top of page

Egynapos kirándulás Dover fehér szikláihoz

Dover az Anglia és Franciaország között húzódó tengerszoros legszűkebb részén fekszik, így nem meglepő, hogy ez a szigetország egyik legforgalmasabb kikötője. Az ikonikus fehér sziklafalak és a város fölé magasodó erődítmény a turisták körében is népszerűvé tették a települést, amely tökéletes helyszín lehet egy könnyed tengerparti túrához.


Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Megye: Kent

Népesség: kb. 30 000 fő

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: London (125 km)
A kijárási korlátozások enyhítésével áprilisban már bárki szabadon utazhat Anglián belül, így most már egynapos kirándulásokat is lehet szervezni. Hotelek, múzeumok és a terasszal nem rendelkező vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, de ha egy kellemes tengerparti sétára vágyik az ember, most már legálisan útnak indulhat. Kihasználva a jóidőt és a hőn áhított szabadságot, mi Dover felé vettük az irányt, hogy felfedezzük a híres hófehér sziklákat.


Dover vonattal és autóval is egyszerűen megközelíthető Londonból. Gyorsvonattal mindössze egy óra az út, és bár ezért mélyebben a zsebbe kell nyúlni, megéri, ha az ember nem szeretne két órán át utazni a normál vonalon. Hozzá kell azonban tenni, hogy a hosszabb út sem vészes és egészen festői tájakon halad. Mi odafelé a normál, visszafelé a nagysebességű opciót választottuk, így mindkettő előnyeit élvezhettük.


Doveri kastély

Az első megállónk a doveri kastély volt, amely egyes források szerint Anglia legnagyobb kastélya (mások szerint ez a cím a királyi család windsori rezidenciáját illeti meg). Az épületegyüttes mindenesetre hatalmas területet foglal el a városközpont mellett magasodó dombon. Érdekessége, hogy hosszú évszázadokon át védte a helyi kikötőt és a Londonba vezető utat. A 12. században épült vár számos felújításon esett át, és fontos szerepet töltött be a napóleoni és a világháborúk során is.


Római világítótorony és a St Mary in Castro templom

Itt található a világ három fennmaradt római kori világítótornyának egyike, amely Nagy-Britannia egyik legrégebbi épülete is egyben. Sajnos a kastély belső terei – így földalatti alagútrendszer és a világháborús bunkerek is - zárva voltak, de így is közel másfél órán át barangoltunk a várfalakon belül.


Doveri kikötő

A belvárosból egy, a kikötő felett haladó ösvény vezet a doveri sziklák felé. Aki komolyabb túrára vágyik, az hosszú kilométereken át gyalogolhat a mészkőfalak tetején, de a legközelebbi, kerekesszékkel is elérhető kilátópontról is lenyűgöző a látvány.


A mi úticélunk a Dover és St Margaret’s at Cliffe között található South Foreland világítótorony volt, amely ma teaházként működik. Ez egy könnyed 5,5 km-es túra a városközpontból (11 km oda-vissza), útközben pedig számos ponton megpihenhetünk és élvezhetjük a nem mindennapi kilátást.


South Foreland világítótorony

Dover városa önmagában nem annyira látványos, bár az elmúlt években jelentős ráncfelvarráson esett át. Új tengerparti sétány és móló épült, a kikötő környékén pedig több hangulatos vendéglátóhely nyílt. Ha ezek miatt nem is, a kastély és a hófehér sziklák látványa miatt mindenképpen érdemes felkeresni települést. Ha pedig további tengerparti túrákról is olvasnál klikk ide!


További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

bottom of page