top of page

Bonjour, hi! - Montréalból jelentkezem

Montréal a meseszép Québec tartomány legnagyobb, Párizs után pedig a világ második legnépesebb elsődlegesen francia nyelvű városa. Előző írásomban már röviden elmélkedtem a tartomány francia múltjáról és jelenéről, úgyhogy most elsődlegesen Montréalra koncentrálok.Ország: Kanada (Québec tartomány)

Népesség: 1,7 millió (elővárosokkal 2 millió)

Nyelv: francia (hivatalos), angol (beszélt)

Pénznem: Kanadai dollár (CAD)


Amikor lefoglaltam a repülőjegyem 2018 májusára, azt gondoltam, rügyező fák alatt, szikrázó napsütésben fogok sétálgatni Montréal belvárosában. Sajnos nem így történt. A kanadai tél iszonyatosan hosszúra nyúlt ebben az évben is, úgyhogy a hó éppen csak elolvadt, amikor megérkeztem az ország második legnagyobb városába. Szinte minden kanadai ismerősöm ódákat zengett Montréal hangulatos utcáiról, folyóparti sétányairól és pezsgő kulturális életéről, így alig vártam, hogy belevessem magam a városi forgatagba.


A belváros látképe a Régi Kikötő (Vieux-Port de Montréal) felől

TÖRTÉNELEM

Az előző írásomban már nagyvonalakban bemutattam Québec tartomány történetét, ebben azonban kevés szó esett Montréalról. A terület már az első francia telepesek megérkezése előtt is lakott volt és egy komplett őslakos település állt itt, az 1600-as évekre azonban a franciák vették át az irányítást a Szent Lőrinc-folyó mentén (és szépen megkérték az őslakosokat, hogy költözzenek el... ja, nem). Montréal a brit befolyás alatt is gyors ütemben fejlődött és a kontinens egyik legfontosabb kikötővárosává vált. Az 1960-as, 70-es évek társadalmi és politikai változásai nem feltétlenül voltak kedvező hatással a város fejlődésére.

A szuverenitásért folytatott harc a gazdaságot is kikezdte, és szépen lassan Torontó átvette Montréal helyét Kanada legnagyobb és legjelentősebb városaként. 

LÁTNIVALÓK

Görgess oldalra!


A kikötőhöz közel található óvárosi negyed csak néhány macskaköves utcából áll, ahonnan hamar a Place d'Armes-on találhatjuk magunkat. Ezen a központi téren nemcsak egy art déco toronyházat csodálhatunk meg, hanem a város egyik nevezetességét, a Notre Dame de Montréal bazilikát is.  Ez a Notre Dame ugyan pár száz évvel fiatalabb és jelentősen kisebb, mint párizsi nagytestvére, mégis lenyűgöző látványt nyújt. Esténként az Aura nevű fényjátékkal csalogatják be a turistákat, ahol a felnőttek 25 dollárért (kb. 5400 Ft) tekinthetik meg a közel 45 perces látványos show-t.

A Notre Dame de Montréal belülről

Je me souviens (Emlékezem) - szól Québec jelmondata, ami elsősorban ugyan a francia múltra és identitásra utal, az emlékezés azonban Montréal városképében is megnyilvánul. Egymás mellett áll itt régi és új, és most nemcsak a többszáz éves kőházakra és égbe nyúló felhőkarcolókra gondolok, hanem az ipari létesítményekre is. Közvetlenül a belváros mellett ugyanis elhagyatott gyárépületekbe botlik az ember. Csak remélni tudom, hogy ezeket nem fogják teljesen elbontani, hanem hamarosan új funkcióval látják el őket.

Montréal pezsgéséhez nagyban hozzájárul, hogy számos utcai installációt hoztak létre, melyek közül többre felmászhatunk, beleülhetünk, így pedig felnőttek és gyerekek egyaránt jól érezhetik magukat a közterületeken.

A hosszas városnézés során is kifejezetten üdítő, amikor például egy zenélő hintába botlik az ember. 

Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal

A belváros szomszédságában jelentős zöldterülettel is találkozhatunk és egy kisebb túrát is tehetünk a város névadója, a  Mont-Royal csúcsa felé. Egy 233 méteres dombról beszélünk, úgyhogy 15 perc alatt kellemesen fel lehet sétálni, a kilátásért pedig mindenképpen megéri. A domb oldalában áll a monumentális Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal bazilika is. 

