top of page

Egynapos kirándulás Dover fehér szikláihoz

Dover az Anglia és Franciaország között húzódó tengerszoros legszűkebb részén fekszik, így nem meglepő, hogy ez a szigetország egyik legforgalmasabb kikötője. Az ikonikus fehér sziklafalak és a város fölé magasodó erődítmény a turisták körében is népszerűvé tették a települést, amely tökéletes helyszín lehet egy könnyed tengerparti túrához.


Ország: Egyesült Királyság (Anglia)

Megye: Kent

Népesség: kb. 30 000 fő

Pénznem: brit font (GBP)

Legközelebbi nagyváros: London (125 km)




A kijárási korlátozások enyhítésével áprilisban már bárki szabadon utazhat Anglián belül, így most már egynapos kirándulásokat is lehet szervezni. Hotelek, múzeumok és a terasszal nem rendelkező vendéglátóhelyek továbbra is zárva tartanak, de ha egy kellemes tengerparti sétára vágyik az ember, most már legálisan útnak indulhat. Kihasználva a jóidőt és a hőn áhított szabadságot, mi Dover felé vettük az irányt, hogy felfedezzük a híres hófehér sziklákat.


Dover vonattal és autóval is egyszerűen megközelíthető Londonból. Gyorsvonattal mindössze egy óra az út, és bár ezért mélyebben a zsebbe kell nyúlni, megéri, ha az ember nem szeretne két órán át utazni a normál vonalon. Hozzá kell azonban tenni, hogy a hosszabb út sem vészes és egészen festői tájakon halad. Mi odafelé a normál, visszafelé a nagysebességű opciót választottuk, így mindkettő előnyeit élvezhettük.


Doveri kastély

Az első megállónk a doveri kastély volt, amely egyes források szerint Anglia legnagyobb kastélya (mások szerint ez a cím a királyi család windsori rezidenciáját illeti meg). Az épületegyüttes mindenesetre hatalmas területet foglal el a városközpont mellett magasodó dombon. Érdekessége, hogy hosszú évszázadokon át védte a helyi kikötőt és a Londonba vezető utat. A 12. században épült vár számos felújításon esett át, és fontos szerepet töltött be a napóleoni és a világháborúk során is.


Római világítótorony és a St Mary in Castro templom

Itt található a világ három fennmaradt római kori világítótornyának egyike, amely Nagy-Britannia egyik legrégebbi épülete is egyben. Sajnos a kastély belső terei – így földalatti alagútrendszer és a világháborús bunkerek is - zárva voltak, de így is közel másfél órán át barangoltunk a várfalakon belül.


Doveri kikötő

A belvárosból egy, a kikötő felett haladó ösvény vezet a doveri sziklák felé. Aki komolyabb túrára vágyik, az hosszú kilométereken át gyalogolhat a mészkőfalak tetején, de a legközelebbi, kerekesszékkel is elérhető kilátópontról is lenyűgöző a látvány.


A mi úticélunk a Dover és St Margaret’s at Cliffe között található South Foreland világítótorony volt, amely ma teaházként működik. Ez egy könnyed 5,5 km-es túra a városközpontból (11 km oda-vissza), útközben pedig számos ponton megpihenhetünk és élvezhetjük a nem mindennapi kilátást.


South Foreland világítótorony

Dover városa önmagában nem annyira látványos, bár az elmúlt években jelentős ráncfelvarráson esett át. Új tengerparti sétány és móló épült, a kikötő környékén pedig több hangulatos vendéglátóhely nyílt. Ha ezek miatt nem is, a kastély és a hófehér sziklák látványa miatt mindenképpen érdemes felkeresni települést. Ha pedig további tengerparti túrákról is olvasnál klikk ide!


További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page