top of page

Belgium egyik legszebb városa: Gent

Volt idő, hogy Gent Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb városa volt. Bár az alig negyedmilliós lakosságú tartományi székhely már az országon belül is csak a harmadik, mára sem vesztette el régi fényét.


A középkorban Gent a textilipar egyik fontos központja volt. A 13. századra a város falai között közel 65 ezer ember élt, ezzel pedig népesebbnek számított, mint London vagy Moszkva. Akárcsak a közeli Brugge (Bruges), mai vonzerejét pont annak köszönheti, hogy ennek az aranykornak vége szakadt. Antwerpen és Brüsszel fokozatosan átvették a vezető szerepet a régióban, Flandria két nagyobb városa pedig innentől jóval lassabban fejlődött. Az óvárosi épületek többsége viszont éppen emiatt szinte ma is a középkori formájában tekinthető meg.


Sint-Veerleplein tér

Bruggével ellentétben itt egyáltalán nem érzi úgy az ember, hogy megállt volna az idő. Gentben zajlottak nagyobb építkezések a középkor után is, sőt, a város még egy világkiállításnak is otthont adott 1913-ban. Ez egy pezsgő kulturális központ és egyetemi város, ahol villamosok járnak az utcán és elcsíphetünk izgalmas modern épületeket is. Természetesen történelmi emlékekből sincs hiány. Az alábbi helyszíneket feltétlen ejtsd útba, ha erre jársz.


Gravensteen

Gent egyik legfontosabb történelmi emléke a 12. században épült vár. Ez volt Flandria grófjainak székhelye a 14. század közepéig, ezután pedig egy ideig bíróságként és börtönként is funkcionált. A genti lakosok nem zárták a szívükbe az épületet, ahol több kínzás és kivégzés is zajlott. Sokan az elbontása mellett érveltek, végül mégis túlélte az évszázadokat.


A vár falai között ma múzeum működik. Az ide látogatóknak egy nem mindennapi idegenvezetésben lehet részük. Az audioguide-okon ugyanis történészek helyek egy humorista meséli el a vár és a különböző termek történetét. Hatalmas pacsit küldök a kitalálóknak, igazán üdítő élmény volt.




Patershol

A vár árnyékában található negyed szinte alig változott az elmúlt évszázadokban. A középkori, szűk utcarendszer a régi, a díszes homlokzatok mögött viszont ma már kiváló, 21. századi éttermek, kézműves boltok és pubok találhatók. Ha megkóstolnál egy jó helyi sört, akkor ajánlom a közeli Barrazza nevű hely teraszát.



Korenlei és Graslei

Gent két központi rakpartja, a Korenlei (kukorica rakpart) és Graslei (füves rakpart) egymással szemben helyezkednek el a Leie folyó mentén. A városba érkező hajók évszázadokon át pakolták itt ki rakományukat. Hatalmas, áruval teli ládák helyett ma teraszok és sétahajók sorakoznak itt. Az itt álló épületek többsége a középkor során épült, ám homlokzataik azóta jelentősen átalakultak. Az 1913-as világkiállításra készülve például jelentős renoválások zajlottak itt.



Sint-Michielsbrug

A város legtöbbet fotózott pontja szintén a világkiállításra készült el. Ez a Sint-Michielsbrug, vagyis Szent Mihály híd. A folyó felett itt eredetileg egy egyszerűbb forgó híd ívelt át, ezt azonban egy neogótikus kőhídra cserélték, hogy még jobb kilátást biztosítsanak a szomszédos rakpartokra. A terv sikeresnek bizonyult, hiszen ma is Instagram posztok ezrei készülnek el itt.




A három torony: Sint-Niklaaskerk, Sint Baafskathedraal, Belfort

A Szent Mihály hídról a város három fontos tornyát is megcsodálhatjuk. A Szent Miklós-templom (Sint-Niklaaskerk), Szent Bávó-székesegyház (Sint Baafskathedraal) és a Belfort már évszázadok óta meghatározzák Gent látképét. Ezek közül a kiemelkedik a Belfort, amely 91 méteres magasságával a legmagasabb óratorony Belgiumban.



A két templom ingyenesen látogatható, viszont, ha a Szent Bávó-székesegyházban (Sint Baafskathedraal) található szárnyas oltárt is megtekintenénk, akkor külön jegyet kell váltani. Az oltár alkotói Hubert és Jan van Eyck testvérek, a flamand reneszánsz első képviselői voltak. A Belfort óratornya szintén jeggyel látogatható.


A van Eyck testvérek szobra a Szent Bávó-székesegyháznál

Szent Bávó-apátság

Gent legrégebbi falszakaszát a mai belvároson kívül találhatjuk. A Szent Bávóról elnevezett apátságot még a 7. században alapították, fénykorát pedig a 11. században élte. 1540-ben V. Károly német-római császár romboltatta le válaszul a gentiek lázadásaira. A területet ma egy helyi szervezet tartja fenn és ingyenesen látogatható.




Közlekedés

Gent Brüsszel és Brugge között található, vonattal mindkét városból kb. fél óra az út. A városon belül villamosan tudunk a legegyszerűbben eljutni a főbb látványosságokhoz. Jegyeket a megállókban elhelyezett automatákban lehet váltani.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page