top of page

Hippi kirándulás San Franciscóban

San Francisco az USA egyik legszebb és legkellemesebb éjhajlatú városa. Mesebeli tengerpartja, romantikus utcái, gourmet éttermei évente többmillió turistát vonzanak az óceánparti metropoliszba. Engem is bevonzott, és azt hiszem, bármikor szívesen visszamennék.  Ország: Amerikai Egyesült Államok (Kalifornia állam)

Népesség: 900 000 fő (elővárosokkal 9 millió)

Nyelv: Angol, spanyol

Pénznem: Amerikai dollár (USD)

Decemberben volt lehetőségem eltölteni négy napot ebben a hangulatos városban, azóta pedig az egyik kedvencemmé vált. A zord kanadai telet hagytam magam mögött akkor, és élveztem helyette a kaliforniai napsütést és a kellemes 18 fokos hőmérsékletet. A fák roskadoztak az érett citromoktól, az emberek napszemüvegben kávéztak az utcán, én pedig azt hiszem, szerelembe estem a várossal. Lássuk, miért is érdemes ellátogatni San Franciscóba.EGY KIS TÖRTÉNELEM...


Kalifornia 1846-ig Mexikó része volt, az amerikai-mexikói háború eredményeként azonban ma már az USA legnépesebb állama kb. 40 millió lakossal. A mexikói gyökerek nem múltak el nyomtalanul: a spanyol város- és utcanevek mellett, mint Los Angeles (Az angyalok), San José (Szent József) vagy San Francisco (Szent Ferenc) az építészetben és a gasztronómiában is megmutatkozik a mexikói múlt. Kalifornia népességének közel 30%-a ma is spanyol anyanyelvű, San Franciscóban pedig jelentős kínai közösség is él. A területet 1906-ban egy hatalmas földrengés rázta meg, amely után szinte az egész várost újjá kellett építeni. Ma már az épületek többsége, beleértve a felhőkarcolókat is, földrengésbiztos.


Belvárosi utcakép

LÁTNIVALÓK


A belvárosban számos felhőkarcoló magasodik fölénk, köztük San Francisco városképének jellegzetes eleme, a Transamerica Pyramid. Az 1972-ben megnyitott toronyház ma már csak a második legmagasabb épület a városban (miután 2018-ban letaszította a trónról a 326 méteres Salesforce Tower), különleges formavilágának köszönhetően azonban még mindig az egyik legikonikusabb.San Francisco büszkélkedhet a világ egyik legnagyobb kínai negyedével is. Ez gyakorlatilag egy város a városban a maga sajátos hangulatával és szabályaival. Ordibáló piaci kofák lengetnek nyers halakat a fejük felett, a kirakatokban pedig százával sorakoznak az integető macskák és a számomra ismeretlen ételek. 


San Francisco–Oakland Bay Bridge

Az üzleti negyed széléről ível át az öböl túlpartjára a San Francisco–Oakland Bay Bridge. A 3 km hosszú, kétszintes függőhíd megnyitásakor a felső szinten haladt a klasszikus autós forgalom, míg alul az ipari járművek közlekedtek. Ma már az autósok mindkét szintet használhatják.


Ha pedig a hidaknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a város határában található Golden Gate Bridge mellett. Miután egy Überrel átsuhantunk San Franciscóból az öböl túlpartjára, Marin County-ba, sikeresen megtaláltuk milliónyi turistafotó helyszínét, a Battery Spencer kilátóhelyet.Én sem gondoltam, hogy egy ilyen vasépítmény ennyire el fog varázsolni, de a zöldellő dombok, az azúrkék tenger és a fölé magasodó grandiózus híd egyszerűen legnyűgöző látványt nyújt.

Battery Spencer

A Golden Gate-től nem messze található a Baker Beach. Strandidő esetén sokan süttetik magukat ezen a festői parton, de a látvány miatt mindenképpen érdemes ellátogatni ide. 


Baker's Beach

A világ talán leghíresebb börtöne az Alcatraz is San Francisco partjainál található. A sziget ma már csak múzeumként üzemel, de évszázadokkal ezelőtt itt raboskodott Al Capone is. A túrák hónapokkal előre telítettek szoktak lenni a viszonylag magas árak ellenére is (40 és 100 dollár között mozognak). Ha mégis lemaradtunk, még nem veszett el minden remény: hajnalban ki szoktak nyomtatni további jegyeket, melyeket a helyszínen meg lehet vásárolni. A legkitartóbb turisták gyakran alszanak a jegyárusító pultnál. 
A város meredek utcái miatt, gyakran érezhetjük magunkat hullámvasúton. A legkanyargósabb utca, a Lombard Street is egy külön látványosság. Az errefelé autózók úgy suhanhatnak le a meredek domboldalon, hogy közben turisták hada fotózza őket lentről. 


Néhány évtizeddel ezelőtt pedig ezeken a lejtős utcákon sétáltak a város színes ruhába öltözött virágfüzéres fiataljai. San Francisco volt ugyanis a 60-as évek hippi mozgalmának egyik központja. Ezt az örökséget még ma is őrzi a Haight-Ashbury negyed, ahol számos bakelitlemezeket és használt ruhákat árusító boltot találhatunk, illetve hangulatos bárokban és kávézókban pihenhetjük ki a nap fáradalmait.
Az én kedvenc helyem a városban egyértelműen a Alamo Square Park volt, ahol a Painted Ladies (festett hölgyek) is állnak. Ezek a színes 19. századi házikók az 1906-os nagy földrengést is túlélték, ma pedig a város felhőkarcolói magasodnak mögöttük.


Painted Ladies

KÖZLEKEDÉS


Az öböl tömegközlekedése igencsak hiányos. Egy vonaljegy ára 2,5 dollár (kb 700 forint), ezért cserébe viszont lassan és bonyolultan juthatunk el A-ból B-be. Az Amerikában ritkaságszámba menő villamosok is inkább csak turistaattrakciók, mintsem hasznos közlekedési eszközök.


San Franciscón belül azonban nincsenek extrém nagy távolságok (persze minden viszonyítás kérdése), így, ha szeretünk sétálni, gyalog is bejárhatjuk a várost. A különböző alkalmazások, mint az Über vagy az amerikai Lyft szintén kedvező lehetőséget kínálnak a fuvarozásra. Mi leginkább ezzel éltünk, és négyünknek jobban meg is érte, mint a tömegközlekedés. 


SZÁLLÁS

Na, igen. Ez egy kényes kérdés. San Francisco az USA egyik legdrágább városa. A bérleti díjaknak csak a csillagos ég szab határt, így gyakori jelenség, hogy a helyiek is egy-egy gardróbból átalakított ablaktalan szobát bérelnek többezer dollárért. Persze, egy-egy kevésbé népszerű környéken kifoghatunk olcsó ajánlatokat vagy kereshetünk szállást San Franciscon kívül, például Oaklandben. 


HIP HIP SAN FRAN


Pontosan azt kaptam, amit vártam. San Francisco tökéletes célpont lehet azoknak, akik szeretnék magukba szippantani a hippi kultúrát, élvezni a napsütést és a nagyvárosi forgatagot. Az ide látogatóknak azonban arra is fel kell készülni, hogy egyik pillanatról a másikra hajléktalanok társaságában találhatják magukat, mivel a városban kiugróan magas a fedél nélküli emberek száma. A pálmafákkal szegélyezett meredek utcák és a mesebeli tengerpartok ugyanakkor engem teljesen lenyűgöztek, így még talán a hihetetlenül magas árakat is megbocsátottam.

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page