top of page

Óriások és sárkányok földje: Észak-Írország festői tájai

Dublin hangulatos kocsmái és a grandiózus Moher-sziklák mellett kevesebb figyelem irányul az Ír-sziget északi részére, pedig Észak-Írország is bővelkedik lélegzetelállító látnivalókban. Vulkanikus sziklák, tenger fölé magasodó várak és idilli bükkfasorok – ezeket mind megtaláljuk a smaragdzöld sziget északi felén.


Az alig 1,8 milliós lakosságú Észak-Írország a sziget déli részével ellentétben az Egyesült Királyság része. Középkori várai, sziklás partjai és látványos túraútvonalai egyre több turistát vonzzanak ebbe az országrészbe is, bár ez a környék még messze nem olyan népszerű, mint az Ír-sziget déli vidékei. Kilencvenes évek második feléig dúló polgárháború nem tette vonzó célponttá Észak-Írországot, ma viszont már minden utazó bakancslistáján előkelő helyet érdemel. Mutatom is, hogy miért.



Az óriás útja

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Giant’s Causeway (Az óriás útja) az Egyesült Királyság legszebb helyszínei között tartják számon. A körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület vulkáni tevékenység eredményeként jött létre. Ahogy a kiömlő láva hűlni kezdett a felszínén repedések keletkeztek, melyek kialakították a különleges, jellemzően hatszögalakú mintázatot.




A helyi legenda szerint a partmenti látványosságot Finn MacCool ír óriás építette. MacCool szeretett volna átjutni a tengeren, hogy megküzdjön az ott élő skót óriással, Finn Gallal. Amikor azonban rájött, hogy ellensége jóval nagyobb, mint ő, álruhát öltött és saját otthonában rejtőzött el. A skót óriás megtalálta a kisgyereknek öltözött MacCoolt és ijedtében azonnal hazarohant, felszaggatva maga mögött cölöpökből álló utat. Finn Gallt ugyanis megrémítette a gondolat, hogy a hatalmas gyereknek egy még hatalmasabb apukája lehet.




Az óriás útja oszlopai alig száz km-re fekszenek Belfasttól, így akár egy egynapos kirándulás keretében is felfedezhetjük őket. Számos buszos túra indul ide az északír fővárosból és Dublinból is. A terület nem nagy, alig egy óra alatt is kényelmesen bejárható, a látványra pedig biztosan nem lehet panasz.




Lélegzetelállító várak

A Belfastból az Giant’s Causeway felé vezető tengerparti úton két grandiózus erődítményt is felfedezhetünk. Az északír fővárostól alig 20 percre található Carrickfergus vára, amely az Ír-sziget legjobban megőrzött középkori építménye. A várat a 12. században építették az ide érkező normannok, azóta pedig skót, ír és angol befolyás alatt is állt.



Dunluce vára sajnos jobban megsínylette az elmúlt évszázadokat. Már a 13. században is állt itt egy erődítmény, a ma látható romok jelentős része azonban a 16. századból származik. Egy helyi legenda szerint kastély konyhájának is otthont adó épületrész a tengerbe csúszott, ezután pedig a tulajdonos felesége nem volt hajlandó tovább itt élni. Valójában az egykori konyha falai még ma is állnak. A vár 17. század végén vált lakatlanná, amikor az addig itt székelő MacDonnel család elszegényedett.



A tévéképernyőkről is ismert bükkfasor

A Dark Hedges (Sötét sövény) csak az utóbbi években vált népszerű turistacélponttá, miután feltűnt a nagysikerű Trónok harca sorozat egyik epizódjában. A fasort a 1700-as évek végén ültették a Stuart család Gracehill House nevű rezidenciájának bejáratához. Az elmúlt két évszázad során a fák ágai szinte teljesen összezártak a keskeny út felett, megteremtve ezt az alagútszerű sétányt.



Az öreg bükkfák közül sajnos már nem mindegyik áll. Két kidőlt példányból például Trónok harca motívumokkal díszített ajtókat faragtak, melyek Észak-Írország különböző pontjain tekinthetők meg. Egyet én is elcsíptem a Fullerton Arms nevű pubban, Ballintoyban.



A Trónok harca rajongók számára egyébként tematikus kirándulások is indulnak Belfastból, melyek során a sorozatból ismert helyszíneket járhatnak be. Észak-Írország volt a stáb egyik bázisa, így az országrész számos partszakaszát és domboldalát láthatjuk az HBO produkciójában.



A fenti helyszíneket én is egy egynapos, Belfastból induló buszos kirándulás során fedeztem fel. Bár ez hivatalosan nem egy Trónok harca túra volt, így is beiktattunk a sorozatból ismert helyszíneket is.


További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page