Falfestmény a Saint-Laurent Boulevard-on

Szerencsés helyzetben voltunk, hiszen Montéal egyik legtrendibb környékén, a Le Plateau-Mont-Royal városrészben szálltunk meg. A Mont Royal lábánál fekvő utcákban kávézók, éttermek és butikok sorakoznak egymás mellett. Itt botlottunk bele a Charcuterie Hongroise nevű magyar boltba és Celine Dion szendvicsezőjébe, a Schwartz's-ba. Melyiken lepődtem meg jobban? Egyértelműen Celine Dionon. Magyar boltot sok helyen láttam már, igaz, ennyire központi helyen fekvővel még nem találkoztam. Na, de Celine Dion és a világhírű füstölt hús? Hogy férnek ők össze? Úgy, hogy az 1928-ban nyitott Schwartz's Montréal és egyben Kanada egyik első kifőzdéje volt. Romániából emigrált zsidók alapították, Celine Dion pedig csak a 2000-es években lett tulajdonos.  A füstölt húsos szendvicsük bizarrul nézhet ki, de nagyon finom. 10 dollárt (kb. 2100 Ft-ot) kérnek érte, ezért cserébe viszont rendesen meg van pakolva, és egy étkezés alatt bevihetjük a heti húsmennyiséget.  

A multikulturális vendéglátóhelyeknél maradva meg kell említenem a St-Viateur Bagel Shopot is. 1957 óta működő bégelezőben (fura ezt így leírni) többféle bégelt és hozzá feltéteket is vásárolhatunk alig néhány dollárért (1000 Ft-ból jól lehet lakni), lakománkat pedig hírességek fotóinak társaságában fogyaszthatjuk el.

Luca és a poutine
A "legquébec-ibb" és egyben legkanadaibb étel azonban minden bizonnyal a poutine, vagyis a húslével leöntött sajtos sültkrumpli.

Bevallom őszintén, én megszállottja lettem ennek a kiadós gyorskajának és azóta a világ számos pontján megkóstoltam (Budapesten, Párizsban és Londonban is van poutine-ozó). Elsőre bizarrul hangozhat, de esküszöm, finom! Többféle feltéttel lehet kérni, és árulnak vegetáriánus verziót is. Kanadában annyira zabálják (szó szerint), hogy még a McDonald's-ban és a Burger Kingben is árulnak poutine-t.  Fogyaszthatjuk főételként, köretként, bevállalósok pedig feltétként is kipróbálhatják. Igen, néha pizzára és lepényre is rákerül. Mi a Hippi Poutine nevű helyre tértünk be, ahol 10 dollárért (kb. 2100 Ft-ért) fogyaszthattunk el egy klasszikus poutine-t.  


KÖZLEKEDÉS

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy Montréal a legeurópaibb nagyváros Észak-Amerikában. Nemcsak építészeti öröksége és francia múltja miatt, hanem tömegközlekedése rendszere miatt is megérdemli ezt a jelzőt (lehet persze elmélkedni azon, hogy mit is jelent az európaiság, de most ezt a témát nem nyitom ki). A Budapest méretű metropolisz négy metróvonallal rendelkezik, akárcsak a magyar főváros, ezen kívül buszok is segítik a közlekedést és még Über is van. Egy vonaljegy 3,5 dollárba, azaz kb. 750 forintba kerül. A belvárosban egyszerű navigálni, a turisztikai látványosságok pedig nincsenek túl messze egymástól. Ha már közlekedés, Québec tartomány annyira francia, hogy itt még az "ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező" (STOP) tábla is franciául van. Ilyet még Franciaországban sem láthatunk.


Görgess oldalra!


ÖSSZEGZÉS

Én imádtam Montréalt! Quebec City-vel ellentétben ez a város valóban kétnyelvű, így mindenhol a "Bonjour, hi!" köszönéssel fogadtak minket.

A hivatalos adatok szerint a lakosság 60%-a beszél franciául és angolul is. A város sokszínű, élettel teli és egy percre sem hagyja unatkozni az embert.  


 

Ne hagyd ki:

- Mont Royal

- Le Plateau-Mont-Royal városrész

- Óváros


Próbáld ki:

- Poutine - Schwartz's füstölt húsos szendvics

Comentários


Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page