top of page

Top 5 látnivaló Keszthelyen és környékén

A Balaton fővárosaként is emlegetett Keszthely a Dunántúl egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. A múzeumairól és történelmi emlékeiről híres településen nemcsak a magyar tenger festői panorámájában gyönyörködhetünk, hanem Közép-Európa egyik legszebb barokk kastélyát felfedezhetjük.

A Balaton nyugati szegletében fekvő Keszthely Siófok után a tópart második legnépesebb városa, vendéglátóhelyeinek és kulturális létesítményeinek köszönhetően pedig a régió egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A településre az év bármely szakában érdemes ellátogatni, ha pedig erre járunk, semmiképp se hagyjuk ki az alábbi nevezetességeket.


Festetics-kastély

A horvát származású Festetics család a 18. században választotta Keszthelyt birtokai központjául. Ekkor kezdődött meg a kastély építése is, ám mai formáját csak 1880-as évek jelentős bővítései után nyerte el.



Itt található Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára, a Helikon könyvtár, mely nevét Festetics György híres írótalálkozóiról kapta. A gyűjtemény megmenekülése annak köszönhető, hogy Keszthely 1945-ös szovjet megszállásakor, a szovjet városparancsnok a Festetics család alkalmazottainak közbenjárására befalaztatta a könyvtárat, így a terem nem esett áldozatul a fosztogatásoknak.


Szigetfürdő

Az 1800-as évek végén épített szigetfürdőt a közelmúltban építették újjá eredeti, a századfordulót megidéző formájában. Az egyedülálló fürdőépületet a 60-as években kellett lebontani, állapota ugyanis annyira leromlott. Évtizedeken át egy szocreál stílusú sziget várta itt a fürdőzőket, az elmúlt két évtizedben azonban több ütemben kezdték el visszaállítani az eredeti arculatot. A bejáratot díszítő két torony 2017-re készült el.


Történelmi belváros

A város főutcájaként is emlegetett Kossuth Lajos utcán a 20. század elejéig még egy ér is csörgedezett. Az eklektikus épületekkel szegélyezett sétálóutcán ma éttermek, kávézók és múzeumok várják a turistákat.



A szomszédos téren található Keszthely legrégebbi épülete, a az 1300-as évek végén épített Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom. Alig néhány évtizede fedezték fel itt a szentély freskóit, melyek ugyan töredezettek, de így is az ország legnagyobb területű gótikus falfestményei.


Helikon park

A Balaton partjától néhány száz méterre húzódó park a város legnagyobb zöldterülete. A platánok és gesztenyefák alatt húzódó fő sétány közepén áll az 1921-ben átadott Helikon-emlékmű. A kupolás épület Festetics György Helikon-ünnepségeinek állít emléket, melyeken a gróf a Dunántúl földbirtokosait, íróit is tudósait látta vendégül keszthelyi birtokán. A rendezvény keretein belül hangversenyt, bált és színi előadást is tartottak, a gróf pedig jutalmakat és írói ösztöndíjakat is kiosztott. Az utolsó Helikon-ünnepséget 1819-ben tartották, alig két hónappal Festetics György halála előtt.


Hévízi tó

Az egyedülálló melegvízű taváról híres Hévíz alig 6 km-re fekszik Keszthelytől, így autóval és tömegközlekedéssel is gyorsan és egyszerűen megközelíthető. A 38 méter mély forrásbarlangból feltörő víz gyógyító hatása már valószínűleg a rómaiak számára is ismert volt, klasszikus fürdőhellyé azonban csak a Festetics család tette a 18. században.



Az első fürdőépületet 1795-ben építette a már sokat emlegetett Festetics György, a 19. századból pedig már elegáns fürdőhelyként tartották számon a tavat az ország határain túl is. Ma már beltéri medencék és szaunák is várják az ide látogatókat.

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page