top of page

Marseille, Franciaország feltörekvő turistacélpontja

Franciaország második legnagyobb városa sokáig a térség kívülállójaként volt elkönyvelve. Bár az ezerarcú nagyváros szépsége valóban elmarad a francia Riviéra népszerű desztinációi mögött, fantasztikus éttermei, bohém utcái és pezsgő kulturális élete miatt mindenképpen érdemes ellátogatni ide.


Marseille-i látogatásom előtt a város neve hallatán elsősorban a francia himnusz, a La Marseillaise, valamint a Taxi-filmek jutottak eszembe. Előbbit egyébként Strasbourgban írta meg Rouget de Lisle és csak később ragadt rá a „Marseille-i önkéntesek indulója” elnevezés. A Taxi pedig egy bűnüldöző duóról szól, tovább erősítve a város „bűnös” hírnevét.


A Marseille-ben elkövetett bűnesetek száma messze felülmúlja a francia átlagot, a gyilkosságok száma például kiemelkedően magas. Az utóbbi évtizedekben többször csaptak itt össze különböző drogkereskedő csoportok, így talán érthető, miért kerülték el a turisták a forgalmas kikötővárost. Az elmúlt néhány évben azonban kedvező változások indultak el Marseille-ben és ma már ez Franciaország egyik kulináris központja. A sokszínű városban számos izgalmas látnivalót találhatunk, az alábbiakban a tíz kedvencemet gyűjtöttem össze.


Régi kikötő (Le Vieux Port)

A város központjában található kikötőt semmiképpen nem lehet kihagyni. Szó szerint, hiszen gyakorlatilag a belváros minden utcája ide vezet. A vízparton éttermek, kávézók és bárok sorakoznak, de itt áll a Szent Miklós-erőd is, amelyet XIV. Lajos építtetett, hogy csapatai szemmel tarthassák a lázadó szellemű helyieket. A francia forradalom alatt a tömegek megkezdték az építmény elbontását, ám ezt a Nemzetgyűlés végül megállította. Ma múzeumként működik.


Notre Dame de la Garde-székesegyház

A Marseille fölé magasodó templomot a belváros szinte bármely pontjáról szemügyre vehetjük, érdemes azonban felmászni és a belső tereit is meglátogatni. A neobizánci stílusban épült székesegyház a város legmagasabb pontján, a 150 méter magas Garde-dombon áll, amely már a középkorban is fontos zarándokhely volt. Az épület mellett a panoráma is lenyűgöző.




Palais Longchamp

A nem mindennapi építmény a Marseille-be érkező csatornának állít emléket. A közel 80 km hosszú Canal de Marseille a Durance folyó vizét vezeti a tengerparti nagyvárosba. Építésének az 1835-ös kolerajárvány adott hatalmas löketet, ami az ivóvízhiánynak köszönhetően hatalmas pusztítást végzett a városban. A grandiózus építményt Henri-Jacques Espérandieu tervezte, akinek a nevéhez a Notre Dame de la Garde is kötődik.


Cours Julien

A környék a 19. század eleje óta számít a marseille-i művészközösség központjának. Színes utcáiban ma éttermek, könyvesboltok és koncerttermek sorakoznak. Mi a L'escalié és a La Cantinetta helyeket próbáltuk ki, mindkettőben zseniálisak voltak az ételek.




Le Panier

A Marseille legrégebbi kerületeként ismert Le Panier a városba érkező turisták egyik kedvelt célpontja. Szűk, kanyargó utcáiban számos kávézót, bárt és kézműves termékeket árusító boltokat találhatunk, de csak különleges homlokzatok miatt is érdemes betérni ide.



Vallon des Auffes kikötője

Ha nem volt még elég a hangulatos kis utcákból, akkor Vallon des Auffes felé kell venned az irányt. Az apró kikötő egykor a helyi halászok központja volt, ma jobbnál jobb éttermek működnek itt. Érdemes átsétálni az öböl felett húzódó hídon is, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a tengerpartra.



Strandok

Nyári időszakban Marseille strandjai is rendkívül népszerűek a helyiek és turisták körében egyaránt. Ezek közül a leglátogatottabb egyértelműen a belvárosban fekvő Plage des Catalans. A Plage de Maldormè bár jóval kisebb és távolabb is fekszik a belvárostól, a kilátás viszont tíz pontos.





Calanques Nemzeti Park

A Marseille határában fekvő természetvédelmi területen hatalmas sziklafalakat és fjordszerű öblöket csodálhatunk meg hosszú kilométereken át. Számos túraútvonal található itt, de a legjobban egyértelműen egy hajó fedélzetéről élvezhető a látvány.



A régi kikötőből több cég is indít hajós kirándulásokat. Mi egy háromórás utazásra fizettünk be, melynek során bejártuk az összes fontosabb öblöt. Ezért fejenként 32 eurót fizettünk, de úgy érzem, minden centet megért. Marseille ugyan nem tartozik Európa „klasszikus szépségei” közé, a környező partszakaszok azonban lenyűgözőek.



További utazós tartalmakért kövess Instagramon, TikTokon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page