top of page

Időutazás Brugge mesébe illő utcáin

Belgium egyik legszebb városának központja a középkor óta szinte alig változott. A kanyargó utcák között húzódó csatornák és a több száz éves épületek turisták ezreit varázsolják el évről évre. Sokan az ország legszebb városának tartják, mások szerint túlértékelt. Mutatom, én milyen élményekkel távoztam innen.


Kezdjük a város nevével. Brugge vagy Bruges? Valójában mindkettő helyes. Előbbi a város holland (flamand), utóbbi pedig a francia neve. Ez Nyugat-Flandria, Belgium egyik holland nyelvű régiójának fővárosa, így én Bruggeként hivatkozom rá.


A 13-15. század környékén ez volt Európa egyik leggazdagabb városa és egyik legfontosabb kereskedelmi központja. A sikersztorinak a közeli Zwin-öböl elhomokosodása vetett véget. Brugge tengeri kijárata hajózhatatlanná vált, helyét pedig hamarosan Antwerpen vette át a régió legfontosabb városaként. A város mai szépsége viszont pontosan ennek a hanyatlásnak köszönhető. Brugge nem vállalt részt a 19. századi iparosodásban, nem zajlottak itt jelentős átépítések, így gyakorlatilag még ma is a középkori formájában csodálhatjuk meg a hangulatos macskaköves utcákat.



A történelmi óváros akár néhány óra alatt is körbejárható, ha viszont mélyebben beleásnánk magunkat Brugge történelmébe, akkor érdemes két napot is eltölteni itt. Számos különleges épületet, múzeumot és kiváló éttermeket és kávézókat is találunk itt. Az alábbi helyszíneket én biztosan nem hagynám ki.


Markt

A város főterén, a Markton már a 900-as években is rendeztek vásárokat. Nem, nem hagytam le egy egyest, valóban az államalapításunk előtti időkre nyúlik vissza a tér története.


Itt található Brugge egyik jelképe, a Belfort. A középkori harangtornyot az 1200-as években emelték, amikor a város a flamand textilipar központja volt. Az építményt az 1400-as évek végén bővítették, és egy rövid ideig egy fából készült csúcsa volt, amely azonban egy tűzvész során elpusztult. A torony így ma 83 méter magas, a tetején található kilátószintre 366 lépcsőfok vezet fel. A belépőt online is lehet váltani, ára 2023 októberében 15 euró volt.


Burg

Alig néhány lépésre a Marktól található Brugge másik fontos tere a Burg. Itt áll a 14. századi városháza, valamint a város egyik legrégebbi temploma, a Szent Vér-bazilika. A 12. században, eredetileg roman stílusban épült kápolnát többször átépítették. A ma látható templom elsősorban már neogótikus jegyeket visel.




A régi irattár boltíve alatt egy hangulatos sikátoron keresztül hagyhatjuk el a teret a halpiac (Vismarkt) felé. Ez a Blinde Ezelstraat vagyis „Vak szamár utca”. Számos (sok esetben véres) legenda kering a név eredetéről, a valóság azonban nem túl izgalmas: egykor egy vak szamár nevű fogadó állt itt.



Rozenhoedkaai


Brugge egyik legtöbbet fényképezett helyszíne a Groenerei és Dijver nevű csatornák találkozásánál fekszik. A középkorban fontos kikötőhely volt, ma pedig turistafotók ezrei készülnek itt. Klisé vagy sem, a kilátás valóban fantasztikus. A kikötő egyébként ma is egészen forgalmas, a kereskedők helyett viszont ma már elsősorban idegenvezetők kötnek itt ki. A környékről indulnak ugyanis a sétahajók, amelyekkel a város csatornarendszerét járhatjuk be. Jegyeket a helyszínen lehet váltani, de ha esetleg egy belvárosi idegenvezetéssel is összekötnénk, akkor van lehetőség online is foglalni.



