top of page

A Skót-felföld legszebb tájai II. – Skye és Eilean Donan

A grandiózus sziklafalairól, felhőkbe burkolózó hegycsúcsairól és festői halászfalvairól híres Skye Skócia népszerű turistacélpontja. A Hebridák hatalmas szigete számos lélegzetelállító túraútvonallal várja az ide látogatókat, ráadásként pedig az ország egyik legszebb vára is csak egy kőhajításnyira van innen.


Amikor a felföldi túrámat kezdtem szervezni, volt egy úticél, amelyet semmiképpen nem szerettem volna kihagyni: Eilean Donan vára. A számos képeslapon és Skót-felföldről szóló prospektus címoldalán szereplő erődítmény Skócia egyik legszebb pontján fekszik: a Loch Duich partján, meredek hegyoldalak között. Ikonikus hely ez és valamiért már gyerekkoromban bevéste magát a fejembe.


Eilean Donan (magyarul Donan szigete) alig 12 km-re fekszik a Skye-tól, Skócia talán leghíresebb szigetétől, így egyértelmű volt, hogy összekötöm a két látogatást. A hosszú utazás elkerülhetetlen volt, mivel ezek a helyek elég távol vannak az ország nagyvárosaitól (a legközelebbi, Inverness 130 km innen kanyargó felföldi utakon).Az apró árapály szigetre még a 13. században emeltek egy erődítményt. A hely fontos védelmi funkciót töltött be, hiszen akkoriban a Skócia nyugati partvidékén található szigetek (köztük a közeli Skye) nem tartoztak a skót korona fennhatósága alá. A vár később a Mackenzie klán székhelye lett, akik a 18. századi jakobita felkelések során a száműzött, Stuart-házi II. Jakab királyt támogatták a trónt elfoglaló Hannoveri-házi uralkodóval szemben. A konfliktusról egy korábbi blogposztban írtam részletesebben. 1719-ben a jakobitákat Spanyolország is támogatta és a spanyol-jakobita sereg fontos bázisa lett az Eilean Donan-i vár. A királyi csapatoknak végül sikerült elfoglalni az erődítményt, majd le is rombolták azt, hogy később ne válhasson jakobita támaszponttá.

A várat 1912 és 1932 között építette újjá John MacRae-Gilstrap. Ekkor létesült először kőhíd a sziget és a szárazföld között. Bár a MacRae-Gilstrap által megálmodott vár hasonlít az eredeti építményre, mégsem beszélhetünk pontos rekonstrukcióról. Az Eilean Donan-i vár ma is látogatható, bár bevallom őszintén, én annyira élveztem a látványt a tópartról, hogy nem mentem be. A belső terekben egyébként tilos fotózni, így azt nem is tudtam volna megmutatni itt.Miután kigyönyörködtem magam és lőttem legalább száz fotót a várról, Skye felé vettem az irányt. A sziget az idők során számos művészt ihletett meg. Költemények és festmények százai emlékeznek meg szépségéről, nem mellesleg pedig George Orwell híres regénye, az 1984 is itt íródott (bár az utópisztikus műben nincs szó Skye-ról vagy a környékbeli tájról).
A Belső-Hebridák legnagyobb szigetén alig 10 000 ember él; többségüknek a turizmus az elsődleges bevételi forrása. A legnépesebb település a festői kikötőjéről és színes házairól híres Portree, ahol alig kétezren laknak. Meseszép hely ez, bár a tervem, hogy egy jó, helyi halételt fogok itt elfogyasztani hamar dugába dőlt. A húsvéti szünet miatt hatalmas tömeg volt itt és szinte sehol sem tudtak már fogadni. Ez talán Skye szigetének egyetlen hátránya: az infrastruktúra hiánya.
Ezt persze hamar megbocsájtja az ember, amikor olyan szép tájakat láthat, mint például Sligachan környéki folyópart a Cuillin-hegység lábánál. A legenda szerint, aki megmossa az arcát az öreg híd alatt csordogáló vízben, az örökre fiatal marad. Kipróbáltam, meglátjuk, beválik-e.
Skye-on számos kiváló túraútvonalat is találhatunk. Népszerű célpont pédául a Storr nevű sziklás hegycsúcs vagy Fairy Pools. Nekem sajnos csak egy napom volt a szigeten, így csak a legegyszerűbben és leggyorsabban elérhető helyeket tudtam meglátogatni. Ha van időd, mindenképpen érdemes legalább egy éjszakát megszállni a környéken. Hatalmas területű szigetről beszélünk, rengeteg látnivalóval, én most csak egy kis szeletét tudtam ennek bejárni, de még biztosan visszatérek.
Tipp:

Szervezett kirándulások Skye-ra indulnak Edinburgh-ból, Glasgow-ból és Invernessből is. Ha teheted, mindenképp szánj legalább két napot a szigetre. A terület egyedül, autóval is könnyen bejárható, bár a kanyargós felföldi utakon érdemes rendkívül óvatosan vezetni.


Ha a Loch Ness környékéről is olvasnál, akkor klikk ide!

Comments


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page