top of page

Nyugat-Kanada idilli városa: Victoria

Brit Kolumbia tartomány székhelye nem egy tipikus főváros. Aranyos kertvárosi hangulat uralkodik itt, az öbölben fókák ugrálnak, a partmenti sétányokról, pedig az Egyesül Államokig is el lehet látni.


Ország: Kanada (Brit Kolumbia tartomány)

Népesség: 85 000 (elővárosokkal 360 000)

Nyelv: Angol

Pénznem: Kanadai dollár (CAD)




Sokszor éreztem már magam a világ végén, leginkább akkor, amikor a kanadai prérin barangoltam. Akkor nem volt körülöttem más, csak a havas pusztaság. Amikor viszont először szálltam fel a Vancouverből Victoriába tartó kompra, egy teljesen más világvégi érzés fogott el. Apró szigetek mellett haladtunk el Kanada egyik legnyugatabbi városa felé, az óceán közepén pedig olyan volt, mintha lassan a térképről is lehajóznánk.


Kétszer jártam Victoriában: először 2018 februárjában, majd 2019 májusában. Mindkét alkalommal Vancouverben szálltam meg és csak egy napra látogattam el Brit Kolumbia fővárosába. Merthogy annak ellenére, hogy a város nem kifejezetten nagy (alig 85 ezren laknak itt), ez a tartományi főváros.


KÖZLEKEDÉS

A Victoria felé tartó kompon

Tanulhatnék a saját hibáimból, de ebben az esetben ez nem nagyon sikerül. Victoria alig 100 km-re fekszik Vancouvertől, így ideális helyszín lehetne egynapos kirándulásokhoz, csakhogy a vancouveri kompkikötő 40 km-re van a város központjától, Victoria felé pedig 30 km-rel a város előtt tesz le a komp (nem valami turistabarát megoldás, de ez van). Ez azt jelenti, hogy Vancouverben és Victoriában is majdnem egy órát buszoznunk kell, amihez hozzájön a komp közel kétórás menetideje, így ezt a 100 km-t négy óra alatt lehet abszolválni. Még így is azt mondom, hogy megéri, hiszen életem egyik legszebb hajós kirándulása volt ez, és csak 18 dollárt (kb. 3800 Ft) fizettem egy útra a kompért. A szigeten közlekedő buszra napijegyet is lehet váltani 5 dollárért (kb. 1000 Ft), ami egy oda-vissza út árának felel meg, Victoria környékén pedig vízi taxival is lehet közlekedni.



IDŐJÁRÁS

Victoria a Vancouver-sziget déli csúcsán helyezkedik el légvonalban kb. 100 km-re Seattle-től és Vancouvertől is (megtévesztő lehet, de Vancouver városa nem ezen a szigeten, hanem a Georgia-szoros túloldalán, a kontinensen fekszik). Az éghajlat Victoriában sem teljesen olyan, mint azt Kanadától elvárnánk. A tél enyhe, csapadékos, a hőmérséklet nagyon ritkán esik 5 fok alá, a nyár pedig napos, száraz, 20-25 fokos maximumokkal.


A parlament épülete

TÖRTÉNELEM


A Hudson Bay Company 1846-ben hozta létre prémkereskedő telephelyét a szigeten, amelyet Viktória királynőről neveztek el. A prémkereskedő állomás hamar igazi várossá és a Vancouver-szigeti brit gyarmat adminisztratív központjává vált. Vancouver-szigetet 1866-ban összevonták a partvidéki territóriumokkal, így jött létre Brit Kolumbia, melynek központja továbbra is Victoria maradt (ezzel nem kis ellenérzést kiváltva New Westminster városának vezetésében). 1886-tól azonban, amikor a transzkontinentális vasút elérte Vancouvert, oda került át a tartomány kereskedelmének központja.


LÁTNIVALÓK

A belvárosi öböl látképe (balra az Empress hotel, a háttérben a parlament)

Victoriát a kertek városának is hívják, mivel gyönyörű parkok és vízparti sétányok találhatók itt. A belváros látképét az 1897-ben átadott parlament épülete uralja. A hatalmas, kupolás épület szomszédságában az Empress Hotel magasodik az öböl víztükre felé. A szálloda, csak úgy mint a híres Château Frontenac Québec-ben, a Canadian Pacific Railway vasúttársaság megrendelésére készült.



A város kínai negyede (Chinatown) a legrégebbi Kanadában, Észak-amerikai viszonylatban pedig a második a San Franciscó-i után. Az alig néhány utcából álló városrész kellemes hangulatú, kevésbé zsúfolt, mint például Vancouver vagy San Francisco kínai negyedei.



A Fisherman’s Wharf (Halászrakpart) a város egyik legizgalmasabb pontja. Az öböl szélén épült úszó épületek között számos street food étterem és kézműves bolt várja az erre látogatókat. Én is elfogyasztottam egy frissen sült halat, miközben egy fóka ugrált mellettem a vízben a saját részét követelve. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az állatok etetése szigorúan tilos és veszélyes is. A lenti gif be is mutatja, hogy miért. Cuki állatok, de nem annyira vicces, amikor berántanak a vízbe (ez egyébként 100 km-re innen, Vancouverben történt).


Victoria felfedezésének egyik legjobb módja a biciklizés. Mi fejenként 15 dollárt (kb. 3000 Ft) fizettünk két órára, ez idő alatt pedig kellemesen eltekergettünk a belváros környékén. Az óceánparti utak meseszépek, viszont az egyik leglátványosabb szakaszon, ahol a túlparton már az amerikai Washington állam havas hegycsúcsait lehet látni, tilos a biciklizés. Persze nem panaszkodom, sétálni sem volt rossz.


Anti-fine dining

A testmozgás után pedig annál jobban esett egy kis kanadai “junk food”. Betértünk egy belvárosi pubba, ahol konkrétan az asztalunkra borítottak egy hatalmas kosár sült csirkecombot és egy kis oldalast. Külön tálkában forró citromos víz is érkezett, hogy kezetmoshassunk és teljesen higiénikusan élvezhessük a lakomát.



ÖSSZEGZÉS


Brit Kolumbia fővárosa elképesztően nyugodt és hangulatos. A környék lenyűgöző; remélem egyszer hosszabb időre is ellátogathatok a ide, hogy a sziget távolabbi erdőit és óceánpartjait is bejárhassam.


Igazi mesevilág ez, távol a nagyvárosi zajtól, mégis elég közel Vancouverhez ahhoz, hogy akár egy napra is eljöjjön ide az ember.
 

Ne hagyd ki:


  • Fisherman's wharf

  • Parlament

  • Az alábbi általam készített videó



Múzeumbelépők, szervezett kirándulások és egyedülálló programok!

bottom of page