Groenerei


A Groenerei csatorna festői partszakaszán találhatjuk a város legrégebbi hídját, a Meebrugot. A 14. századi építmény, akárcsak a 17. századi szomszédja, a Peerdenbrug még ma is remek formában van és még mindig nyitva áll az autósok és gyalogosok előtt.



A mellettünk húzódó sétány és a környező borostyános házak pedig fantasztikus hangulatot kölcsönöznek a környéknek. Bár a legtöbb útikalauzban nem szerepelt ez a hely, nekem mégis ez lett a kedvencem a városban.



Onze-Lieve-Vrouwkerk

A Szűzanya templom (vagy hollandul Onze-Lieve-Vrouwkerk) egy 13-15. század között épült gótikus templom. Tornya a legmagasabb építmény Bruggében és a harmadik legmagasabb téglából készült torony a világon (a lübecki Marienkirche a landshuti Martinskirche mögött).



Itt található Michalengelo Madonna gyermekével című alkotása. Ez volt a művész első olyan szobra, amely még élete során elkerült Itáliából. Michelangelo madonnája azóta kétszer hagyta el Bruggét: először 1794-ben, amikor a franciák hódították meg a területet, majd 1944-ben, amikor német katonák vitték el az országból. Végül mindkét alkalommal visszakerült eredeti helyére.



A templom ingyenesen látogatható, ha viszont a híres szobrot is megtekintenénk, akkor külön jegyet kell váltani 8 euróért. Az alkotás nem túl nagy és nem is lehet hozzá közel menni, de a művészet kedvelői biztosan értékelni fogják. Mégis csak egy Michelangelo szoborról beszélünk!


Begijnhof


Brugge egyik legnyugodtabb pontja ez az 1245-ben alapított kolostorkert. Az itt élő beginák egy női vallási mozgalom tagjai voltak. A klasszikus szerzetesrendekkel ellentétben, ezek a férjezetlen nők általában nem életre szólóan, hanem ideiglenes fogadalommal kötelezték el magukat a krisztusi tanok közös követésére. Ma a közeli kolostor apácái, illetve egyedülálló nők élnek itt. A terület és az itt álló templom is ingyenesen látogatható.


Minnewater


A Begijnhofot elhagyva egy hasonlóan hangulatos parkba érkezünk. Itt található a szerelmesek tava, a Minnewater. A legenda szerint egykor nimfák (hollandul minnen) éltek ebben a tóban, ma már elsősorban csak hattyúkat és kacsákat találunk itt. Érdemes végigsétálni a tó nyugati oldalán húzódó sétányon a Sashuistól egészen a szerelmesek hídjáig (Minnewaterbrug). Innen remek kilátás nyílik a parkban álló kastélyra és a város templomtornyaira.


Közlekedés

Brugge legegyszerűbben vonattal közelíthető meg. A legközelebbi reptér Brüsszelben van kb. 1-1,5 órára innen, Belgium harmadik legnagyobb városa, Gent pedig alig fél óra vonattal. Brugge óvárosa nagyjából 15 perc séta alatt elérhető a vasútállomástól. A városban járnak helyi buszok is, de a legfontosabb látnivalók mind sétatávolságra vannak egymástól.



Kulináris élvezetek

Egy belga utazás sem lehet teljes csokoládé, gofri és sör nélkül. Bruggében is számos boltban és vendéglátóhelyen próbálhatjuk ki a helyi különlegességeket. Az ország híres még a sültkrumpliról is, bár ennek az ételnek az eredete a mai napig vitatott. Belga vagy sem, a The Potato Barban számos sült krumplis különlegességet próbálhatunk ki a sajtostól a pörköltszószos krumpliig. Ha pedig pörkölt, akkor muszáj megemlíteni a flamand marhapörköltöt is (hasonló a klasszikus magyar pörkölthöz). A kávék szerelmeseinek ajánlom a Boho Brunch és a Margritt nevű helyeket.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page