcső aljánál. 


5. Ipanema

Ipanema homokos partját már többször is a világ legszexibb strandjának választották, a városrész azonban nem csak a napozókról és szörfösökről szól. A brazil zenetörténetben is fontos helyszín ez, itt született ugyanis a "Garota de Ipanema" (A lány Ipanemából) című bossa nova sláger, amely a világ egyik legtöbbet feldolgozott dala. Az 1964-es megjelenése óta Frank Sinatra, Cher és Amy Winehouse is elénekelte már.Talán nem meglepő, hogy Ipanemában több bossa nova bár is található, illetve számos kiváló étterem és szálloda is. Én is itt szálltam meg, és az Ipanema Innél jobb bázist el sem tudtam volna képzelni Rio felfedezéséhez. Ipanema a város egyik legfelkapottabb környéke, mégsem olyan zsúfolt, mint Copacabana, vagy olyan drága, mint a szomszédos Leblon.


6. Parque Lage

A Corcovado-hegy lábánál fekvő park korábbi tulajdonosáról, Henrique Lage-ról kapta nevét. A tehetős iparművész feleségével, Gabrielle Besanzoni operaénekesnővel élt itt a park közepén található villában.Az épületben ma kávézó és művészeti iskola működik, nem mellesleg pedig felbukkant Snoop Dogg és a Black Eyed Peas egy-egy videóklipjében is. Bevallom őszintén, én is ezekből ismertem a helyszínt. A Parque Lage ingyenesen látogatható, és a villa mellett mesterséges tavakat és barlangokat is megcsodálhatunk itt.7. Tijuca Nemzeti Park

A riói nemzeti parkot a világ legnagyobb városi erdejének szokták nevezni. Mai formáját II. Péter brazil császár újraerdősítési programjának köszönheti, korábban ugyanis az itt található fák jelentős részét kivágták kávétermesztés vagy állattartás céljából.A csupasz lejtőkre 1861 és 1887 között rabszolgák ültettek el közel 100 000 fát. Számos látványos túraútvonal található itt, köztük az egyik legnépszerűbb a Pedra Bonita nevű hegycsúcsra vezető ösvény. A közel másfél órás túra közben majmok ugráltak a fejünk felett, és néhány különleges madár is elsuhant mellettünk. A hegycsúcson pedig Rio de Janeiro talán legszebb kilátása tárult elénk.
Tipp: Uberrel kényelmesen el lehet jutni a túraútvonal kezdetéhez, amelyet "Trilha da Pedra Bonita" néven találsz meg a térképen. Egy meredek autóút vezet fel ide, így sok sofőr csak egy lentebb fekvő elágazásig visz el, az ösvény azonban innen is egész gyorsan elérhető.


8. São Conrado

São Conrado Rio de Janeiro, sőt, egész Dél-Amerika egyik leggazdagabb környéke. A hegyekkel határolt óceánparti negyed számos brazil híresség otthona, illetve ez a helyi sárkányrepülőzés központja is.Akár az extrém sport, akár a strand miatt látogatunk ide, São Conrado nem fog csalódást okozni. Mi Pedra Bonita megmászása után ejtettük útba. Tökéletes helyszín volt a túra utáni pihenéshez.


9. Copacabana

Rióban járva nem lehet kihagyni a világ egyik leghíresebb strandját, a Copacabanát sem. A 4 km hosszú félhold alakú partszakasz az év bármely szakában turistáktól hemzseg. Hotelek, szórakozóhelyek és éttermek sorakoznak itt. Egyértelműen ez a legturistásabb a riói strandok közül, a látványra viszont itt sem lehet panasz. Cukorsüveg-hegyben gyönyörködve hamar megbocsátja az ember a tömeget is.10. Lagoa

A riói lagúna köré felépült környék tökéletes helyszín egy csendes délutáni kikapcsolódáshoz. A közel 7 km-es partmenti sétányról remek kilátás nyílik a Krisztus-szoborra és a környező hegyekre is, a sekély vízben pedig számos vízi madarat is elcsíphetünk.Az ellentétek városa

Hiába Brazília a világ egyik legnagyobb gazdasága, a 200 milliós országban hatalmas egyenlőtlenségek vannak. Csak szemléltetésképpen: a hat leggazdagabb brazilnak akkora a vagyona, mint az ország legszegényebb 50%-nak összesen. Bár az elmúlt évtizedekben egyre csökkent a mélyszegénységben élők száma, Rio de Janeiro látképét ma is meghatározzák a favelák. Ezen nyomornegyedek többsége a 19. században jött létre, és elsősorban leszerelt katonák éltek itt. Később a jobb élet reményében a nagyvárosba költöző vidékiek leltek itt otthonra.Rio lakosságának közel negyede él valamelyik favelában. Ezek közül a legnagyobb, Rocinha éppen a leggazdagabb környékek (São Conrado és Leblon) közé ékelődött be. Akárcsak a legtöbb favela, ez is egy meredek hegyoldalba épült. Időről időre előfordulnak földcsuszamlások, amelyek rendkívüli károkat tudnak okozni az építészeti előírásoknak nem megfelelő házakban. Gyakoriak az áramkimaradások, az egészségügyi szolgáltatások hiánya miatt pedig a csecsemőhalandóság is jóval magasabb, mint a város más részein.Közlekedés

Rióban három metró vonal, valamint villamosok és buszok is segítik a közlekedést. Ezek többsége légkondicionált, ami kifejezetten jól jön a brazil hőségben. A legtöbb látnivaló megközelíthető metróval, egyes helyekre viszont érdemesebb buszra szállni. A metrómegállókban van lehetőség úgynevezett RioCard vásárlására és feltöltésére, amellyel az összes tömegközlekedési eszköz igénybe vehető. Az Uber és a taxik is megfizethetők, ezek közül én az előbbit javasolnám. A sofőrök többsége csak portugálul beszél, így egyszerűbb applikációban intézni az utat.


A város alapvetően biztonságos, viszont érdemes a jól kiépült déli zónában maradni. A fent említett látnivalók környékén viszonylag nyugodtan sétálgathat az ember, az értékeinkre viszont itt is fokozottan kell figyelni. 


Gasztronómia

Feijoada és caiprinha

Brazília délkeleti partvidékének legismertebb étele a feijoada. Ezt a marha- és sertéshússal készült babpörköltet rizzsel, káposztával, naranccsal és a kuszkuszhoz hasonló farofával fogyasztják. Akárcsak Portugáliában, itt is népszerű a bolinhos, amely jellemzően rákkal töltött fasírhoz hasonló golyó.


Szinte minden sarkon találkozhatunk egy açaít árusító pulttal is. Ez a friss, hűsítő csemege az Amazonas partvidékéről származik. Jellemzően fagyasztott kásaként fogyasztják gyümölcsökkel és granolával megkapolva. Természetesen nem szabad kihagyni Brazília nemzeti italát, a caipirinhát sem. Kihagyhatatlan helyszínek a városon kívül

Rio környékén is számos különleges látnivaló található. Népszerű kiránduló hely Ilha Grande és Paraty is. Ezekre is mindenképpen érdemes néhány napot szánni, ha erre jár az ember. További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is! 

コメント


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page